Княз Кирил Сакскобургготски: Винаги казвам, че съм българин, макар никога да не съм живял в България

01.04.2023 08:00 Павлина Трифонова
Княз Кирил Сакскобургготски
Близките на цар Симеон Сакскобургготски - Борис, Мириам Унгрия, Белтран, княз Кирил, княгиня Калина, Китин Муньос и Симеон-Хасан, са в храм-паметника “Свети Александър Невски”, където отбелязват неговата 80-годишнина през 2017 г.

Спечелих първите си пари с бране на домати – 12 часа под жарко слънце за около два лева, казва синът на последния български цар

В деня на изборите в Лондон ще се състои най-мащабният кариерен форум за българи в чужбина. Той е част от инициативата Bulgaria wants you (“България има нужда от теб” - от англ.) на популярните телевизионни водещи Андрей Арнаудов и Иван Христов. Те са поканили за своеобразен домакин на събитието сина на последния български цар и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски. Княз Кирил е финансист и от години живее в британската столица. Макар да е израснал в Испания, той по-скоро се чувства българин и поддържа тесни контакти с българската общност в Англия.

- Приели сте тежка задача да убеждавате няколкостотин българи в Лондон в неделя, че България също е добро място за живот и кариера, въпреки че от две години не може да си избере стабилно политическо управление и се бори с рекордна инфлация. Кои според вас са предимствата на нашата страна?

- Много съм ентусиазиран за това събитие. Толкова хора се свързаха с мен за него. Разговарях със студенти, които започват да си търсят работа, и ми казаха, че ще дойдат на срещата. Мисля, че това е голям шанс да се събере българската общност в Лондон и да се покажат какви възможности предлага България. Става дума повече за това как хора с добро образование и международен опит да намерят интересна и предизвикателна работа, заради която да се върнат в родината.

Бих казал, че естественият инстинкт на по-голямата част от тези, които живеят в чужбина, е да го направят, защото става въпрос и за други неща като качество на живот, близост до семейство, до корени, до родния език. Когато сме в родината, приемаме тези неща за даденост, но когато сме в чужбина, стават изключително важни за нас.

Аз самият съм бил в това положение на два пъти в живота си и познавам този стремеж да си в среда, която ти е позната, хората да говорят твоя език и да обичат същата храна като теб. Затова смятам, че инициативата е много добра. Опитва се да създаде среда, в която българите в чужбина могат да разбират какви са възможностите в България, а компаниите в нея да откриват висококвалифицираните професионалисти по света, от които имат нужда.

- Доколкото знам, вие самият живеете между Испания и Обединеното кралство. Замисляли ли сте се някога да се установите в България, както го направиха майка ви и баща ви, сестра ви Калина и нейното семейство?

- Много бих искал и аз да направя същото, но мисля, че ще е възможно по-скоро, когато се пенсионирам. Моето положение е малко по-различно. Аз съм на 58 г. и очевидно бих дошъл повече да почивам, отколкото да изграждам кариера. Но това е нещо, което със сигурност бих обмислил като вариант. Досега не съм имал възможност да живея в България, не знам езика достатъчно добре, но със сигурност бих искал да прекарвам повече време там и да подобря българския си.

- Имате три деца - къде живеят те и с какво се занимават?

- Може да се каже, че моите деца също израснаха като чужденци в Англия и когато пораснаха, всъщност я напуснаха. Знаят много езици, имат различни умения и успяха да открият възможности за работа в други части на света. Най-малкият ми син все още е студент в САЩ. Голямата ми дъщеря е професионална певица и живее в Испания, а по-малката е експерт в дизайнерската индустрия. В момента си е взела 6-месечен отпуск и учи в Австралия. След това ще решава къде ще се установи.

- Какъв беше вашият бащински съвет към тях, когато трябваше да избират своя професионален път и място на живот?

