Димитър Кърнев: Израснах с компютри и математика, но в пубертета хванах китарата и не я пуснах

09.05.2023 06:30 Мария Райчева
Митко Кърнев стои зад създаването на групата D2. СНИМКА: РУМЕН КУРТЕВ
"Легендите" отново се събраха.
Митко Кърнев като дете

С Йордан Караджов, Константин Цеков и Стенли пак се събрахме в супергрупата “Легендите”

- Едни от най-големите имена на музикалната ни сцена - Йордан Караджов от “Сигнал”, Константин Цеков от ФСБ, Станислав Сланев – Стенли и вие, господин Кърнев, правите голямото завръщане на супергрупата “Легендите”. Как се събрахте отново?

- Стенли ме потърси през зимата миналата година. Иначе не сме спирали колегиалните си и приятелски отношения, но загубата на Косьо Марков и самият ковид стопираха тези общи изяви. А и всеки си движеше своите проекти.

Създадохме групата през 2016 г., обади ми се Косьо Марков, беше говорил вече с Данчо Караджов и Стенли. Аз пък се сетих за Любо Киров, който освен много добър певец е и страхотен барабанист. Той от своя страна предложи да поканим Косьо Цеков и така сформирахме първия състав на “Легендите”. Правихме много успешни концерти 2-3 години.

Сега решихме отново да възобновим бандата. Междувременно кариерата на Любо Киров се развива изключително успешно и няма възможност да се присъедини към нас. Но ще имаме двама гост-музиканти - Александър Обретенов и Васил Вутев, с които така или иначе работим от години. И започваме турне, което стартира на 14 юни във Велико Търново. В началото на следващата година ще направим голям концерт в София. За изяви навън е по-трудно, защото всички работим доста активно.

- Всички сте музиканти от популярни групи, какво сте събрали в сетлиста?

- 20 от вечните български песни само на нашите групи. От самото начало се стремим да следваме оригиналните аранжименти, в тяхната цялост и пълнота. Така че концертите на “Легендите” ще бъдат пълнокръвни рок шоута. Ще изпълняваме и три от песните на Борис Карадимчев и Александър Петров - “Богатство”, “Нашият град” и “Любовта, без която не можем”.

- Освен вашата има още една супергрупа - “Фондацията”. Нашият пазар не е голям, има ли място за две супергрупи?

- Още от самото създаване на “Легендите” се оказа, че има място за още една такава банда, а и ние сме с електрически китари.

- Обсъждали ли сте да правите и нови парчета с тази група?

- Много ми се иска да направим нова песен, защото сме жадни за музика, а и всеки от нас твори. Помолих Данчо Караджов и Косьо Цеков да ми дадат шанс да композирам някаква музика, която скоро ще им покажа.

- Каква публика очаквате?

- Разбира се, преобладават хора в зряла възраст. Предишните години бях учуден, че имаше и много млади зрители, предполагам, че отново ще е така.

Често срещана гледка е да има цели семейства

Покрай D2 например вече чувам много хора да казват, че или са се влюбили, или са отраснали с наши песни. Скоро свирихме на събитие на Немската гимназия и се шокирах, защото залата беше препълнена с тийнейджъри, които пяха песните на D2 от начало до край. Почти се разревах.

- Как ще съчетавате ангажиментите със супергрупата с тези с D2?

- След успешното представяне на новия ни вокал Радостин Василев в “Гласът на България” има много голям интерес към нас, непрекъснато правим концерти, усилено работим и в студио. Назрял е моментът да издадем нова продукция, предстои пореден сингъл, а след това и албум, с който ще направим турне.

- Музиката ли е детската ви мечта?

- Първо исках да стана боклукчия. Харесваше ми цялата автоматика на камионите. После израснах като техническо ориентирано момче - компютри, математика... Но през пубертета, като хванах китарата, и не я пуснах.

- Ако не беше тя, днес можеше да сте IT специалист.

- Едва ли, но половината от съучениците ми в момента са собственици на огромни компании. Някои от тях са в САЩ, други са тук, но работят с цял свят.

- Не сте ли се питали защо и вие не сте тръгнали в тази посока?

- Не, но покрай пандемията концертите спряха. С групата имахме едно ново пространство, в което реших да направя звукозаписно и телевизионно студио. Наложи се да си припомня доста от техническите ми умения. Първата ни видеопродукция е с Пешо Китарата, който е известен музикален преподавател и влогър. С него снимахме клипчета как се свирят пет от най-големите хитове на D2. Направихме го, защото се оказа, че

песента “100 години” е на първо място

в търсачките - как се свири това парче.

- Откъде дойде името D2?

- Първо групата се казваше К2, но се оказа, че един приятел има група със същото име и се отказах. После стана В2, има такъв бомбардировач.

- И витамин.

- Да. (Смее се.) Когато Дичо дойде в групата, решихме, че така и така имената на двама ни започват с Д, защо пък да не го сменим.

- Идеята за създаването на тази група е ваша, нали?

- В края на 90-те години вече имах доста голям опит с много имена от нашата сцена и назря моментът да създам първия си самостоятелен проект под формата на група. Барабаниста Яшо го поканих от предишната ни банда “Сленг”. Най-малкият от нас тогава - Сашко, даже не помня откъде се появи. Поканих Дичо, който беше певец в първата ни младежка група. Краси също се включи.

- За какво спорят музикантите в една група?

- Почти не се случва такова нещо. Имаше един период в D2, в който опитахме да правим музика заедно, иначе аз я правя. Сядахме в репетиционната, всеки даваше идеи и се пораждаха някакви спорове, но в отношенията ни по мъжки нямаме проблеми.

- Как ви се струва музикалният живот след пандемията?

- Нашата концертна програма е доста запълнена. Непрекъснато се обявяват големи събития, планирани са доста турнета. Влади Ампов-Графа обяви концерт на най-големия ни стадион - “Васил Левски”. Това са страхотни новини и не са случайни. След ковид публиката е по-зажадняла, но не за всичко, а за нещата, които са устояли на проверката на времето.

- Има ли конкуренция между бандите, които в момента са на музикалната сцена?

- Не би следвало да няма здравословна конкуренция. Но е важно не какво прави другият, а какво правиш ти. Редно е да полагаме усилия да сме на възможно най-високо ниво. Това е уважение както към себе си, така и към публиката, разбира се. Иначе няма пререкания, познаваме се от години. Знаем на кого как минава животът, а той невинаги е лесен.

- Вече много хора избират да живеят извън София, вие също, защо?

- Израснал съм в къща с двор в центъра на столицата. Но я бутнаха и живяхме известно време по кварталите. И в един момент дивото в мен се върна, преместих се на семейната вила, където прекарвах летата като дете.

- Започнахте ли да се занимавате с градинарска дейност вече?

- Не съм още толкова стар. (Смее се.) Но правя всичко друго по къщата.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>