Васко Василев: След коронацията на Чарлз III идвам направо във Враца

23.04.2023 08:00 Мария Райчева
Васко Василев с принц Чарлз СНИМКА: PAUL BURNS
СНИМКА: КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО
СНИМКА: КОСТАДИН КРЪСТЕВ - КОКО
Васко Василев е свирил многократно пред принц Чарлз. СНИМКА: PAUL BURNS
СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ КАРАДЖОВ/DIZZART STUDIO И ЛИЧЕН АРХИВ
На концертите му винаги има и много деца.

Ще звучи и гръцка музика, защото бащата на краля - Филип, е роден в южната ни съседка

За първи път свирих пред принц Чарлз в “Уиндзор” преди повече от 20 г. Тогава вечеряхме на една маса и успяхме да поговорим

Световноизвестният български цигулар Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на Крал Чарлз на 6 май. Малко след това той пристига в България, за да направи отново турне, с което да зарадва българските си почитатели. На 30 май той ще свири във Враца, а на 31-и ще бъде във Видин. На 1 юни ще гостува в Монтана, на 2-и в Севлиево, на 3-и в Габрово, на 6-и в Разград, на 6-и ще е във Варна, на 7-и в Добрич. На 8 юни ще бъде концертът му в Силистра, на 9-и в Казанлък, на 10-и в Свиленград, на 11-и в Кърджали, на 12-и в Хасково и на 13 юни в зала 1 на НДК.

- Маестро Василев, как ви поканиха да бъдете концертмайстор на коронацията на принц Чарлз? Голяма чест и признание за таланта ви, а за всички нас - повод за национална гордост.

- Беше много странно. Бяха се обадили в Кралската опера и оттам ми звънна мениджърът, който ме попита дали искам да стана концертмайстор на коронацията. Разбира се, отговорих, че ще се опитам да се освободя, защото за този период имах концерти в Полша. Успях и приех поканата. После ми изпратиха огромен договор, в който имаше клауза, че нямам право да съобщавам нищо, свързано със събитието. Договорът е между мен и Негово Величество Чарлз III.

- В такъв случай може ли да кажете каква музика ще звучи?

- Вече мога. Тези дни имахме репетиция и беше много интересно. Чарлз е поръчал 7 или 8 съвсем нови произведения в различен стил от различни композитори. Ние ги свирихме за първи път. Присъстваха самите композитори и четирима аранжори. Всичко се записа, за да може той да го чуе и да каже дали му харесва.

Учудих се, защото ще има доста музика, по време на цялата коронация ще звучи поне 45 минути.

Друго интересно нещо е, че ще има гръцка музика с гръцки хор, тъй като бащата на принц Чарлз - Филип, е роден в Гърция.

- Колко репетиции ще има още?

- Започваме от 1 май и ще репетираме по два пъти на ден - общо по 6 часа на ден до самата коронация на 6 май.

- Къде ще бъдете настанени всички музиканти?

- На най-хубавите места - по-близо до събитието от премиерите и президентите, които ще присъстват. (Смее се) Но още не знаем подробности, това е част от секретната информация. Но местата за оркестъра в катедралата по принцип са съвсем близо до мястото, на което се случва самата коронация.

- Тази покана как ви накара да се почувствате?

- Свирил съм пред много президенти, пред кралицата... Но

да съм част от нещо, което се случва веднъж на 70 години, да речем, е нещо наистина необичайно

и много красиво. Това няма да е просто концерт и се случва веднъж в живота.

- От какви националности са другите музиканти?

- Доколкото знам, всички са от елитните британски оркестри, които имат тясна връзка с кралското семейство. Може би трябва всички да са с британски паспорт, аз също имам такъв. Но пък мен никой не ме попита дали съм поданик на Великобритания.

- Колко пъти сте свирили пред кралското семейство?

- Отдавна спрях да ги броя. Първият път, когато свирих пред принц Чарлз, беше в двореца “Уиндзор” преди повече от 20 години. Тогава имахме благотворителен концерт и бях на една маса с него по време на вечерята, което е голяма чест. Успяхме и да поговорим.

- След коронацията пристигате в България, защо?

- Да, от Уестминстърското абатство отивам директно във Враца. Предстои ми турне, което ще бъде изключително хубаво преживяване за мен, защото ще обиколим цяла България. Ще направим 14 концерта за 14 дни. Много съм щастлив, че ще имаме възможността да го направим, тъй като ще бъдем и в градове, в които никога не съм свирил, като Силистра, Враца, Видин, Монтана, Севлиево и Казанлък. Накрая ще завършим с НДК в зала 1 на 13 юни.

