Д-р Валентин Димитров: Нямаме и лев просрочени задължения, вече мислим за нови проекти – модерно спешно звено и център за лечение на инсулти

07.04.2023 14:11 Боряна Цачева
През декември 1951 г. на базата на болница “Червен кръст” се създава Институтът за бърза медицинска помощ “Н. И. Пирогов”. Кръстен е на името на великия руски учен и хирург Николай Пирогов. През годините болницата носи различни имена - Институт за бърза медицинска помощ, Републикански научнопрактически институт за спешна медицинска помощ и Научен институт по спешна медицина. От 2001 г. “Пирогов” е със статут на университетска болница - една от най-големите в страната и водеща в областта на спешната и бедст

- Д-р Димитров, на 7 април ще празнувате 70 г. от създаването на “Пирогов”. Защо 2 г. след официалната годишнина?

- Причина да празнуваме сега, а не преди 2 г. е пандемията от COVID-19. Предишното ръководство не организира честването тогава и юбилеят не бе отбелязан подобаващо. А за мен тези 70 г. са емблематична годишнина.

“Пирогов” е наследник на първата червенокръстка болница, създадена след Освобождението. Т.е. “Пирогов” е стълб на здравеопазването в България от Освобождението насам в различни форми.
Брандът “Пирогов” е най-разпознаваемият за здравно заведение в държавата. Избрахме честването да е на 7 април, защото това е Денят на лекаря. Празненството ще бъде за всички служители на “Пирогов”. Всеки, който е имал досег с болницата през годините, е поканен. Колко добра е една болнична структура, зависи именно от хората. За тържеството са поканени и всички партньори на болницата. И както на всяко голямо честване, ще има официални гости - от президентството, от правителството, от Министерството на здравеопазването, МВР и т.н.

- Като си говорим за бранда “Пирогов”, какво е неговото качество?

- В “Пирогов” има незаменими структури с качество на услугата на европейско и на световно ниво.

- Т.е. медицинските стандарти са покрити 100%.

- В много структури стандартите са покрити 100%, но има още върху какво да работим. Качеството не е само покриване на стандарти. Не е само медицина. Мога да застана с името си и да кажа, че няма по-облекчен достъп до здравеопазване в Европа от този в България. Не само в “Пирогов”, но навсякъде в болниците, навсякъде в България има дефицит в отношенията - това всъщност е абсолютна експозиция на дефицитите в българското общество. Имаме дефицити в отношенията си като хора и това се пренася на работните места. Затова казвам, че за да постигнем най-високото качество на услугата в здравеопазването, имаме още много да работим.

Иначе медицинските стандарти например в неврохирургията - проф. Николай Габровски, проф. Венелин Герганов и целите им екипи, в ортопедията и травматологията - проф. Диян Енчев, проф. Асен Балтов, доц. Михаил Рашков с целите им екипи постигат световно ниво. Това са невероятни лекари. В коремната хирургия, в детската ортопедия “Пирогов” е недостижим.

Нивото на педиатрията, с изключение на неонатологията, защото я нямаме, е на най-високо ниво. Не е случайно, че когато някъде се случи инцидент или тежък медицински проблем, се вдига спартанът и докарват децата тук.

В “Пирогов” се случват медицински чудеса. Защото има много добре подготвени специалисти, които, за съжаление, работят в немного добри условия.
Ние се стремим постоянно да ги променяме, но “Пирогов” като спешна болница е най-тежко амортизираното здравно заведение у нас. По коридорите на спешното минават по 20-30 хиляди души на месец. Представете си всеки от тях само да си подпре крака на стената, какво се случва.

Болниците са такива, каквито ние ги правим като администратори, но и такива, каквито ги оставят пациентите. Затова всеки път отправям апел и към лекарите, и към болните – да бъдем партньори, да се уважаваме.

В почти всички дисциплини сме на върха с качеството на медицинския стандарт, но има още да работим като отношение. В 99% от случаите сме перфектни, но 1 жалба, че някой е проявил неуважение към пациент, вгорчава живота и успехите на всички.

- Изброихте най-големите отличници. Те ще бъдат ли наградени за празника?

- Всички са отличници. И награди ще има. Събрани са номинации от работещите в “Пирогов”, но ще бъдат изненада за празника.

- Д-р Димитров, докато бяхте временен директор, казахте, че не са страшни големите разходи в болниците, а малките приходи. Какво става днес в “Пирогов” с приходите, разходите, със задълженията?

- Поех болницата със заработка 5 млн. и 200 хиляди лева на месечна база. За последния месец сме заработили 9 млн. и 700 хиляди лева. Цифрите говорят достатъчно.

- Как се постига такъв ръст? Променихте структурата, условията, какво?

- С много работа на всички - на лекарите, на екипите, на администрацията. Разбира се, допускаме и грешки, но винаги заставаме отговорно. Дори когато някой ни обвинява, без да имаме никаква вина.

- Кажете по-конкретно какво е финансовото състояние на болницата?

- Финансовото състояние е много добро. Приключваме първото тримесечие на годината без нито един лев просрочени задължения. Изпратили сме отчета към принципала - Министерството на здравеопазването. Имаме 10 млн. лева целеви средства, разпределени в различни сметки, с които да посрещаме ежедневни нужди по поддръжката на болницата, за закупуване на нова апаратура за развитие на бъдещи проекти.

- Бяхте начертали бърз и по-бавен план за “възкръсването” на “Пирогов”. Кой избрахте да реализирате вече като официално избран директор на болницата?

