България е бременна с партия за умерен прогрес в рамките на закона

06.06.2023 09:00 Борислав Зюмбюлев
Триъгълникът на властта - сградата на Министерски съвет, на Народното събрание - 2, и на президентската институция. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Въпросът е да си намери бързо харизматичен лидер

България е бременна с партия на умерените евроскептици. И най-вероятно такава партия ще напусне утробата си, като се стопли времето. Заглавието е парафраза на легендарния лаф на Ярослав Хашек. По-точно е да се каже: умерена прогресистка партия в рамките на либералния консенсус.

Масовите настроения за неодобрение към брюкселските зелки, които вършат дивотия след дивотия, трябва да си намерят изразител. Защото досегашните две-три нови партии или са прекалено обсесивни - като “Възраждане”. Всъщност никой не иска да излизаме от ЕС и НАТО и какво лошо има в еврото. Kоето не означава, че Брюксел не налага недообмислени решения. Така бе с газовата зависимост от Русия, Зелената сделка, забраната на коли с ДВГ.

Или пък са прекалено конформистки като ПП, ГЕРБ и ИТН. Като прибавим и традиционната русофилия и скептицизма ни към великите сили по принцип. Единствената причина да нямаме такава партия е отсъствието на харизматичен лидер, който да артикулира ясни и приемливи критични тези, които не предполагат отговаряне на необмислените действия на Брюксел с други недообмислени действия. Тук не става дума за партия от традиционния националистически наратив.

А за партия, която гледа с критично мислене към либералния консенсус,

европейските регулации и дори войната в Украйна.

Специално за нея спор в обществото няма, че Путин е виновен и че тази война е пълна глупост. Но проточването ѝ повече от година въпреки многомилиардната военна и финансова помощ без резултат и въпреки западните военни съветници и изникналата заплаха от ядрен апокалипсис също поражда критично мислене към действията на “колективния Запад”.

Проблемът е, че няма достатъчно харизматичен лидер, който да я поведе. Защото обективната необходимост е видима и без дълбоки социологически изследвания.

Но в тази дейност - политиката,

нищо не става без човек, в когото да се влюбят широки слоеве от населението

Както някога бе с Бойко Борисов, преди две години с Кирил Петков, а напоследък с Костадин Костадинов. Той може да говори пълни глупости и да е неискрен, но е симпатичен и убедителен.

На терена като че ли има два субекта, които сякаш виждат пред себе си такъв тип политическа кариера.

Румен Радев, на когото изтича вторият (последен) мандат като президент, и той неотклонно критикува партийната система у нас.

И Иван Гешев, който май ще бъде отстранен като главен прокурор, и решителните му действия напоследък показват амбиции, по-големи от това да си доизкара мандата.

Предимства и недостатъци на двамата

Радев определено е обаятелен човек - спечели два пъти мажоритарни избори. Има слава на човек, който се съобразява с преобладаващите русофилски чувства у нас. Като същевременно не показва, че би посегнал на съюзническите задължения на България. Тоест той се вписва в гореописания профил на лидер на въпросната ембрионална партия.

От друга страна, Иван Гешев показа

решителност, каквато рядко се вижда у нас

Той скочи едновременно на президента, Бойко Борисов, Васил Божков, Цветан Василев, ГРУ и други силни фигури. Колкото и да се повтаря мантрата, че той е главният и едва ли не единствен проблем пред българското правосъдие, Гешев трупа известност и създава образ на решителен човек. Както се казва, колкото са ти големи враговете, толкова си голям и ти самият. Просто показва, че има топки и изобщо не е инсталиран на поста само за да брани Бойко Борисов.

Недостатъците - Радев с уклона си към едноличен режим буди подсъзнателни страхове, че една такава партия ще е предмостие, артилерийска подготовка за диктатура.

А при Гешев са все още силни предразсъдъците, че е твърде близък до ДПС и част от олигархията.

