2 дни преди да обсъждат махането му, Гешев даде на Конституционния съд изтеклия мандат на ВСС (Обзор)

29.05.2023 21:50
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев пита може ли този ВСС да решава за тримата големи в съдебната система.

Играта на нерви, срокове и процедури между Иван Гешев, Висшия съдебен съвет и правосъдния министър Крум Зарков продължава с пълна сила и тази седмица.

Първо главният прокурор попита Конституционния съд може ли ВСС, чийто мандат е изтекъл още на 3 октомври миналата година, да го освободи. След това правосъдният министър, както се очакваше, насрочи за четвъртък заседанието, на което да се гледа по същество искането за освобождаването на Гешев. 

Това е първото искане на шестимата кадровици и е заради израелския контратерорист, посетил мястото на атентата. Второто искане е пак от кадровици от Прокурорската колегия, но е за уронване на престижа на съдебната власт с изрази като “политически боклук”. То още не е допуснато. Всичко това се случва насред очакването в “Държавен вестник” да бъдат публикувани промените в НПК и съдебния закон.

В тях водещо, освен механизма за разследване на главния прокурор, е и намаляването на мнозинството, което може да го освободи от 17 на 13 души. Тях Гешев също ще атакува пред КС веднага щом бъдат обнародвани. Президентът има 14-дневен срок, за да ги подпише. Той тече от събота.

Единият от въпросите, които главният прокурор зададе на конституционните съдии в понеделник, е дали се прекратяват функциите на съвета с изтичане на мандата му.

Вторият е допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право - председателите на ВАС, ВКС и главния прокурор.

Третият е може ли съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на тримата големи и другите шефове в съдебната власт.

Делото е разпределено на съдията Атанас Семов.

Иван Гешев посочва, че питането е от изключително значение за функционирането на ВСС. То се отнасяло до реален проблем - “най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционирал извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота”.

Мандатът на съвета е 5 години и изтече на 3 октомври м.г. За първи път в своята история той работи над него, както и много други институции в държавата, включително и Инспекторатът към ВСС. Причината е, че три парламента дори не опитаха да излъчат 11 кадровици от парламентарната квота. Изборът им става с конституционно мнозинство от 160 гласа, което е същинската пречка. В промените в съдебния закон, които приеха в петък, народните представители записаха, че до три месеца след влизането в сила на поправките, процедури по избор трябва да стартират както парламентът, така и магистратите.

Съдебната система обаче още през лятото на м.г. избра своите представители в съвета. Но те не могат да встъпят заради депутатите.

ВСС пък работи благодарение на едно решение на КС за Инспектората, който е на път да изкара втори мандат, макар че по закон има право само на един.

То беше взето през септември м.г. в последните дни на ВСС, когато кадровиците буквално не знаеха какво да правят. За да се излезе от ситуацията, при която съдебната власт можеше да остане без т. нареченото си правителство, КС реши, че инспекторите трябва да останат на постовете си, докато бъдат избрани нови.

Съдът нарече това “несъщинско удължаване на мандата” и посочи, че то се налага, защото дейността на Инспектората не може да се прекрати за неопределено време. Това тълкуване, макар и за друг орган, даде основание на членовете на ВСС да продължат да изпълняват функциите си.

“В случая обаче е налице избор на членовете от професионалната квота на ВСС”, изтъква Гешев разликата между ситуацията с Инспектората, който се избира изцяло от Народното събрание, и съвета.

Според някои юристи заради това, че се произнесъл за Инспектората, КС можело и да не допусне питането на Гешев или поне не цялото.

Въпросът е обаче

могат ли и как

въпросите на

Гешев до КС да

повлияят на

собствения му

казус

Юристи са на мнение, че главният прокурор малко е закъснял с питането.

“Може би защото не е очаквал атаката”, предположи конституционалист. Ако делото е било допуснато за разглеждане, основанието кадровици да поискат да се чака КС щяло да бъде по-силно.

Сега изцяло от

съвета

зависело дали

ще забави

процедурата

В четвъртък ВСС, който е автономна институция, можело да реши да я отложат на основание, че има дело в КС, и да се чака произнасянето му. За да се вземе такова решение, се изисква обикновено мнозинство.

Второто искане на Гешев за механизма за разследване на главния прокурор, което ще бъде пратено след обнародването на закона, също автоматично не спирало процедурата. Причината - тя не била административна, а само такава веднага се спирала след питане до КС.

Така че,

ако ще се

маневрира

някъде, това

ще е във ВСС, уточни юрист. До момента не е ясно колко от кадровиците са зад Гешев и колко биха гласували срещу него освен шестимата, които искат да го махат. Вероятно и вечните му опизиционерки Атанаска Дишева и Олга Керелска. Миналия четвъртък искането за отстраняването му беше допуснато с 13 гласа “за”, а четирима бяха против, от което обаче не може да се правят никакви заключения.

Решенията на КС действат занапред, обясни юрист. Тоест ако Иван Гешев бъде освободен, той няма автоматично да се върне на поста, ако съдът реши, че съветът е с изтекъл мандат, не е бивало да прави такова гласуване. Но пък можело да послужи да се оспори указът на президента пред КС, ако евентуално Гешев бъде освободен. Това можел да направи следващият главен прокурор, тоест и.д. който пък най-вероятно ще е един от неговите заместници.

От друга страна, КС може и да се забърза по тези объркани казуси, макар че по закон няма срок нито за допускането им, нито за произнасянето.

Други от От страната и света

Хлъзгави фрази, когато не искате директно да кажете "не"

Те трябва да са едновременно много любезни и много необвързващи "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

В последните минути депутатите върнаха зеления рекет над големи проекти (Обзор)

Обжалването на екооценки отново пред две съдебни инстанции, така строежът на магистрали и новите ядрени блокове може да се отлага с години Предизборната борба между ГЕРБ и ПП-ДБ върна в последните

Росица Кирова: Априлската епопея бе дързък избор на българите за свобода

Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното

Ход с дами: Борисов води с Рая Назарян и Фандъкова в София, и Караянчева се връща

Лидерът първи и в Пловдив, Росен Желязков е в Благоевград, Даниел Митов във Варна, а от Смолян - синът на Тодор Батков Дамско дуо избра Бойко Борисов за битката в София

Министерският съвет отмени решението за частната детска болница

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз", гр. София. По-рано днес премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на

>