Намериха цаката на колорадския бръмбар, който мори картофите в Пловдивско и Родопите

30.05.2023 13:13 Радко Паунов
Колорадски бръмбъри се съешават по картофените растения и дори дъждът не ги плащи.

В момента гадините се съешават по растенията и даже дъждът не ги плаши, казват производители

Борбата у нас се води с химия, но по-ефикасна е с бактериални препарати, които не внасяме, обясни ентомологът доц. Атанаска Стоева

Най-големият неприятел по картофите - колорадският бръмбар, може да бъде сразен не с химически препарати, а по алтернативен начин. Това обясни пред "24 часа" ентомологът от Аграрния университет в Пловдив доц. Атанаска Стоева.

В момента земеделски производители пищят от този вредител. Ранните картофи на много места в Пловдивско вече са прибрани. Но по-късните сортове и най-вече тези в Родопите са нападнати масово. Производители качват снимки, които показват как гадините се съешават по листата.

"Даже дъждът не ги плаши", казва Ради Консулов. А Димо Раев допълва: "Галят се. И след дни ще има резултат под листата. Дъждът им прави душ".

Как стопаните да се отърват от този опасен неприятел, който съсипва реколтата, попитахме доц. Стоева.

По думите й борбата, за съжаление, е основно химическа. Но по-ефикасна би била с бактериални препарати, каквито обаче не внасяме.

Има обаче нов метод за борба с колорадския бръмбър и той идва от съседна Турция. Това е хищна дървеница, която сразява този вредител.

"Снабдена е с хуботче, което убожда бръмбъра и го парализира, за да го изсмуче бавничко и да го унищожи напълно. Правихме такива опити и резултатът е впечатляващ", обясни доц. Стоева.

Тази хищна дървеница е официално внесена в Турция и поради близостта ни е преминала и в нашата страна.  "Много е симпапитчна. Това е биоагент. Но за да свърши работа трябва да я внесем в определена норма, тоест да я закупим. Тук нещата опират до пари. Досега не сме я внасяли, а тя би свършила чудесна работа", коментира ентомологът.

Иначе препаратът "Директин" не можел да унищожи на 100% колорадския бръмбар. Другите химикали според доц. Стоева са "Вазтак нов", "Кораген", "Метеор", "Децис", "Алверде" и др.

Според учения борбата не трябва да е химическа, а бактериална и наши производители вече успявали да се намерят такива препарати от Европа.

"Механичната борба е трудна, когато става въпрос за посеви на големи площи. Няма как на ръка да се премахват бръмбарите, ларвите и яйцата", допълни доц. Стоева.

Според нея картофените насаждения в Родопите освен от колорадски бръмбар са заплашени от гъсеницата нощенка, както и от картофения молец, който при прибирането на продукцията на склад може напълно да унищожи готовите клубени.

"Трябва да се търсят алтернативни паразитоиди", категорична е доц. Стоева.

Други от От страната и света

"Виртшафтсвохе": Готова ли е България за еврото?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и институционално, пише журналистката Зилке Ветах в статия за германското

Пияни шофьори са задържани в Добричко

Почерпени водачи са задържани на 6 и 7 май при проверки, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 6 май, около 20:30 часа на КПП Варна е спрян за проверка лек автомобил „Ауди"

Делото срещу "българския вълк от Уолстрийт" тръгва по същество на 14 юни

Делото срещу Юлиян Цолов, известен като "българския вълк от Уолстрийт", тръгва по същество на 14 юни. Съдът отхвърли искането на защитата за прекратяване на производството

От утре се променя движението в участъци от АМ „Тракия“

От 8 до 21 май заради ремонт на фуги на мостово съоръжение се променя организацията на движение в посока София при 339-ти км на АМ „Тракия". Трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас

Затварят за минимум година и 3 месеца Централна гара за влаковете за Северна България (Обзор)

Композициите тръгват и пристигат от гара София-Север Пътниците ще се транспортират с мотриси от и до Централна гара Коловозите на Централна гара затварят от днес за влаковете

>