И като всеки човек, минал през репресивния апарат на държавата - МВР и прокуратура,

буди атавистичен страх от сведенията, с които разполага

Но определено мина времето на сламените хора, когато се правеха партии в полза на някого, но ръководени от някой друг. То всъщност и никога не се е получавало, ако ползваш подставени лица или адютанти. Прословутият пример как нищо не се е получило с партиите на Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов всъщност нищо не значи. Ние сме в ситуация, при която има определена обществена нагласа и се прави своеобразен кастинг за лидер с Big Balls, а не обратното. Както бе с гореспоменатите - имаме популярни харизматични личности, които искат да монетаризират славата си, правейки своя собствена партия.

Днес имаме масова нагласа за някаква подобна партия, хомолог на републиканците зад Тръмп. Против глобалисткия фундаментализъм, в защита на местните хора и семейства. Легитимен евроскептицизъм, който не иска отказ от еврото или напускане на НАТО и присъединяване към ОНД. Здравомислещ традиционализъм, който не иска референдум заради джендърството, а

жените и децата да се бият без осакатяване или обезобразяване,

а колкото да знаят колко ги обичат мъжете и бащите им.

Тъй де, подкрепа за някаква такава народна партия на умерения традиционализъм и евроскептицизъм съществува. Тя бе забелязвана от социолозите от години. Но очевидно политолозите не могат да я нацелят точно. Всички опити за такава популистка партия все бяха пресолени. Или с хомофобия, или с русофилия, или с някаква оксидентофобия - да, у нас има дълбоки предразсъдъци към т. нар. Велики сили. Но в наши дни страх от Запада и Америка няма.

Впрочем и т. нар.

масова русофилия е повече въображаем конструкт

на лица, които не са белязани с печата на мъдростта.

Да, за повечето българи руснаците са някакви близки хора, защото ползват едни и същи букви и думите им могат да бъдат прочетени. (Впрочем една от причините за българската подозрителност към гърците са странните им неразгадаеми букви, въпреки че манталитетно и културно това е най-близкият ни народ).

“Руските” букви могат да се прочетат, но руските думи не могат да бъдат разбрани - дори и от поколенията 50+, които са учили задължително руски, но не са го научили. А по-младите пък въобще (русизъм, впрочем - на български се казва изобщо).

Тези, които знаят добре руски, обикновено са високообразовани представители на умнокрасивитета. Те пък са възпитани да мразят руския империализъм, тъй че до голяма степен българската русофилия е химерична. Подобно на древногръцкото въображаемо чудовище Химера, родом от днешния турски град Кемер (до популярната Анталия), изглежда, че има лъвска паст и опашка на змия. Но всъщност има тяло на козленце (химера на старогръцки значи млада коза). Та българската русофилия е едно електорално плашило, което никога няма видима изява в легислатурата, макар всички да се боят от нея. И обикновено става на чеверме за други партии и настроения.

Други от Анализи

Завещание на седмицата: Имат си държава, подритват си я

Влизаме ли в спирала на избори? На 1 март в рубриката “Завещание на седмицата” ви убеждавах и успокоявах, че ротация ще има, правителството ще оцелее и всичко ще бъде наред. И сбърках. Знаете ли защо

Готви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?

Украинският президент Володимир Зеленски няколко пъти предупреди от март насам, че очаква голяма руска офанзива, която може да започне през май или юни

Черногледите ще трябва да свалят очилата, когато изпреварим Гърция

Румъния вече го направи. Само в България и в още две страни в света има огромна разлика в нивата на щастие на млади и възрастни Преди няколко седмици се случи едно знаменателно събитие в европейската

Всичко е чудесно, госпожо маркиза!

Поднасяйте новините весело, стига с този трагизъм Има една стара френска песничка - “Всичко е много добре, госпожо маркиза” ( Tout va tres bien, Madame la Marquise)

Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ след взрива с МВР и митниците

Кабинетът "Главчев" стартира с 20% одобрение 38% разочаровани от промените в конституцията Малко по-висока е мобилизацията на ПП-ДБ за европейските избори

>