Гласувай кой да спечели голямата награда за най-добър тв журналист "Св. Влас"

30.03.2023 17:59
Иван Гарелов
Александър Марков СНИМКА: БНТ
Лора Крумова СНИМКА: НОВА ТВ
Марина Стоименова (вдясно) и Надя Ганчева СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Бесте Сабри СНИМКА: БИ ТИ ВИ

За първи път в наградите “Свети Влас” ще могат да участват и обикновени зрители

Кои са най-добрите тв журналисти? От 2011 г. авторитетен отговор на този въпрос дава конкурсът за телевизионна журналистика “Свети Влас”.

Тази година за първи път в историята на тв наградите читатели и зрители ще дадат и своята оценка кой е най-добрият тв журналист. В. “24 часа” и сайтът 24chasa.bg стават партньор на Сдружението “Награди за телевизионна журналистика “Свети Влас” и именно чрез вестника и сайта публиката ще може да посочи своите любимци.

Вече са известни и първите номинирани за голямата награда “Свети Влас”, която отличава най-ярките постижения на българската тв журналистика. Това са репортерът Александър Марков от БНТ, който кандидатства с документален филм за войната в Украйна, Марина Стоименова и Надя Ганчева от Euronews България, показали отражението на войната година по-късно, Лора Крумова от Нова тв, направила две знакови интервюта по повод закона “Магнитски”, и Бесте Сабри от Би Ти Ви, предавала пряко от епицентъра на трагедията след страшното земетресение в Турция.

В анкета на сайта ни читателите ще могат да гласуват за всеки от тях, а резултатите ще бъдат предоставени на журито, което ще определи победителите.

“Рутината приспива, няма развитие. Ето защо си поставяме за цел наред с насърчаването на професионалното издигане на телевизионната журналистика да привлечем като съюзник просветената и взискателна публика”, казва Иван Гарелов, председател на сдружението.

Досега носители на наградите в различните категории са били Милен Цветков, Мартин Карбовски, Сашо Диков, Тома Томов, Нери Терзиева, Елена Йончева, Димитър Цонев, Миролюба Бенатова, Емил Кошлуков, Ани Цолова и Виктор Николаев, Антон Хекимян, Бойко Василев, Николай Дойнов и други.

Сегашните номинации са най-добрите предложения засега от пристигналите кандидатури. Списъкът предстои да бъде допълван.

Ето първите номинации за тв приза "Свети Влас":

Репортажите на Александър Марков от войната излъчени от 75 световни медии

“Любимата”, “Воинът”, “Доброволецът”, “Бащата”, “Журналистът” и “Дъщерята” - 6 уникални истории на украинци, всеки от които поема по непознатите и критични пътища на оцеляването по време на война. Личните им истории са събрани и разказани от Александър Марков във филма “Войната в Украйна - няколко истории по-късно”.

Именно този документален филм е причината журналистът от “По света и у нас” на БНТ да бъде номиниран за голямата тв награда “Свети Влас”. Кадрите му представят шест различни герои, на които се налага да взимат трудни решения. Защото е война, която ги преобразява, изправя ги пред драматични избори и изисква от тях огромна цена, която трябва да платят, за да защитят родината си.

Лентата е своеобразно продължение на “Войната в Украйна - началото”, като и двата филма са част от поредицата “В кадър” на обществената телевизия.

Александър Марков е автор и сценарист, оператор на филма е Ивайло Стоянов, а Весела Смилец е изпълнителен продуцент.

Марков е единственият български журналист, който беше в град Мариупол от 20 до 25 февруари 2022 г., когато войната започна. Той предаваше на живо в ефира на БНТ. Репортажите му заедно с оператора Владимир Богдански и видеотехника Роберт Вецов показаха събитията от първо лице и бяха излъчени над 540 пъти от 75 световни медии.

БНТ показа войната в Украйна с актуалните репортажи на Алексанър Марков и двата му документални филма, разказани увлекателно, без излишни емоции, но страшно истински. Така зрителите могат да видят и усетят войната, преживяното от хората и да бъдат донякъде съпричастни в променената реалност на времето преди и сега.

Лора Крумова намери “бащата” на закона “Магнитски”

Две важни и навременни интервюта на Лора Крумова във връзка с втория санкционен списък с лица от България по закона “Магнитски” са поводът журналистката от Нова тв да бъде номинирана за голямата тв награда “Свети Влас”.

Първото е с Бил Браудър, известен като “бащата на закона “Магнитски”, а второто - с посланик Джим О`Брайън, ръководител на Офиса за координация на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

Журналистката e автор и водещ на публицистичното предаване “На фокус с Лора Крумова”, което стартира през есента на 2021 г. по Нова тв и се излъчва всяка неделя. Тя е утвърден професионалист с над 20-годишен опит в създаването и продуцирането на тв съдържание.

