Ген. Красимир Петров: Защо сатанизираха полицията, особено след сценките през 2020 г.

18.05.2023 07:30 Пенчо Ковачев
Ген. Красимир Петров

Бомбата до кортежа на Гешев

прилича на нескопосан акт

Държавата е пред колапс, а

депутатите ни дори в Европарламента

се ритат по кокалчетата

И при събитията през 1997 г., както

и сега, новите много искаха да управляват

Сегашният ни президент

е стойностен

- Следите ли политическите събития и процеси в странатта вече като пенсионер, ген. Петров?

- Да. Следя това, което средствата за масова информация предоставят на масовия читател и зрител. Когато някъде се видя с колеги можем да направим коментари или анализи в рамките на общодостъпната информация.

- Да започнем с най-горещата тема: сагата около главния прокурор Иван Гешев. Защо Мария Габриел поиска оставката му и тя беше подкрепена от някои политици и депутати?

- Много жалко за държавата ни. И за имиджа, което това нещо поднася на Западна Европа. Точно политическата сила, която излъчи г-жа Габриел за премиер, поиска оставката на главния прокурор. А тя толкова години работеше под неговото крило, смея да кажа.

Гледах изявлението на Гешев в понеделник преди обед. Позволявам си да кажа, че познавам някои от членовете на Висшия съдебен съвет. Работил съм в бургаската дирекция. Познавам немалко съдии и прокурори, някои от тях сега са членове на ВСС.

С един от съдийската колегия съм говорил и коментирал за исканата оставка на главния прокурор. Те казват: “Погледни какъв е капацитетът на парламента. Какви са депутатите, колко им е умственият багаж, за да могат те да искат да ни контролират. Да, така е по закон и конституция, но те не са дорасли да искат от нас и реформи, и контрол”.

Унищожиха специализираното следствие и специализираната прокуратура къде с основание, къде без основание, изтъквайки, че са бухалки на управляващите. Даже и така да е. Къде беше главният прокурор тогава?

- В искането за отстраняването на Гешев сега усеща ли се дългата ръка на “лицето Бойко Методиев Борисов”, както вече го нарича г-н Гешев?

- Дългата ръка е на политиците, не бих коментирал само една личност. Ръката е на политическия елит, който иска удобен и угоден негов човек.

- Вие сте дългогодишен полицай и като такъв ви питам: взривът срещу кортежа на Гешев атентат ли е, или е инсценировка?

- Не мога да кажа, че е инсценировка, това е нескопосан акт. Може би някой е искал да вдигне шум, да обърне внимание.

Вътрешният министър Демерджиев обяви, че степента на защита и бронировка на автомобила, който се ползва от главния прокурор, е с най-високата степен, с какъвто държавата разполага. От репортажите, които бяха излъчени, се видя - нито голяма дупка, нито ров, нито яма. По начина, по който бомбата или взривът е поставен долу в ниското, как ще застраши живота на главния прокурор? Значи по-скоро беше една шумотевица.

- Ще успее ли Народното събрание да избере редовно правителство, след като ГЕРБ номинира Мария Габриел за премиер?

- Крайно време е тези, дето са се събрали в парламента, и особено ръководителите на политическите сили, да си дадат сметка за какво са там. Те харчат едни пари, а на какъв хал е държавата.

Ще отворя една скоба. Отдръпнал съм се и не участвам в никакви проекти, нито в каквито и да било действия, но движейки се в страната и в столицата, все още от старите полицаи ме разпознават и те поставят въпроси.

Особено за сценките от 2020 г. пред бившия Партиен дом, а сега парламент, когато множеството затисна полицаите на колите и щеше да ги линчува. Последващите действия под колоните не ги оправдавам. Там някои от служителите си бяха позволили да малтретират граждански лица. Да, недопустимо е.

Но тогава полицията я сатанизираха - всичко черно, всичко лошо, което можа да се сложи на масата, беше срещу полицията. Те поставят въпроса така: Със синдикатите, с които обявихме условията за достойното заплащане на нашия труд, се питаме защо депутатите не намалиха своите заплати?! Те всяко тримесечие ги индексират.

Не ги интересува държавата на какъв хал е, те получават едни високи заплати.

- Вие какво отговаряте на полицаите?

- В качеството си на гласоподавател, и имайки контакт с някои от депутатите, съм питал: “Аланкоолу, толкова ли е трудно да внесете едно предложение от вашата политическа сила в парламента и да поискате да си намалите възнагражденията?”.

- Те как ви го обясняват?

- Ама, г-н Петров, законът е такъв. Да не казвам с каква дума го нарекох депутата Еди-кой си - ... сплескан. “Ама нали тези закони вие сте ги гласували и приели?!”

Слави Трифонов излезе с едно популистко предложение. Партиите да получават от субсидиите по един лев на глас. Също беше нескопосано. Значи като дадеш един лев на властна партия, бизнесът само това и чака. Да си купи една политическа сила, да си я командва и ръководи. И по отношение на субсидиите на партиите трябва да се подходи разумно. Ами парите за поредните избори?

- Все пак - сега политиците ще съставят ли редовно правителство?

- Ще съставят. Но ще започнат взаимните обиди. Който подпомогне съставянето му, ще загуби част от електората си на бъдещите избори през есента. В ГЕРБ се обиждаха, че били изчегъртани или наричани токсични. Всяко опиране до тях носи негативизъм. За БСП виждаме, че вече са със замрели функции. А на тези, които дойдоха с гръмки фрази от отвъд океана, мога да кажа следното.

Всеки един, който е бил на Запад и най-вече в Америка, загърбва националните патриотични интереси. Всеки започва да реализира някаква политика, удобна и изгодна на презокеанските му господари.

