Ниски ли са ни данъците? Двама от всеки трима мениджъри не мислят така

29.05.2023 13:28

Макар България да е сред страните в ЕС с най-ниска ставка на корпоративния данък, а и останалите налози са сред най-малките, само 28% от мениджърите са напълно или по-скоро съгласни с твърдението, че данък печалба е поносим за фирмите. Това установява изследването на ЕСТАТ. Двама от всеки трима предприемачи гледат на данъчно-осигурителната тежест като на бреме.

През предходното тримесечие 22% от мениджърите са смятали данъците за ниски, докато през 2008 г. така са мислили 73% от анкетираните. Това беше първата година от въвеждането на плоския данък в България, когато 10-процентният налог се считаше за едно от най-големите конкурентни предимства на страната.

В момента 43% виждат например патентния данък като непосилен - при 46% в първото тримесечие на 2023 г. и едва 20% през 2008 г.

Единственото възможно обяснение защо на фирмите данъците им се струват високи, е фактът, че

те имат толкова много

други плащания,

че дори минималната ставка изглежда твърде голям товар.

В подкрепа на тази теза е и нарастващият дял на предприемачите, които смятат дори в момент на оптимизъм в началото на пролетта, че социалните и здравните осигуровки са сериозна тежест за бизнеса. През 2008 г. 59% от бизнеса у нас са гледали на осигурителната тежест като на тежко бреме. През първото тримесечие на 2023 г. така мислят вече 65% от анкетираните, а през второто тримесечие - 67% от тях.

Ръстът не е изненадващ, като се има предвид фактът, че последното увеличение на минималната работна заплата влезе в сила на 1 януари 2023 г.

Като резултат от всичко това остава висок делът на тези, които смятат, че данъчните ставки принуждават фирмите да укриват приходи - така мислят 53% от предприемачите.

Все пак спада процентът на онези, които смятат, че повечето бизнесмени

биха платили допълнителна сума, за

да избегнат трудности с администрацията

През 2008 г. така са мислили 73% от анкетираните, през първото тримесечие на 2023 г. - 63% от тях, а през второто тримесечие – 60%. Но този дял си остава значителен и показва, че толерантността към корупционни практики в България остава висока. Тя не зависи нито от сектора, нито от местоположението, нито от големината на компанията и на практика всяка фирма може да бъде податлива при определени обстоятелства.

Като цяло мениджърите у нас остават критични към бизнес средата и са на мнение, че правителствата, независимо кои са те, не удовлетворяват адекватно нуждите на предприемачите у нас.

Едва 20% например смятат, че правителството подкрепя фирмите в условията на криза. Още по-малко твърдят, че насърчава развитието на бизнеса – само 14%, и провежда политика в подкрепа на изследователската дейност и използването на високи технологии (16%).

Делът на съгласните, че конкурсите по Закона за обществените поръчки са прозрачни и честни, също остава нисък – 12% (виж инфографиката).

Само 23% от предприемачите посочват, че

законовата база създава равни

условия на всички играчи,

а 19% подкрепят твърдението, че законодателната инициатива на правителството е последователна и непротиворечива.

Всеки четвърти (27%) е съгласен, че данъчната система създава равни условия за всички фирми в страната.

Доверието в съдебната система остава ниско и дори намалява – едва 20% посочват, че когато в един бизнес спор се стигне до съд, вероятността той да бъде решен справедливо е голяма.

Особено критични остават микропредприятията, фирмите в градовете извън столицата, компаниите в преработващата промишленост, хотелиерите и ресторантьорите, фирмите в информационния сектор и сектора на професионалните дейности и научните изследвания, както и предприятията в риск.

Само 20% от предприемачите приемат,

че правителството ги подкрепя в условията на криза

Въпреки че корпоративният налог у нас е един от най-ниските, мениджърите оценяват цялостната данъчна тежест като голяма.

Други от От страната и света

В последните муните депутатите върнаха зеления рекет над големи проекти (Обзор)

Обжалването на екооценки отново пред две съдебни инстанции, така строежът на магистрали и новите ядрени блокове може да се отлага с години Предизборната борба между ГЕРБ и ПП-ДБ върна в последните

Росица Кирова: Априлската епопея бе дързък избор на българите за свобода

Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното

Ход с дами: Борисов води с Рая Назарян и Фандъкова в София, и Караянчева се връща

Лидерът първи и в Пловдив, Росен Желязков е в Благоевград, Даниел Митов във Варна, а от Смолян - синът на Тодор Батков Дамско дуо избра Бойко Борисов за битката в София

Министерският съвет отмени решението за частната детска болница

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз", гр. София. По-рано днес премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на

Димитър Манолов: Статистически българинът живее по-добре

„Статистически българинът живее по-добре, но ако го питате самия него – не е по-добре. Имаме в себе си наслоен негативизъм и склонност към самоподценяване"

>