Вашингтон също обвини Роджър Уотърс от "Пинк флойд" в антисемитизъм

07.06.2023 16:22
Роджър Уотърс КАДЪР: Фейсбук/Roger Waters

Вашингтон се присъедини към обвиненията в антисемитизъм, отправени към бившия член на "Пинк флойд" Роджър Уотърс, който през май на концерт в Берлин се появи в облекло, много сходно с униформа на СС - корпусът за охрана на висшите нацистки функционери, предаде АФП.

Миналата седмица берлинската полиция обяви, че започва разследване "по подозрения за подбуждане към омраза" след оплаквания, "че сценичното му облекло може да възхвалява или оправдава националсоциалистическия режим и да нарушава обществения ред".

На снимките, публикувани в социалните мрежи, Уотърс е облечен в дълго черно палто със символ, напомнящ свастика и с червена лента на ръкава.

Няколко медии съобщиха също, че по време на шоуто на екран са били изписани с червени букви имената на Ане Франк и Ширин Абу Акле - американската журналистика от палестински произход, работеща за телевизионния канал "Ал Джазира", и убита при израелско нападение през май 2022 г.

Държавният департамент на САЩ осъди това представяне, "съдържащо символи, дълбоко оскърбителни за еврейския народ и омаловажаващи Холокоста".

"Това не е първи случай, в който този артист използва антисемитски елементи", се казва в разпространеното прессъобщение.

Роджър Уотърс, който е на 79 години, в последните години защитава кампанията за бойкот на израелски продукти в името на палестинската кауза.

Изпълнителят и автор на песни обвинява критиците си в "недобросъвестност".

"Аспектите на концерта, поставени под въпрос, са ясно послание срещу фашизма, несправедливостта и фанатизма във всичките му форми" , написа той в профилите си в Инстаграм и Туитър.

Бившата звезда на групата "Пинк флойд" предизвика полемика наскоро, когато заяви, че "не е вярно, че руската инвазия в Украйна е била непровокирана", припомня АФП.

Други от Възход и падение

Виктория Бекъм чукна 50 на гърба на мъжа си

Рожденичката вдигна шумен купон за четвърт милион паунда в частен клуб в Лондон Виктория Бекъм може да е имала трудни моменти и в кариерата, и в личния си живот

Фенка избра Тейлър Суифт пред сватбата на най-добрата си приятелка

Жена избра Тейлър Суифт пред сватбата на най-добрата с приятелка. Тя обясни, че тя ще се жени на 13 юли, но датата съвпада с резервацията на билетите за турнето Swift Eras Tour в Милано

Освободиха Жерар Депардийо след разпита за предполагаеми сексуални посегателства

Френският актьор Жерар Депардийо, който беше задържан по-рано днес от полицията в Париж за разпит заради предполагаеми сексуални посегателства, е освободен, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес

Надежда от "Ергенът" влезе в болница

Надежда Вишева от "Ергенът" е в болница. Тя публикува в инстаграм профила си стори от болничната стая. От снимката се разбира, че е на системи. Не е ясно

На 29 април рожден ден имат

Радко Влайков, посланик на България в Румъния Доц. д-р Васил Паница, хирург Красимир Стефанов, финансист, бивш изпълнителен директор на НАП Владимир Береану, журналист Ваня Монева

>