- А какво ще стане, ако не успеят да съставят редовно правителство?

- Държавата е пред колапс. Разчитат на някакви пари по програмата за устойчивост и развитие.

Тези пари не могат да ни ги дадат, след като няма стабилно управление.

Веднъж се направи този план, след това той беше коригиран, никой не го подкрепи. Добър или лош, той беше план.

Но дори в Европарламента нашите депутати, които са от различните политически сили, и там се ритат по кокалчетата, и там не са единни и задружни, защото всеки гледа дали неговата политическа сила ще бъде с едни гърди пред другите.

Сега тук депутатите залагат едногодишно, тримесечно, шестмесечно правителство. Абе вие направете кабинета, дайте му фронт за работа, обединете се.

Недейте само да гледате теснопартийните си интереси и погледнете тези хора, чиито представители сте вие. Няма как да дойдат инвестициите при тази несигурност във вътрешнополитически план.

- При тази ситуация може ли България да стане президентска република, каквито мнения се чуват от време на време?

- Добре би било... Смея да кажа, че сегашният ни президент е стойностен. Видя се колко много направи за страната с газовата връзка. Осигури азерски газ.

Но направете си сметка преди това какви президенти сме имали и каква президентска република би имало... Когато единия, като го избраха за президент, ръководителят на политическата сила го тупаше по гърба пред камерата и казваше: “Аз те направих президент, аз те направих!”. Кажете каква президентска република ще имаме тогава?

- През 1996-1997 г. бяхте директор на СДВР и попаднахте в “окото на бурята” - ожесточените атаки срещу парламента и опита на протестиращите той да бъде превзет. Тогава имаше ли вероятност от избухване на гражданска война.

- Имаше. И можеше да избухне, ако тогавашните ръководители на БСП в лицето на Георги Първанов и вече покойния министър на МВР Николай Добрев не бяха проявили разум.

Двамата бяха тръгнали да отстояват позицията, а от по-старите комунисти се лансираше максимата, че с бой се взема властта и с бой се отстъпва. Тогава, както и сега, новите много искаха да управляват. То се видя - не искам да им давам оценка - колко са кадърни. Разпердушиниха икономиката, разпродадоха, обогатиха се... Тогава от един техен вицепремиер вече се въведе мизата.

И му викаха Мистър 10%. Искаш нещо - 10%. И правителствата, които дойдоха след тях увеличиха мизата вече на различни проценти.

- От 2006-а до 2009 г. бяхте директор на Национална служба “Гранична полиция”. Каква е сегашната ситуация на границата. Може ли да се реши проблемът с бежанците?

- Не може Гранична полиция да се изолира и да се гледа самостоятелно само в нейния ъгъл. Тя се изграждаше като модерна, европейска, граничнополицейска структура. Това беше започнало при колегата преди мене и продължи и при моето управление.

Екип от немски специалисти в областта на Гранична полиция беше изпратен в България и се работеше по една програма. Но тогава международната обстановка беше друга. Нямаше го този наплив от мигранти.

За сегашната ситуация в световен мащаб са виновни американците. Те запалиха света. Покажате ми една точка, в която има военно огнище и конфликт, и те да не са движещата сила. Те доведоха и до този мигрантски натиск.

Сега упрекват Гранична полиция. Не е по силите й. Преди време един колега каза, че били съкратени 1200 полицаи, което било пагубно.

За тогавашната обстановка, ръководейки се от програмата на немците, които казаха, че България като член на ЕС с Румъния и Гърция става вътрешна граница.

Не било необходим такова насищане с гранична структура в двете държави. И тогава от Гранична полиция бяха съкратени 1200 щатни бройки. Министър беше Михаил Миков от БСП.

Освободихме първо хората, достигнали пределната възраст 60 г. Тази бройка не стигаше и слязохме на по-долните възрастови граници.

След като обстановката се измени и мигрантският натиск се увеличи, можеше парламентът да погледне с друго око, своевременно да се вземат мерки, МС да гласува увеличение на щата. И същевременно да започне обучението и подготовката на граничните полицаи. Граничен полицай не се създава за седмица или две.

- А оградата там в какво състояние е?

- За оградата не искам да правя коментари. Имал съм възможност да разговарям с колеги от Икономическа полиция на бургаската дирекция, които имат информация как е направена тази ограда и под чие давление. Затова е и на този хал.

- Вие правехти ли такива голи обиски, както вашите колеги от Пловдив?

- Не. Не знам кой служебен ръководител го е разпоредил това в Пловдив. То унижава човешкото достойнство. Ако имаш информация, че лицето Х търгува с дрога, имаш право да го дръпнеш настрани, да го обискираш и да го провериш. Има си начини. Но да съблечеш всички в едно заведение, е наистина унизително.

- Вие сте от Перник. Защо този град е обект на толкова много вицове?

- Перничани са един колоритен етнос. Твърди хора са, устояват на трудности. Неслучайно крепостта на Кракра Пернишки е единствената територия в България, която не пада под османско робство.

Отделно от това в града някога живееше една колоритна личност - Жуцата - пияница и безделник. За него се разказваха какви ли не истории, случки и анекдоти. И от него лека-полека тръгнаха и вицове за всички перничани.


CV

Роден на 14 май 1951 г. в Перник

Състезател по академично гребане

Завършва право в СУ

От 1992 г. до 1996 г. е началник на Специализирания отряд за борба с тероризма

През 1996-1997 г. е директор на СДВР

На 25 юни 2002 г. е удостоен със звание генерал-майор от МВР

От 2006 до 2009 г. е директор на Национална служба Гранична полиция.

На 1 юли 2008 г., докато е директор на Гранична полиция и зам.-директор на полицията, е назначен и за изпълняващ длъжността директор на Национална служба “Полиция”

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>