- Какво сте подготвили като програма за това турне?

- Българската публика ще чуе много различна музика, подготвили сме едни от най-хубавите неща, писани за цигулка. И нов репертоар, върху който в момента работим. Ще има и изпълнения, които ще бъдат много приятни и за най-малките, така че очакваме на нашите концерти да има от деца на 3-годишна възраст до хора на преклонни години. Няма възрастова граница. Освен суперкласика ще има фламенко, танго.

- Класическата музика по-трудно се приема по принцип от най-малките. Но съм виждала как деца се прехласват на ваши концерти. Как се случва това?

- Децата много добре разбират, когато нещо е искрено и хубаво. Всъщност ние не свирим класическа музика, ние свирим хубава музика за всички, понякога е класика, понякога фламенко, поп, рок... Децата не могат да се преструват и най-готината задача е да превземеш именно тях. Слава богу, че имам този талант да мога да ги докосна.

- След турнето в България накъде се отправяте?

- После заминавам за Япония. Първо съм поканен да направя рецитал само за цигулка в свещен храм близо до Хирошима. Интересно е, защото там почти никога не позволяват да се правят концерти. И след това имаме три гостувания с Кралския балет, в които свиря като солист.

На 1 юли ще участвам във фестивал в Педраса, Испания, много красиво място. По време на събитията се спира токът в цялото населено място, а старинните къщи се отварят, за да може посетителите да влизат в тях. Целият фестивал се случва на свещи, само ние имаме включени микрофони. Надявам се, да се намери място и в България, където да може да се прави подобно събитие.

- Програмата ви винаги е препълнена, но задължително намирате време за България.

- Това е като зареждане на батериите за мен. Обичам страната си, хората и се старая всяка година да се прибирам. Аз съм българин и концертите у нас винаги са номер 1 в моите планове.

- Кое е първото нещо, което правите, когато се прибирате тук?

- Може би е много банално, но първото нещо, което искам винаги да хапна и пийна, е баница с боза. (Смее се.) Обичам да са от баничарница, първите направени още в 5-6 часа сутринта. Този вкус на баница с боза или с айрян е като част от въздуха на България.

- След Япония няма ли да отделите малко време за почивка?

- Не съм планирал. Купил съм си само самолетни билети за Мароко, но не съм резервирал хотел. Нямам представа дали изобщо ще мога да замина. Имам турне в Испания, Полша, Германия. И може би Майорка. Навсякъде ще бъда с различен репертоар. В Германия например със сестра ми ще свирим музика на Ленард Бърнстейн, тя получи награда на неговото име. В Испания и Полша ще бъдем с нов проект, който се казва “Планетите”. За мен е много важно непрекъснато да сменям репертоара, защото ме запазва свеж.

- Съветвате ли се с някого, когато подбирате програмата, която представяте?

- В този мобилен и космополитен свят се съветвам в ютюб с различни музиканти, които даже не познавам. Разбира се, имам и близки хора, до които се допитвам, както и до музикантите, с които работя. Мога да кажа, че 75% от идеите са мои, другите 25% идват от хората около мен.

- Има ли предизвикателство, което ви се иска да реализирате?

- Най-голямото предизвикателство за мен винаги е била българската музика. Когато свиря фламенко с “Чамбао” например, никой не казва, че това е чалга. Това е електронна банда, не правят чисто фламенко.

Ако пипнеш обаче българската

музика и направиш нещо интересно, веднага могат да те критикуват, че е чалга

Така че това наистина е голямо предизвикателство. Мечтата ми е да направя хубав, различен албум с музика от целия Балкански полуостров. Надявам се да я осъществя - нашата история и историята на музиката ни са много дълбоки.

- Кога виждате реализацията му?

- Предполагам, че ще се случи в следващите 5-10 години. Постепенно се събира репертоар, хубавите неща стават бавно.

- Наскоро пуснахте снимка с Ара Маликян, с когото сте били състуденти. Кога се чухте последно?

- Свирихме заедно в Милано на 28 март. Беше страхотно преживяване, близки приятели сме, познаваме се от много години и почти без репетиции направихме концерта и имахме огромен успех.

- Кое е най-интересното място, на което сте свирили?

- Може би на фестивала в Педраса. Когато изгасят тока и ние свирим, сякаш се потапяме в онези времена, когато не е имало електричество. За трети или четвърти път ще участваме в това събитие.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>