Норвежците за затвора в Самораново: Впечатлени сме от напредъка на строежа

30.03.2023 20:02 Ана Михова
Кристин Франклин и Крум Зарков
Така ще изглежда модерният затвор с обучителен център в с. Самораново, финансиран с пари от Норвегия.

Символичната първа копка на новия затвор в Самораново бе в края на декември м.г. и оттогава интензивните строителни дейности не са спирали. Към момента се наливат основите на затвора, който се очаква да бъде завършен до края на април 2024.

Кристин Франклин е представител на Норвежката корекционна служба. Заедно с нейни колеги миналата седмица тя посети строителната площадка на пенитенциарния комплекс в Самораново, който се финансира от Кралство Норвегия по проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център, и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода” на Програма “Правосъдие”.

- Г-жо Франклин, бяхте два дни в България, за да инспектирате строежа на затвора в Самораново, финансиран по Норвежкия финансов механизъм. Какви са впечатленията ви?

- Присъствахме на официалната церемония по откриването на строителната площадка в Самораново на 19 декември миналата година. Сега, когато отново бяхме в България, за нас бе голямо удоволствие да видим сериозна активност на строителната площадка и че строежът върви по план. Впечатлена съм от това колко много успяхте да напреднете за този много кратък период от време.

- Ще успеем ли да се вместим в срока? Затворът трябва да бъде готов през 2024 г.

- Искрено се надяваме, че България ще успее да изпълни срока и да завърши строителството през 2024 г. Ако продължите със същата скорост, която виждаме сега, вярвам, че ще успеете.

- Защо Норвежкият финансов механизъм помага на страната ни и защо точно в изграждането на затвор?

България е страна бенефициент по безвъзмездни средства от Норвегия и заедно с 14 други страни в ЕС изпълнява различни проекти, които са финансово подкрепени от безвъзмездни средства от ЕИП/Норвегия. Корекционните услуги са приоритетна област в правосъдния сектор и тъй като България не е изграждала затвори от много десетилетия, има абсолютна необходимост от това. В допълнение към финансирането на изграждането на пилотен затвор и център за обучение, Норвежката корекционна служба подпомага България и с дейности като обучения на служителите на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” и българската пробационна служба.

- Как трябва да изглежда един съвременен затвор? Посещавали ли сте някои от българските?

- При планирането на затвора, който се строи в момента, България се е обърнала към норвежкия опит. Новият затвор е подобен на най-съвременната архитектура, използвана в Норвегия за изграждане на затвори. 

В един модерен затвор трябва да има подходящо кухненско оборудване,

за да могат лишените от свобода да приготвят храната си заедно. Във всяка килия трябва да има санитарен възел и, разбира се, предлагане на образование или работа, както и помещения за физически упражнения и развлекателни дейности. Лишените от свобода живеят заедно в килии за двама-трима души. Посетила съм няколко затвора в България и знам, че наистина има нужда от строеж на нов.

- Кои са следващите проекти, с които ще се включите?

- Ще продължа да работя върху проектите в България, а също и върху подобни проекти в Латвия. Дирекцията на Норвежката корекционна служба, която представлявам, работи върху проекти в 8 държави. Това са България, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Чехия и Хърватия в рамките на EEA/Norway Grants, както и двустранна програма със САЩ.

- Кога ще се върнете да инспектирате строежа в Самораново?

- Надявам се лятото или началото на есента да се върна, за да видя докъде е стигнал. 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>