И да имат общи мечти, кошмарите на европейците са чисто национални

08.06.2023 21:08 Иван Кръстев, "Файненшъл Таймс"
Над 600 кв. км са наводнени в Украйна след разрушаването на язовира в Каховка Снимка:Ройтерс

Войната на Путин в Украйна показа не само разрива между Русия и Запада, но и разделението в Източна Европа

През 1900 г. влак, пълен с руснаци, които никога не са напускали страната си, потегля от московската гара за Париж. По същото време друг влак, пълен с парижани, които никога не са посещавали Изтока, напуска френската столица и се отправя към Москва. Така започва коментар на политолога Иван Кръстев във “Файненшъл таймс”.

Влаковете достигат едновременно до Варшава и пътниците и в двата влака са убедени, че са пристигнали на местоназначението си. За руснаците Варшава изглежда толкова бляскава, колкото са си представяли Париж; за парижаните Варшава изглежда толкова чужда и екзотична, колкото са си представяли Москва.

Тази шега вероятно е най-кратката история на Централна Европа - регион, който не просто се намира между Изтока и Запада, а в продължение на векове е функционирал като Запад за Изтока и като Изток за Запада. Това е и място на постоянно променящи се граници и лоялност, където в рамките на един живот някой може

да се окаже гражданин на пет различни държави, без да напуска селото си

Сега, благодарение на пълномащабната война на Владимир Путин срещу Украйна състоянието и бъдещето на региона са в центъра на вниманието на всички - и историята е може би единственото кристално кълбо, което може да ни помогне да си представим това бъдеще.

Иван Кръстев описва три нови книги, които предлагат “нов прочит на историята, идентичността и философската география на Централна Европа”.

Политологът цитира един от авторите, който разказва как след първото разделяне на Полша и Литва през 1772 г. между Русия, Прусия и Австрия ирландският държавник и философ Едмънд Бърк задава риторичния въпрос: “Полша беше само закуска, къде ще вечерят?” Отговорът на автора: “За Русия това в крайна сметка ще бъде в Централна Европа”.

250 години по-късно, отговорът на Централна Европа на войната на Путин е да повтори въпроса:

Украйна беше само закуска, къде ще вечеря той?

Първите седмици след пълномащабната атака на Москва срещу Украйна разкриха разделението между Запада и Изтока в ЕС. Докато германците и французите бяха шокирани от руската инвазия, източноевропейците бяха шокирани от западната наивност; докато Париж и Берлин се страхуваха най-вече от ескалацията на конфликта, който може да се превърне в ядрен, поляците и балтийците се опасяваха от окупация, описва Кръстев.

Но с течение на времето предполагаемото единство на източната част на ЕС изчезна. Докато Полша отвори границите си за милиони украински бежанци, Унгария се оказа най-близкият съюзник на Путин в ЕС. Докато поляците, естонците, латвийците и литовците (тези, които са били част от Руската и Съветската империя) са сред най-пламенните поддръжници на Украйна, други източноевропейски общества (тези, които са били част от Османската и Хабсбургската империя - българи, словаци, румънци, унгарци) са сред най-неохотните защитници на Киев.

Проучванията на общественото мнение показват, че войната не толкова е разделила Изтока от Запада, колкото е разделила самия Изток.

Наследството на старите империи надделява над наследството на студената война

Предкомунистическото минало заема централно място в обяснението на позицията на различните източноевропейски общества спрямо руската агресия. Позоваването на студената война няма да ни помогне да разберем защо в разгара на руската военна агресия полското правителство реши да отправи искане към Германия за репарации в размер на 2 млрд. евро за Втората световна война.

Накратко, войната на Русия в Украйна измести центъра на тежестта на ЕС на изток, но също така разруши единството на източноевропейците. Тя превърна Украйна в новата Централна Европа, като същевременно постави наследството на империите в центъра на европейския проект. Тя доказа, че макар европейците да имат общи мечти, техните кошмари са чисто национални, заключава Иван Кръстев.

*Заглавието е на редакцията.

 

Други от Анализи

Защо словенчето вече има шанс да живее 10 г. повече от българчето (Графики)

Апокалиптични изказвания изкривяват истинската картина. Да, демографията ни е трагична! Могат ли политиците да увеличат "двойно и тройно" раждаемостта у нас

Проф. Христо Матанов: Христовите ученици са минавали по нашите земи

Копието на римският войник Лонгин, с което пробожда разпънатия Иисус Христос още не е открито, каза историкът Великден се празнува, откакто има християнство

Как да спрем старите дизели

С мерки, които обаче никой политик не смее да предприеме, докато властва правото на гордия собственик на три могъщи 20-годишни джипа на паркинга пред панелката България отдавна е автомобилната

“Тренд”: Българите очакват от Брюксел борба с бедността и качество на храните

Какви са нагласите и какво очакват българите от политиките на Европейския съюз преди вота на 9 юни за нов състав на парламента в Брюксел - това проучва в новото си изследване “Тренд”

За вожд става, но за министър - не. Що е то?

Кирил Петков не обича формалностите, формалностите не обичат Кирил Петков Един вдъхновен от велика кауза народен вожд, който не позволява на дребните формалности да спъват неговия устрем

>