- Съветът винаги беше много ясен, че сами трябва да изкарваме хляба си и каквото и да изберем да правим, трябва да живеем съобразно доходите си. Аз учих физика и когато хората учудено ме питаха: “Защо го правиш”, им отвръщах: “Искам да бъда учител по физика”.

- Вашият баща какво ви каза, когато решихте да изоставите физиката и да се посветите на сложния свят на парите?

- Вероятно е бил изненадан. Когато преминах от физика към финанси, беше доста необичайно и тогава малцина постъпваха като мен. Но това беше моята кариера и избор. Спомням си, че си казах: Ако не се получи, винаги можеш да се върнеш към физиката. Но нещата потръгнаха и продължавам да съм във финансовата сфера.

- Днес банкерството се оказва доста инфарктна работа – може да загубиш всичко за дни. Смятате ли, че последните проблеми на банки в САЩ и Швейцария могат да доведат до още по-голяма финансова и икономическа криза в Европа?

- Не мисля, че изобщо се намираме в такова положение. В момента инфлацията и растящите лихвени проценти очевидно предизвикват ефекта на доминото, който засяга различни бизнеси и дейности. В някои случаи това създава проблеми, но не мисля, че е всеобщо явление, което може да подкопае банковия сектор.

- Сгреши ли България, че отново отложи въвеждането на еврото, или това е по-разумен ход в такива непредвидими времена и липса на политическа стабилност в страната?

- Ако решението зависеше от мен и като претегля плюсовете и минусите, бих въвел еврото. Но ако погледнем положението, в което се намира България сега, това би донесло много малки ползи. Това не е нещо, което е много значително.

- Кои бяха първите пари, които спечелихте?

- Когато бях в гимназия в Мадрид, давах уроци по физика и математика на по-малки ученици. Ходех с колело до къщите им. Плащаха ми по 800 песети на час. В края на 70-те и началото на 80-те години това бяха добри пари, равняват се на около 12 лева. Първите спечелени пари всъщност бяха, когато ни изпратиха да берем домати в западна Испания. Това беше работа от изгрев до залез - 12 часа под жарко слънце. Определяха ни място на полето и трябваше да оберем доматите от него. Беше голямата горещина в края на август и началото на септември, около 40 градуса. В края на деня трябваше да си събираме пълните щайги и да ги товарим в контейнер. Идваше човек, който ги преброяваше и ни плащаше по 14 песети на щайга. Аз можех да напълня около 16-17, така че получавах неголяма сума, вероятно около два лева. Това беше доста мизерно заплащане за тази работа. Хората, които професионално се занимаваха с нея, изкарваха повече, но едва ли вземаха повече от 6 лева на ден. Така спечелих първите си пари и никога няма да го забравя.

- Като дете какъв мечтаехте да станете?

- Познат ми каза, че съм искал да бъда шофьор на камион. Тогава вероятно съм си мислил, че е страшно вълнуващо да обикаляш света с камион, но си спомням, че още от малък много се интересувах от естествени явления. Имах жив интерес към математика и физика. Доста дълго време се смятах за изследовател. Започнах да се занимавам с финанси случайно.

- Какво си спомняте от връщането на баща си в България и смятате ли, че той сгреши, като се забърка с политика?

- Не, не мисля, че е сгрешил. Смятам, че това беше начин за него да се върне в България и да се опита да направи нещо за нея, въпреки че времената бяха трудни. Но сега, когато погледнем 20 години назад, можем да кажем, че това е бил период на значителен икономически растеж и промени в страната. Не му беше лесно. Той не е политик, който се стреми да спечели на всяка цена следващите избори.

За него това беше добър начин да допринесе за развитието на страната и постигането на стабилност. Сигурен съм, че е много горд с това и до ден днешен.

- Кога последно бяхте в България и струва ли ви се, че се променя и в каква посока?

