Роботът “Да Винчи” премахва рака на простатата и запазва еректилната функция

28.03.2023 18:20 Константина Костова
Проф. Марин Георгиев и д-р Явор Семерджиев
Първата роботизирана операция с “Да Винчи” СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

До 5 дни след операцията пациентът е вкъщи, храни се и се движи, а болката почти липсва

- Проф. Георгиев, д-р Семерджиев, този месец се навършват 10 години от първата роботизирана операция на рак на простатата у нас. Какви са предимствата ѝ?

Проф. Марин Георгиев: Преди 10 години в болница “Доверие” започнахме програма по роботизирана урология. Успоредно с това започна и програмата по роботизирана гинекология. В началото трудностите бяха много. Това бе нов метод, който трябва да се въведе. Тогава нямахме никакво финансиране от държавата и пациентите трябваше да заплащат 100% лечението. В същото време не бяхме напълно сигурни в успеха и качеството на това, което правим. Но тогава на помощ извикахме чуждестранни ментори, обучаващи лекари, които да ни помогнат за първите случаи, тъй като бе новост за страната. Започнахме с операции на рак на простатата, които са едни от най-сложните, но те са и най-често изпълняваните с робота “Да Винчи”. Компанията, която достави апаратурата, осигури специалист, с чиято помощ направихме първите пет операции. По-късно поканихме уролога проф. Йенс Развайлер от Германия, който периодично идваше у нас. С него въведохме плавно програмата по най-качествения начин. Ние се учихме от майстор, което е много важно както за нас, така и за пациентите ни. Може би това доведе и по-нататъшния ни успех. Още в самото начало резултатите ни бяха много добри. Това е много важно, защото ако един нов метод започне с фалстарт, се губи мотивацията и целият метод се опорочава. Гордея се с това, че намерихме специалист, който да ни помогне, и от него възприехме най-доброто. С това си осигурихме спокойствие и сигурност на пациентите.

- Колко пациенти са се подложили на операцията досега?

Проф. Георгиев: Имаме около 1000 спасени човешки живота. През тези години се убедихме в големите предимства на този вид хирургия. Това, което преди виждахме само по световни конгреси, вече се случва и у нас. Операцията свършва безкръвно, 4-5 дни след нея пациентът си е вкъщи, а на следващия ден започва да се храни, да се движи. Няма силна болка, дори понякога тя изцяло отсъства. Възстановява се много бързо.

- За сравнение колко дни е възстановяването при стандартна операция?

Проф. Георгиев: При операции с разрез постоперативната болка е много голяма. Тя може да продължи до 5 дни след изписването. Когато има разрез, трябва да зараснат мускулите и фасциите, а това отнема минимум от един до три месеца. И не на последно място, има много повече усложнения, по-често се налага кръвопреливане и болничният престой е много по-дълъг. Той може средно да е до два пъти по-дълъг в сравнение с престоя след роботизираната операция.

- За лекарите какви са предимствата?

Проф. Георгиев: Роботът ни позволява увеличение на образа до 15 пъти. Едва ли не работим под микроскоп. Движенията, които се извършват, са много фини. А това прави много по-точна работата. Най-важното е, че роботът ни позволява максимално и точно да премахнем тумора.

Вече ние започнахме да обучаваме колеги от други болници. Наш екип започна да обучава специалисти в Бургас, Пловдив, а и в Унгария.

Д-р Явор Семерджиев: Роботизираната хирургия освен че е максимално агресивна към рака, благодарение на нея имаме възможност да запазим околните структури. Това е много важно, когато работим в анатомични области, до които достъпът е по-труден. Имаме оптимален достъп, по същия начин както и ръката, но движенията са много по-фини. Покрай простатата минава инервация, която отговаря за еректилната функция при мъжете и за задържане на урината. С робота много по-висок е процентът за запазване на тези текстури, а за пациентите означава липса на изпускане на урина след оперативния период и запазване възможността за извършване на полов контакт. Все повече ракът на простатната жлеза се диагностицира при млади пациенти. При тях благодарение на хирургичното лечение има по-голяма преживяемост.

- Казвате млади пациенти, на каква възраст са?

Д-р Семерджиев: Около 50-годишни, най-младият, когото сме оперирали, беше на 45.

Проф. Георгиев: Преди години пациентите, които оперирахме, бяха над 65.

- На какво се дължи това?

Д-р Семерджиев: По-добрата диагностика. Търси се навреме и се хваща навреме. С ранното откриване имаме възможност да спасим живота на пациента, както и той да запази качеството си на живот.

- Кога пациентите трябва да започнат профилактика?

Проф. Георгиев: След като навършат 45 години, е добре да ходят на преглед поне веднъж годишно. Пациентите трябва да ходят и на уролог. Когато е открит навреме, ракът е 100% лечим.

- Крие ли рискове роботизираната хирургия?

Д-р Семерджиев: Всяка хирургия крие рискове, но роботизираната има много по-малко усложнения в сравнение с отворената хирургична интервенция.

- В кои специалности намира приложение?

Д-р Семерджиев: При лечението на тумор в бъбрека. В днешно време се извършват доста повече образни методи на лечение и един тумор на бъбрека може да бъде хванат в ранен стадий. Благодарение на роботизираната хирургия имаме възможност да направим оперативна интервенция, при която да се запази част от бъбрека и същевременно да се премахне туморът. Преди това беше възможно и с отворените методи на операция, но не с това качество. Когато премахваме тумор, спираме кръвоснабдяването към бъбрека. За това време, наречено исхемия, е важно да бъдем бързи. С роботизираната хирургия премахваме тумора по-бързо, същевременно се възстановява целостта на органа и по-бързо спира липсата на кислород и на кръв към бъбрека. А това води до запазване функцията на бъбрека през годините.

Проф. Георгиев: Може да се прилага и при тумори на пикочния мехур. Важно е да са в начален стадий обаче.

- Може ли да оперирате от разстояние?

Проф. Георгиев: Затова е създадена роботизираната хирургия. Демонстрирана е такава операция, където пациентът е в Страсбург, а медицинският екип - в Ню Йорк. Това все още е много скъпо, с новите технологии обаче предстои да става все по-възможно.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>