Кирил Петков: Денков и Габриел ми вдъхват доверие, да дадем дълъг живот на това правителство

06.06.2023 13:03
Кирил Петков

235 депутати се регистрираха на извънредното заседание, което трябва да гласува предложеното от акад. Николай Денков правителство. В Народното събрание присъстват много гости, членовете на служебния кабинет на Гълъб Донев, както и президента Румен Радев.

Георг Георгиев от ГЕРБ направи предложение гласуването и дебатите да се излъчват по БНТ1, което бе прието от депутатите в залата, вече 236. Той направи и предложението номинираните за министри, които не са членове на парламента да бъдат допуснати в залата. Георгиев поиска и общ дебат по гласуването на кандидатурите за министър-председател и министри. Петър Петров от "Възраждане" поиска да се избере първо премиер. 'Зад кандидатурата за министър-председател наднича друг. Не мисля, че след 9 месеца бихме провеждали дебат за друг", посочи той. И поиска по-сериозна дискусия за големия брой хора, за които бе поискан допуск в залата. Според него някои от новите министерства, въведени по времето на Кирил Петков са безсмислени. Затова поиска отделен дебат. 166 депутати обаче прокараха всичко това да се гледа заедно. Само възраждане и ИТН бяха против.

Парламентарниге групи на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ заседаваха поотделно в Народното събрание, преди началото на извънредното пленарно заседание на парламента, на което трябва да бъде гласуван проектокабинетът “Денков“, излъчен с мандата на ПП-ДБ. Кирил Петков от ПП представи кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер. Той изтъкна, че България има много проблеми за решаване, но пък има много предимства и възможности. "Във всяка страна има хора, които са изключително таланти и можещи. Това, с което се занимават определят бъдещето на тази държава", започна той, след което направи препратка към различни исторически епохи и тяхното развити според "талантите". "Къде се насочва талантът на всяка държава определя посоката на нейното развитие. Ролята на политиците и държавниците е тези талантливи хора да работят за прогреса на своето общество. Днес съм оптимист, това че Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел през вторите, ми дава надежда", каза той. Петков наблегна и на хилядите цитирания на акад. Денков. "Той не само е прекрасен учен, но е част от световния принос на развитието на човечеството", подчерта съпредседателят на ПП. Посочи и опита му като зам.-министър и минстър в няколко рпавителства. "Той е скормен човек и няма да го чуете да се самозитъква. Не работи само в България, това ен възможност за нашата стра;а", каза Петков.

Той изтъкна и качествата на Габриел. :Ккак се създава среда за иновации е знание, коеот може да дкопринесе не само за икономическия прогрес в Европа, но и в България", каза той за екс комисарката. И продължи с другите й компетентности. Години наред е допринасяла за развитието на Европа, сега може да го прави и за България", каза той.

"Акад, Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, най-талантливите да работят заедно, за да изведат България напред", каза Петков.

Ако в парламента дадем по-дълъг живот на това правителство, България може да бъде трансформирана, добави той.

Според него може да има бюджет от 3% без да се режат пенсии и да се вдигат данъци. "Трябва да помогнем на това праивтеслтво да разгърне своя потенциал. Да спрем острото политиканстване", настоя той. И си пожела "новините от парламента да станат скучни" - без скандали и скъсани ризи, а да се отброяват приети закони и подобряване на институционалната рамка. След това Денков започна представянето на кабинета си.

Други от От страната и света

Бърнард Шоу ни нарича елементарни, глупави и скарани с хигиената туземци някъде на Балканите

Наши студенти в чужбина освиркват постановки на пиесата Чърчил: "Каква нация са българите, след като още си честитят банята?! Българин: "Вие пък си честитите, когато спите с жените си..

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за предстоящия вот "две в едно" утре

Номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент и Народно събрание

Васил Терзиев: Да имаш възможност да промениш нещо в едно общество е привилегия

Да имаш възможност да промениш нещо в едно общество е привилегия. Това заяви кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си. "С приятели и съмишленици споделихме своите истории за успеха

Две коли са потрошени след тежка катастрофа на Околовръстното на София (Снимки)

Две коли са се блъснали на Околовръстното на София. Това се е случило преди отбивката за кръговото за "Ломско шосе", в посока квартал "Люлин". И по двете коли личат щети

Френски учени: Кокошките се изчервяват, когато се ядосат

Зачервяването на лицето от ярост може да изглежда като уникална човешка черта. Но според учени от Франция кокошките също се изчервяват по време на „негативни ситуации на силна възбуда"

>