- Движим се по бързата писта, т.е. реализираме по-краткия сценарий. Когато поех болницата, казах, че за година и половина ще оздравя “Пирогов” - няма да има задължения, ще има строга финансова дисциплина. Минаха 8 месеца оттогава. Оздравяването е факт, всички задължения към доставчиците са изплатени, задълженията към банки и кредитори са консолидирани при много по-добри финансови условия. Заплатите се изплащат редовно, без ден забавяне. Във всички структури заплатите са вдигнати средно с между 65 и 70 процента.

Обещах при постигане на финансови резултати и възможности пак да бъдат преразгледани възнагражденията. Движим се по националния рамков договор и очакваме подписването на новия.

Издържахме акредитацията на болницата с много добра оценка. В момента правим нови структури с разкриване на нови дейности с повишени нива на компетентност.

- Кажете повече - какви нови структури и дейности?

- Нека станат факт. В началото сме, сега сме подали анкетните карти.

- След като постигнахте мечтаната финансова стабилност, защо на бюрото ви пак има 10-ина папки? Виждам хиляди цифри пак...

- Финансовата дисциплина не е за ден, месец или година. Следя финансовите потоци на дневна база, задълженията се гледат на 15-дневна база, приходната част - на 7 дни. И е факт - няма нито 1 лев просрочени задължения към никого. И на празника 7 април спокойно мога да обявя, че финансовото състояние на болницата е стабилизирано, имаме постоянен тренд на повишаване на приходната част, постоянен тренд за ненатрупване на задължения и за обслужване на заплати, доставчици, режийни. И пак ще кажа - медицинската ни услуга е на световно ниво, трябва само да подобрим “сървиса”. Това ще е надграждането.
Така като ме слушат хората, ще си кажат: “Този се готви да управлява поне 5 г.” Не, мандатът ми изтича на 24 април 2024 г. Тогава ще реши принципалът - Министерството на здравеопазването. Като мениджър и директор на болницата съм убеден, че трябва да поставя основи и за развитие. И след това който и да е директор да има приемственост и последователност в политиката.

- Разкрийте идеите си за развитие.

- Трябва да се създаде мощен строук център (място за съвременно лечение на инсулти - една от социалнозначимите болести с висока степен на инвалидизация и смъртност у нас бел. ред.). Искам да се направи модерно, европейско спешно звено за прием на болните - това, което в момента е лицето на “Пирогов”, трябва да придобие съвсем нов облик.

Имам идея да се направи съвременен обучителен център, защото ние имаме най-голям брой специализанти. Освен условията за практическа програма на високо ниво, която получават, трябва да има зали за обучение, за обмен на информация със съвременно оборудване.

- Това не са ли прекалено смели планове, за които са нужни много средства?

- Имаме идея, знаем как да го направим, виждали сме как е по света. Не е проблем да бъде защитено финансиране по различни канали. За да постигнеш нещо, трябва да знаеш какъв резултат искаш да постигнеш, да имаш визията, да си го обсъдил и след това да начертаеш екипите и да стартираш реализацията. Днес беше първият разговор с проф. Габровски по тази тема - какви да бъдат развитието на болницата, визията и стъпките.

За 3 март, националния празник, бях в Турция по покана на генералното консулство на България.
Благодарен съм, че зачетоха “Пирогов” като институция. Успях да посетя Мемориал хоспитал и още две болници. Имах една-единствена цел - да разбера защо българите отиват да се лекуват там.

- И каква е разликата?

- Нищо по-различно от нас като медицина. В някои сфери дори ни отстъпват. Но там са инвестирани много пари в средата, за комфорта на пациента. И основната разлика е човешко отношение към болния, да те заведат, където трябва, да ти кажат добра дума. При нас това липсва - не в "Пирогов" - в България липсва.

- Това не е ли въпрос на възпитание?

- Трябва да инвестираме в науката, но трябва да подбираме хората, които работят с болните, не само да се оправдаваме. На всеки рапорт казвам на професорите: Моля, обърнете внимание на младите колеги, те гледат вие как се държите. Ще бъдем безкомпромисни.

- Вие говорите вече за качество на отношенията в болниците, но не са ли прекалено много болниците и част от тях не покриват никакви стандарти?

- Това не е наша тема. Пациентът не е крепостен селянин - може да се лекува където си иска. Но е факт, че даже в нeтруднодостъпни области здравеопазването не е структурирано добре. По цялото Южно Черноморие например най-близкото болнично заведение е в Бургас. А там лятото са милиони. Има си процедури за разкриване на болници, проблемът е, че броят на лекарите и сестрите е малък съобразно броя на болниците и започва флуктуиране на колеги от едно място на друго за кратки периоди. Някои здравни заведения обявяват промоционални заплати и поток от лекари тръгва. Работят по 6 месеца там, докато усетят разликата между обещаното и реалното. И започва връщане назад. Тези браунови движения сред персонала не повишават качеството на услугата.

- Правителството обеща да има въздушна спешна помощ, очакват се скоро новите хеликоптери. Ще са нужни ли много инвестиции за площадка за кацане и друга инфраструктура?

- Макар и трудно, ще се намери място за площадка за хеликоптерите. Има проект. Проблем е, че болницата е в най-урбанизираната част на столицата. Заради това има още един проблем. В двора стърчи и един монолитно излят комин, който не може да бъде съборен. Ако се събори с взрив, ще стане страшно. Затова експерти мислят дали този комин може да се използва като асансьорна шахта и да се впише в новото строителство. Пък и събарянето му ще струва сигурно колкото да се построят 1-2 етажа от новата сграда.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>