Донка Михайлова: Все повече образовани млади хора се връщат в Троян

22.05.2023 06:30 Росица Христова
Донка Михайлова, кмет на Троян
Троян става все по-добро място за живеене.

В политическа криза и без държавен бюджет за 2022 г.  имаме рекордно ниска безработица – 3,5%, казва кметът на Троян

- Г-жо Михайлова, кои са най-големите ви поводи за гордост като кмет на община Троян?

- Нещата, с които най-много се гордея, са най-незабележимите за хората или пък бързо се забравят. Основните комунални проблеми на града са решени за години напред. Създадохме

модерна система за управление на отпадъците,

която администрираме сами - от сметосъбирането през нова клетка на депото за твърди битови отпадъци, през разделното събиране на основната част от отпадъка до сепариране и компостиране.

Нашата община е една от малкото, да не кажа единствената, която управлява със свои сили и ресурс, чрез общинско предприятие и фирми всичките комунални дейности.

Подменена е 85% от ВиК инфраструктурата в града, обновени са всички държавни и общински публични сгради, сградите на културните институции в Троян и в някои по-големи села, повечето от образователните институции в общината. 3 пъти са увеличени средствата за подобряване на инфраструктурата в селата.

Всички общински търговски дружества приключиха 2022 г. с положителен финансов резултат - безспорен повод за гордост. Общината е собственик на 4 еднолични търговски дружества с ограничена отговорност: “ВиК Стенето”, “Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - с. Орешак”, “Общински пазари” и “МБАЛ - Троян”.

- А с кои забележими за гражданите проекти се гордеете?

- С гражданите харесваме общинските овощни градини и оранжерии, които осигуряват екологично чисти плодове, зеленчуци и мед за детските градини и ясли - една добра практика, в която общината е новатор.

Последната ми гордост е стартът на изграждане на многофункционална спортна зала - дълго чакана придобивка за децата и младежите на Троян, за шампионите, прославили града, за треньори и родители. Троянци заслужават тази зала!

За всяко троянско дете в начален етап на обучение са осигурени безплатни занимания по плуване и по каране на ски. Намерението е инициативата да бъде ежегодна и най-малките ученици да се обучават в традиционните за региона зимни спортове, дали на България много гордост.

- Хората харесват вашата неуморна целеустременост. Какво сте набелязали за надграждане?

- Бих искала по-добре да управляваме природните си ресурси - минералните води, горите.

Мечтая си за енергийно дружество

на общината от възобновяеми източници. Считам за слабост, че не успяхме да облагородим пространството около река Осъм, за да е любимо място за отдих. Въпреки че инвестираме значителни средства в селата, бих искала да намаляват по-бързо разликите с качеството на живот в града.

- Известно е, че нивото на безработица в община Троян е много ниско и така е от години. С какви инвеститори работите в момента и какви бихте искали да привлечете?

- Троян е община с много предприемчиви хора и жив поминък. В условията на политическа криза и липса на държавен бюджет приключихме 2022 г. с няколко положителни тенденции - с рекордно ниска безработица (3,5%) - най-ниската в областта, с най-високия брой туристи (77 хил. души) и с най-големия брой регистрирани нощувки в хотелите и местата за настаняване (170 хил.) в общината.

Икономиката ни е базирана основно на местни инвеститори, което създава различен и специфичен профил. Предимството на местните инвеститори е, че те са отговорни към хората, които наемат, и към общността, в която живеят.

В общината работят около 300 мебелни фирми - община Троян се утвърди като център на столарското производство. Най-големият работодател е фирма “Калинел”, традиционен партньор на ИКЕА, която поддържа около 1200 работни места. Добри инвеститори са двете големи фармацевтични компании - “Софарма” в с. Врабево и “Тева”, която разширява капацитета си в Троян.

От изключителна важност е да привлечем инвеститори, които да предлагат работни места за висококвалифицирани млади хора. Това ще ограничи до известна степен негативните демографски тенденции, които са трудно преодолими в по-малките населени места. В последните години има положителна тенденция - все повече млади и образовани хора се връщат в Троян- тук работят и отглеждат децата си,

създадоха се IT компании

и фирми с добри условия за работа и доходи. Но сме далече от целите, които си поставихме.

- Как подкрепяте предприемачите?

- Установихме активен системен контакт с тях. Всеки ден се срещам с работодатели. Стремежът на екипа ми е да посредничим с представители на централната власт за решение на проблемите им, да лобираме за решение на проблемите на сектори, които имат временни затруднения, да предлагаме на централната власт законодателни промени, когато е нужно. В партньорство с депутати от различни групи сме постигали промяна в закони.

Привличаме партньори в търсенето на решения. Напоследък мебелният бранш има трудности. В активно партньорство с Лесотехническия университет, с държавните горски стопанства търсим решенията. Събрахме представители на сектора от цялата страна в обединение около общи каузи. Вече

трети мандат към кмета на общината работи Консултативен съвет на бизнеса,

в който обсъждаме проблемите и тенденциите, заедно търсим решения. Подобрихме услугите за бизнеса. Въведохме над 100 електронни услуги и над 40 комплексно административни. Имаме резерви в оптимизиране на сроковете за изпълнение на техническите услуги.

Проектът “IT заслон в Балкана” предоставя възможност за ползване на споделено офис пространство в центъра на града. Периодично изпращаме информация до фирмите за възможности за участие в търговски мисии и изложения, обучения или конкурси.

Издаваме ежемесечен е-бюлетин - “Бизнес кафе Троян”, който съдържа анализ на пазара на труда, информация за делови събития, финансиране по проекти, свободни работни позиции и др.

Въпреки негативните тенденции в национален мащаб в общината няма съществени сътресения относно броя на предприятията. Откроява се устойчивост на малките и средните фирми.

- Разкажете за социалните проекти на община Троян?

- През 2022 г. приключи инвестиционната част на 3 проекта за изграждане на социална инфраструктура - създаване на центрове за подкрепа на лица с увреждания, за хора с умствена изостаналост и за грижа за лица с психични разстройства в с. Дълбок дол. С общинско финансиране изградихме и център за временно настаняване на хора без дом в Дълбок дол.

В момента разширяваме услуга за дементни. Предстои ни реконструкция на Дома за възрастни в Добродан и създаване на нов дом във Врабево.

Фокусът е към най-уязвимите

групи и предоставянето на адекватна грижа и в домашна, и в специализирана среда за хората в неравностойно здравословно състояние - Асистентска подкрепа, Грижа в дома, Център за обществена подкрепа, Защитено жилище за лица с физически увреждания и Дневни центрове за пълнолетни и за деца с увреждания и техните семейства. Осигурихме безплатен топъл обяд за хора в затруднено финансово и здравословно положение.

- Как си представяте Троян в бъдещето?

- Иска ми се да съхраним природната си среда - запазената марка на нашата община.

Представям си община Троян като едно спокойно място, което привлича все повече млади, които искат да реализират бизнес идеите си, да раждат и отглеждат децата си тук.

Троян и околните села се нуждаят от интелигентни бизнеси, които да променят средата, да дават по-високи доходи на хората. Общината трябва все повече да предлага по-високо качество на живот и по-добри условия в сферата на културата, на спорта, на инфраструктурата.

Можем да привличаме млади хора само с добро качество на образованието и здравеопазването за децата им, с подходяща неформална среда. Примери в това отношение има не един и два. Нужно е това да се превърне в тенденция.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>