Журналистическата ѝ кариера е свързана с Нова тв в продължение на повече от 10 години. В медията започва като външнополитически репортер. Пет години по-късно е лице на сутрешния блок “Здравей, България”, където си партнира с емблематичните журналисти Георги Коритаров и Милен Цветков. През пролетта на 2015 г. заедно с Галя Щърбева стартира авторското предаване “Комбина” по Нова тв. Зрителите я познават и като водещ на уикенд формата “Събуди се”. През годините е била автор и водещ на предаванията “Тази събота” и “Тази неделя”, както и зам. главен редактор на “Шоуто на Николаос Цитиридис” по bTV.

Лора Крумова е копродуцент на поредици от документални филми в три национални кампании срещу купуването на гласове. През 2015 г. е обявена за Жена на годината в категория “Медии” в традиционния конкурс на сп. GRAZIA.

Завършила е журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. През 2003 г. заминава на едногодишна специализация по журналистика в Аризонския държавен университет, САЩ. Тя е съосновател на магистърската програма по журналистика, продуцентство и финанси към Висшето училище по застраховане и финанси.

Марина Стоименова и Надя Ганчева показаха на милиони европейци “Годината на войната”

“Годината на войната” - с това предаване, което е част от програмата на Euronews България, посветена на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, Марина Стоименова и Надя Ганчева заслужено са сред номинираните журналисти за голямата тв награда “Свети Влас”.

Специалното издание, излъчено на 24 февруари, е продукция на българския канал на най-голямата европейска новинарска мрежа Euronews. В него задълбочено и аналитично са разгледани различните етапи и сфери на отражение, които войната причини не само в Украйна, но и в държавите най-близо до конфликта – Грузия, Румъния, Сърбия, Албания и България. Журналистите на Euronews от 7 държави, сред които Украйна и Франция, анализираха ефектите в икономиката, политиката – външната, но и вътрешната - със свидетелски разкази, примери и конкретни данни, които обрисуват отражението на военните действия.

Освен в България предаването беше излъчено още в Румъния, Сърбия, Албания, Грузия. Тази продукция на Euronews България беше толкова успешна, че може да бъде трайно открита и на дигиталните платформи на Euronews, до които достъп имат милиони европейски граждани.

Марина Стоименова и Надя Ганчева са редакционният мениджърски екип на Euronews България. През 2021 г. след сериозен конкурс във Франция Стоименова беше избрана за главен редактор на Euronews у нас. Половин година след старта на телевизията у нас тя беше отличена с приза “Жена на годината” в категория “Медии” на сп. Grazia.

Надя Ганчева е заместник главен редактор на Euronews България. Тя има 16-годишен опит в медиите и днес е човекът, който отговаря за предаванията и темите в Euronews България. Нейно дело е голяма част от програмата на българския канал.

Бесте Сабри предава от епицентъра на трагедията в Турция

Три репортажа, заснети непосредствено след страшното земетресение в Турция на 6 февруари, поставят категорично Бесте Сабри сред номинираните журналисти за голямата тв награда “Свети Влас”.

Всъщност силно въздействащите ѝ репортажи са много повече, тъй като тя предава за Би Ти Ви непрекъснато в първите дни след големия трус.

Репортерката тръгва вечерта в деня на земетресението заедно с оператора Огнян Кръстев със самолета “Спартан” към Адана. Полетът продължава около 4 часа и те кацат към 2-3 ч. сутринта. На летището вече има самолети с хуманитарна помощ и спасителни екипи. То обаче сякаш не функционира нормално. Няма кой да провери документите им, трудно намират и към кого да се обърнат. На лентата за багаж спят хора от други държави, които също чакат. След два часа благодарение на усилията на посолството ни журналистите успяват официално да влязат в Турция. След около час вече предават на живо от разрушенията в Адана.

Нямат кола и се придвижват пеша, около тях е хаос, хората напускат домовете си, задръстванията са километрични. Оттам се отправят към Кахраманмараш, близо до епицентъра. На места пътят е напукан заради непрекъснатите трусове. Предават на живо и от Газиантеп, след това и от Хатай, където няма къде да спят, защото всичко е разрушено. Прекарват нощ в колата.

На следващия ден се връщат в Адана и заедно със спасителните екипи от страната ни чакат часове, за да излетят отново със “Спартан” обратно към България.

Бесте Сабри е родена в Шумен. Учи журналистика в Шотландия, завършва и магистратура със специалност “Международни отношения” в Абърдийнския университет. Кариерата ѝ започва в БНР Шумен, където е репортер, редактор и водещ на новините. Влиза в bTV Новините като стажант през декември 2020 г. С детайлното разработване на темата за COVID пандемията във всичките ѝ социални аспекти става репортер на годината за 2021 в bTV.

Наградите ще бъдат връчени по традиция в курорта “Свети Влас” на 2 и 3 юни.

 

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>