Коментар на седмицата №2: След записите - перверзно усещане за нормалност на уж различните, които също се оказаха маскари

04.06.2023 17:00 Доц. Николай Димитров, социален психолог
Пресконференцията на Радостин Василев за изтеклите записи, която той бе придружил с видеоилюстрации (зад него се виждат Кирил Петков и Бойко Борисов). СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Публикуваме най-четените за изминалата седмица коментари, този е на второ място с близо 30 540 прочитания.

Едно от ключовите социални умения, които човек придобива с порастването, е умението да внимава.

Затова от ранна детска възраст ни учат да си държим езика зад зъбите и да внимаваме какво говорим, къде и как точно го казваме. Така добиваме възможност да преценяваме ситуацията.

Това важи особено когато си на ключова позиция и се занимаваш с рискови начинания. Защото, когато подхождаш към рискова дейност, трябва да си нащрек, че все някой няма да ти мисли доброто, както ти си смятал.

Типично за малките деца е да мислят, че всички ги харесват,

искат да си играят с тях и са на тяхна страна. С израстването обаче човек придобива социална и емоционална зрялост. И започва да осъзнава, че невинаги комуникацията е с искрени мотиви.

В този смисъл по повод извадените записи видяхме едно незряло поведение в една част от политиците, които сме избрали.

Начинът, по който отреагираха на цялата ситуация със записите, и изобщо самата случка говори за политическа, емоционална, социална и дори психическа незрялост на хората, които са го направили. Това е в полето на схващането, че “всички го правят, само зрелите хора си мълчат за това, което правят”.

Много е странно как календарно възрастни и зрели хора показват незрялост на умствената си възраст. Още повече че идват от сферите на бизнеса, търговията и финансите, където тези взаимодействия са много по-сложни и далеч по-преднамерени, отколкото нормалните човешки взаимоотношения.

Случката с тези записи ще се отрази моментно на желанието на публиката за зрелища. Но едва ли ще има отражение върху живота и бита на хората. Нека да видим процента на гласувалите през последните години - той неизбежно е около 40 на сто. Тоест може с много голямо основание да предположим, че

60% от българите изобщо не се интересуват

Записите ще имат ефект върху политическото поведение и то ще е или в посока на по-голям скепсис към гласуването изобщо, или към вот за умерени и балансирани партии и политически идеи. И може да се види при следващи избори, особено ако са скоро.

Въздържането от гласуване обаче е електорално поведение - то не е израз на пасивност в изборния процес, а е израз на мнението, че “няма значение кой ще бъде”. В развитите демокрации това означава, че без значение кой ще е, държавата ще върви в една и съща посока. В нашата действителност обаче това изречение придобива формата на “все тая кой ще е, всички са маскари.”

И най-тъжното е, че постоянно имаме преки доказателства за това.

Затова и няма да има някакво значимо отражение върху доверието в политиката - след като огромна част от гласоподавателите по принцип не вярват на политиците, как да загубиш нещо, което по принцип не е налично.

Тоест създава се едно перверзно по същността си усещане за подреденост и за нормалност, че нищо непознато и непредвидено няма да се случи и този път, защото се случва точно това, което сме прогнозирали и сме си мислили: “Всички са маскари”. И няма нищо необичайно в това, макар че е фрустриращо, че тези, които трябваше да бъдат различни, се оказаха маскари.

Тази фрустрация ще се отрази върху една много фокусирана агресия през отказ от гласуване конкретно за тях. И на следващите избори поне “Продължаваме промяната” съвсем няма да се радва на сегашната си подкрепа.

Несъмнено ще има негативни последици и за ДБ. Но там ще са относително по-малки в зависимост от поведението им през идните седмици. Както и по друга причина - понеже те сами по себе си не са от обединенията със значим електорат. И дори да има отдръпване, то няма да е осезаемо.

С други думи - от по-ниско се пада по-меко

Но от “Продължаваме промяната” сами умело се вкараха в един капан, който им бе заложен от Бойко Борисов и от който нямаше измъкване.

Каквото и да бяха направили, крайният резултат все щеше да бъде т.нар. изпиране на Борисов. И в единия, и в другия случай той щеше да излезе повече или по-малко морален или репутационен победител от ситуцията.

Когато се анализира един поведенчески акт, посоките неизбежно са две: едно нещо е станало или нарочно, обмислено и целенасочено, или този, който го е направил, просто толкова си може.

Не съм сигурен, че нормална логика може да открие някаква преднамереност в това. Ако я няма логиката на смислената преднамереност на действията, още по-жалко. Освен ако не допуснем, че изтичането на точно тази информация, на точно тези думи точно сега, казани по точно този начин, не е направено със задна умисъл. Допускам, че са се чувствали много притиснати, а когато човек е в състояние на много силен натиск, той действа много първично и последното нещо, което прави, е да обмисли възможните последици от ситуацията.

Въпреки това смятам, че

ПП и ДБ не се стремят да се превърнат в малка, но незаобиколима партия,

от която хем зависи всичко, хем не са пряко отговорни за случващото се - както са ДПС и ИТН например. Това е много комфортна ситуация, но и мераклиите за нея са много.

Всичко това налива вода в мелницата на “Възраждане”. По принцип намесата на посолствата във вътрешната политика е много удобен и значим таласъм за плашене, особено за една част от електората. “Възраждане” обаче би увеличила процентите не защото електоратът се увлича по националистическата реторика, а защото би имало отдръпване на гласоподаватели от другите партии.

“Възраждане” привлича внимание заради предвидимостта и еднаквостта в поведението на политиците от партията през цялото време. Те поддържат една и съща линия на поведение.

Дори не е нужно избирателят да следи поредицата от отделни изказвания, просто защото те винаги са в една и съща посока. Тогава човек не изпада в ситуация да се чуди откъде му е дошла изненадата и накъде ще отидат нещата. Същото е и при нормалните житейски ситуации - предвидимото поведение се харесва повече. Дори някой да е лош, когато той е традиционно и всеки път лош, е повече харесван от добрия, който инцидентно става лош. Защото поведението на първия е предвидимо, очаквано, в реда на нещата и някак по-приемливо. Много по-неприемливо е да видиш липсата на плътност в поведението, което на практика създава несигурност у публиката.

Други от Анализи

"Екзакта": ГЕРБ води с 9,5% пред ПП-ДБ, дори второто място несигурно

Твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите избори. В тази битка, ГЕРБ-СДС ще влязат с безспорна преднина, която трудно може да бъде преодоляна

Като ги правихте промените, къде ви беше акълът

Парламентът сам си запуши устата, но скоро пак ще избухне Миналата седмица парламентът сам си писа двойка. След като промени конституцията, за да може да продължи да работи до изборите, и след това

Политици, закрийте спорта, ама с кого ще се снимате за пиар?

Да, хазартът е зло, но всеки забранен плод е най-сладък Всичкото Мара втасала и извънредно заседание на парламента направила. Ще се бори с рекламите на хазарта

Завещание на седмицата: Имат си държава, подритват си я

Влизаме ли в спирала на избори? На 1 март в рубриката “Завещание на седмицата” ви убеждавах и успокоявах, че ротация ще има, правителството ще оцелее и всичко ще бъде наред. И сбърках. Знаете ли защо

Готви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?

Украинският президент Володимир Зеленски няколко пъти предупреди от март насам, че очаква голяма руска офанзива, която може да започне през май или юни

>