- Не я посещавам толкова често, колкото би ми се искало. Идвам горе-долу веднъж годишно. Така че имам възможност да наблюдавам как тя се променя. Виждам, че има подобрение. Осъзнавам, че тази промяна вероятно е по-бавна, отколкото много хора биха искали, но няма никакво съмнение, че посоката, в която се развива страната, е правилна. Всеки път, когато посетя България, виждам, че има повече инвестиции, ресурси, компании и дейност. Вероятно и отнема много време да достигне другите, но аз виждам подобрение.

- Когато се запознавате с нов бизнес партньор, как се представяте – българин или испанец?

- Интересно е, че се представям като българин, защото се гордея, че съм българин, но реалността е, че никога не съм живял в България. Не е като да съм истински българин, но обичам да казвам, че съм такъв, заради гордостта от историческото наследство и корените на моето семейство.

- Много хора по време на пандемията преосмислиха живота си, забавиха темпото, взеха ранно пенсиониране. Вие вече мислите ли за такова и къде си го представяте – на сърф в Майорка или на ски в Боровец?

- Още не се виждам да забавя темпото. Работата, която върша в момента, е доста интензивна. Поглъща много време и съм напълно зает. Вярно е обаче, че възможността да се работи от разстояние в случаи като моя, когато се налага да пътуваш доста често по бизнес, доведе до подобряване на качеството на живота ми. Сега мога да правя по-малко, но по-дълги пътувания и това е много по-добре. Да можеш да работиш отвсякъде и да общуваш онлайн е положително нещо.

- Успяхте ли вече да покажете България на новата жена в живота си Катрин Бътлър?

- Да, разбира се. Смешно е, че въпреки че е англичанка, е живяла в Прага в продължение на 16 г. Говори свободно чешки и познава Източна Европа много по-добре от мен. България много ѝ харесва.

- Едно проучване преди години показа, че любимият мирис от родината на българите в чужбина е този на печени чушки. Вие имате ли такъв или нещо, което най-много ви напомня за вашите български корени?

- Този мирис без съмнение е сред нещата, които свързвам с България, но много по-силен за мен е споменът от българските цветя и растения, които гледахме в Мадрид. Тяхното ухание ми напомня за моя малък български микрокосмос, докато растях в Испания като дете. При посещенията ми в България най-силно впечатлние ми направиха българските тъкани и керамика, както и традиционните носии. Имам някои от тях у дома и те ме карат най-често да си спомням за България. Освен това съм горд собственик на българска везана риза, която обличам, когато посещавам българското посолство в Лондон и различни български събития.

- Няколко пъти представяхте вашето семейство на събития в Лондон, свързани с британската кралска фамилия. Смятате ли, че тя е сериозно разклатена след смъртта на кралица Елизабет II и скандалните мемоари на принц Хари?

- Тъй като живея в Обединеното кралство, мога да кажа, че кралица Елизабет II беше много обичана от британците. И сега, когато вниманието изцяло е насочено към крал Чарлз, виждам как хората започват да осъзнават какъв невероятен човек е той. Първото му посещение в Германия беше отразено по изключително положителен начин в британската преса. Много е хубаво да се види, че неговите възможности, знания, умението му да общува с хората и да обединява, получават признание. И това е важното, иначе около кралското семейство винаги има шум.

- Наистина ли е толкова трудно да растеш като принц, когато не си престолонаследник? Вие какво детство имахте?

- Не, това изобщо не повлия на детството ми. Бих казал, че ясно осъзнавахме историческата отговорност на положението, в което се намирахме. Но докато пораствахме, беше немислимо някога да се върнем в България. Просто живеехме като обикновено семейство. Опитвахме се да получаваме високи оценки в училище и да ни приемат в добри университети. Това бяха нашите приоритети. Дали си първи, втори, трети брат или сестра в нашата йерархия нямаше абсолютно никакво значение. Нямаше никаква разлика между нас от гледна точка на възпитание, позиция или отговорности. Бих казал, че имах много нормално и щастливо детство и мисля, че съм много позитивен човек.

CV

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>