Зоран Живкович, бивш премиер на Сърбия: Отговорност за масовата стрелба в Сърбия имат и телевизиите

24.05.2023 21:19 Николай Кръстев
Зоран Живкович

В началото на май тази година 13-годишен ученик от елитното основно училище “Владислав Рибникар” в Белград застреля 9 деца и възрастен охранител. Момчето е било въоръжено с два законно притежавани пистолета на баща си - известен лекар, и в себе си е носило четири коктейла “Молотов”.

Два дни по-късно 21-годишен младеж застреля 8 души и рани 13, някои от които с опасност за живота, край Младеновац, близо до сръбската столица. Стрелецът е син на полковник от армията.

След двете трагедии президентът Александър Вучич обяви курс към разоръжаване на Сърбия.

Бившият кореспондент на Българското национално радио в Белград Николай Кръстев потърси бившия премиер Зоран Живкович, който наследи поста след убийството на предшественика си Зоран Джинджич през 2003 г. Живкович е бил и вътрешен министър на Съюзна Република Югославия, преди да се разпадне.

Живкович и неговото правителство въвеждат през 2003 г. извънредно положение в Сърбия. Провежда мащабна полицейска операция “Сабя”, по време на която беше разоръжена най-опасната престъпна групировка “Земунски клан”, а членовете ѝ са арестувани.

От обявяването на разоръжаването на 8 май до 16 май в Сърбия са предадени над 20 000 оръжия и 1 млн. куршуми.

Любопитна подробност е, че синът на Зоран Живкович преди е учил в същото основно училище, станало печално известно с масовото убийство от тийнейджър.

- Как възприемате случилото се в Сърбия с двете масови убийства, г-н Живкович?

- Очевидно е, че нещо не е добре, че нещата въобще не са добре. Това е убийство, престъпление, което не е виждано не само в региона ни, но и в Сърбия. Нас не ни познават по мирните времена. Но такова страшно нещо по броя на загиналите и извършителите на двете престъпления никога не е имало. Тази ситуация е страшна!

Отговорни за двете масови убийства са тези, които е трябвало да възпитават 13-годишното момче и 21-годишния младеж. Очевидно в Сърбия е създадена доста негативна атмосфера.

Не обвинявам за това директно управляващите, но и те носят своята непосредствена отговорност, че бе създадена такава обществена ситуация, в която

случващото се е като в риалити шоу

Престъпниците се оказват звезди и пример за децата ни. Телевизиите, които излъчват тези формати и програми, всъщност дават най-голямата подкрепа за режима на президента на Сърбия Александър Вучич.

Те създават тази примитивна и неприятна атмосфера и децата започват да мислят, че могат да им подражават. Много хора, близки до управляващите, се ползват с подкрепата им. Такъв е примерът с шефа на една от тези телевизии в Сърбия, който сгази пешеходец и след това беше осъден условно. Също това, че кумът на президента Вучич, който шофираше със скорост много над позволената от закона, беше представено в тези медии като нещо симпатично, а самият той не беше осъден.

- Президентът Александър Вучич съобщи, че ще се проведе разоръжаване на Сърбия. Какво означава това и реално ли е да се случи?

- Неразбираемо е защо нито Вучич, нито премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и голям брой от министрите в правителството на страната

не отидоха да запалят свещ

и да положат цвете пред училището в Белград “Владислав Рибникар”. Това не трябваше да е медийно събитие, а да дойдат искрено и да го направят.

В Сърбия има много оръжие и това е факт. Но и не трябва много да се учудвате -

допреди 20 години тук имаше войни и конфликти

Да, може и трябва бъде намален броят на оръжието у населението, но само̀ по себе си това няма да реши проблема. Най-големите извършители на престъпления са онези, които нямат разрешителни и притежават незаконно оръжие. Разоръжаването трябваше да стане доста по-рано. И тук ми се иска да кажа, че трябва да се създаде необходимата обществена атмосфера, като започнете от децата и стигнете до президента на страната. Законите трябва да бъдат еднакво валидни за всички в Сърбия.

- Вие бяхте премиер на Сърбия по време на операцията “Сабя”, при която вашият предшественик и приятел Зоран Джинджич беше убит от мафията. Тъкмо правителството, което оглавявахте, разоръжи престъпния “Земунски клан” през 2003 г. Как постъпихте тогава?

- Тогава бяха арестувани и разпитани около 12 хил. помагачи на престъпния клан. 99% от тях бяха доказани с такава връзка и съпричастност.

Бяха отнети 10 000 автомата, пушки, пистолети и други оръжия. Но трябва да знаете, че тогава освен в Сърбия имаше много голямо количество оръжие и в съседните ни Босна и Херцеговина, защото, както казах, войните в нашия регион бяха относително скоро.

Днес Сърбия скърби за станалата трагедия и затова ми се иска да кажа, че все пак трябва да се създаде обществена атмосфера, че подобни неща са недопустими и не могат да останат безнаказани не само за извършителите им, но и за вдъхновителите им. Трябва да бъдат дадени ясни отговори и да се разкрие отговорността на съпричастните в тези две масови стрелби. 

CV

Зоран Живкович е роден на 22 декември 1960 г.

През 1992 г. става депутат от Демократическата партия

Кмет на Ниш от 1997 г.

От 2000 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Зоран Джинджич

От март 2003 г. до март 2004 г. е премиер след убийството на Джинджич

Лидер на партия “Нова странка” (“Новата партия”) до 2022 г. и депутат, после се оттегля

Днес е председател на неправителствената организация “Милениум”

Женен, има дъщеря и син

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>