Европа се възхити от величието на Перперикон

03.06.2023 09:20 Проф. Николай Овчаров
Изложбата от фотоси и макета на Перперикон в чудесната зала „Буров“ на Европейския парламент в Брюксел

Макет на скалния град краси пет дни Европейския парламент

На 1 юни в сърцето на Европа в Брюксел се случи изключително важно събитие. В разкошната зала на Европейския парламент, наречена на името на видния българин Атанас Буров, бе организирана уникална изложба, показваща природните и културните чудеса на Източните Родопи. Събитието става под егидата на евродепутата от ДПС г-жа Искра Михайлова, а идеята е да бъде представено българското културно наследство в светлината на инициативата „Нов Европейски Баухаус“. 40 фотографии и 4-метров макет на Перперикон, създаден от колектива на прочутия специалист Съни Сънински, илюстрираха невероятното древно наследство на този райски български край.

На откриването присъстваха почти всички български и много чуждестранни евродепутати. Сред посетителите можеше да бъдат забелязани бившият лидер на ПЕС Сергей Станишев и Петър Витанов от БСП, Андрей Новаков и Андрей Ковачев от ГЕРБ, Илхан Кючюк от ДПС, Александър Йорданов от СДС и много други. Специални гости на събитието бяха евродепутатите г-жа Снежка Михайлович, шеф на „Еуропа Ностра“ и г-н Маркос Рос Семпере, докладчик за инициативата „Нов европейски Баухаус“. Както е известно, „Европа Ностра“ е европейският глас в опазване на културно-историческото наследство. Напоследък тази организация се интересува активно от бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят. Инициативата „Нов европейски Баухаус“ пък е екологичен, икономически и културен проект, който има за цел съчетаването на дизайн, устойчивост, достъпност, финансова достъпност и инвестиции, с оглед подпомагане на осъществяването на Европейския зелен пакт.

Специален гост на изложбата бе делегация от Бургас, водена от проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургаска област и декан на Правния факултет към Бургаския свободен университет. Това не е случайно, защото в близко бъдеще се очертава перспективата за активно сътрудничество на Бургаска и Кърджалийска област в сферата на културно-историческия туризъм.

Изложбата бе открита от Негово превъзходителство г-н Румен Александров, Посланик на Република България в Европейския парламент. След него взеха думата проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите проучвания в Източните Родопи, кметът на град Кърджали г-н Хасан Азис и директорът на Регионален исторически музей в Кърджали г-жа Даниела Коджаманова. . Те очертаха картината на проучванията в този район и невероятните възможности за развитие на културно-историческия туризъм в него. Отбелязаха, че Перперикон е флагман в развитието на този вид туризъм у нас, а разработената дестинация „Виа Родопика“, включваща такива обекти като самия Перперикон, светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско, Храма на Великата богиня-майка, средновековния манастир „Св. Йоан Продром“ в Кърджали и уникалния етнографски комплекс Златоград, годишно привличат повече от половин милион туристи.

Гостите на събитието не скриха своето възхищение и отправиха много въпроси към организаторите. Особено ги изненада внушителния макет на Акропола на Перперикон, който по големина надхвърля размерите на макета на Европейския парламент, намиращ се в централното фоайе на сградата. Впрочем г-жа Искра Михайлова с чувство за хумор разказа как при монтирането на макета той не е успял да влезе през страничните коридори и е трябвало да бъде прекаран през централния параден вход на Европейския парламент. По този начин великият скален град Перперикон символично влезе тържествено в сърцето на Европа.

И наистина има за какво да се гордеем, защото Акрополът на Перперикон от III-VI в. е наистина едно уникално постижение на античната архитектура. Както е известно на животът на скалистия хълм възниква още преди седем хилядолетия, когато в зората на човешката история там е изградено важно светилище. То се развива и разраства векове наред, за да се превърне в известния в цялото Средиземноморие Храм на Дионис, споменат още от „бащата на историята“ Херодот и от редица римски автори. От тях научаваме, че тук са идвали да получат предсказания за бъдещата си славна история Александър Велики и римляните преди да създадат своите империи.

Грандиозното светилище постепенно се превръща в огромен град. Апогеят му е през римската епоха, когато той обхваща площ от няколко хектара. До този момент археолозите са разкрили цялостно останките от Акропола – защитения с мощни крепостни стени през III в. главен квартал на Перперикон в най-високата част на хълма. През последните години започна проучването и на просторните южен и северен квартал, което продължава и в момента. Там също се откриват невероятни архитектурни руини от различни исторически епохи.

Акрополът на Перперикон изненадва с факта, че неговите архитекти и строители създават истински град в трудните планински условия. Те се опитват да изградят прави улици с площади, няколкоетажни обществени и жилищни сгради, красиви езически и по-късно християнски храмове. Неизвестните майстори са оформили съвършена система на оттичане на дъждовната и снежна вода, както и множество издълбани в скалата цистерни за съхранение на скъпоценната течност.

Именно това показва на зрителите макетът на античния Акропол на Перперикон. Община Кърджали има амбицията да финансира и създаването на друг макет, пресъздаващ средновековния облик на Перперикон. Както е известно, през VII-XIV в. градът продължава да е много важен обществен център и епископска катедра. За него нееднократно воюват България и Византийската империя, защото Перперикон се е намирал буквално на тяхната граница. А през 1361/1362 г. крепостта е превзета след тежка и кръвопролитна обсада от османските турци, които също са били привлечени от нейните богатства.

Двата макета ще намерят своето естествено място в централната зала на красивия Посетителски център на Перперикон, чието завършване по европейски проект предстои през това лято. В този прекрасен новоизграден дворец от мрамор и гранит хилядите посетители на скалния град ще могат да отдъхнат и да намерят пълна информация за неговата хилядолетна история, виждайки с очите си блясъка на неговата древна култура.

Други от Анализи

Защо словенчето вече има шанс да живее 10 г. повече от българчето (Графики)

Апокалиптични изказвания изкривяват истинската картина. Да, демографията ни е трагична! Могат ли политиците да увеличат "двойно и тройно" раждаемостта у нас

Проф. Христо Матанов: Христовите ученици са минавали по нашите земи

Копието на римският войник Лонгин, с което пробожда разпънатия Иисус Христос още не е открито, каза историкът Великден се празнува, откакто има християнство

Как да спрем старите дизели

С мерки, които обаче никой политик не смее да предприеме, докато властва правото на гордия собственик на три могъщи 20-годишни джипа на паркинга пред панелката България отдавна е автомобилната

“Тренд”: Българите очакват от Брюксел борба с бедността и качество на храните

Какви са нагласите и какво очакват българите от политиките на Европейския съюз преди вота на 9 юни за нов състав на парламента в Брюксел - това проучва в новото си изследване “Тренд”

За вожд става, но за министър - не. Що е то?

Кирил Петков не обича формалностите, формалностите не обичат Кирил Петков Един вдъхновен от велика кауза народен вожд, който не позволява на дребните формалности да спъват неговия устрем

>