Идва революция на младите - 4-дневна работна седмица или 100% работа от вкъщи

27.03.2023 20:17 Георги Ангелов, старши икономист, “Отворено общество”
Дистанционна работа от вкъщи

При дефицита на кадри и в България бизнесът ще се принуди да въвежда гъвкаво работно време

Половин век след въвеждането на 5-дневна работна седмица в България вече на дневен ред е дебатът дали е дошло времето за 4-дневна работа. Скорошна разработка на в. “24 часа” показа, че все повече европейски компании и държави експериментират с 4-дневна работна седмица. В Америка също множество бизнеси тестват по-кратка работна седмица и въпросът се обсъжда все повече сред работодатели и служители. Дори и в България имаме вече успешни примери с подобна иновация на ниво компании.

Редица компании, които са тествали 4-дневна работна седмица, продължават да използват този модел. Например във Великобритания половината от работодателите, участвали в експеримента, отчитат, че производителността на бизнеса се запазва, а другата половина дори отчита повишение. С други думи, служителите вършат повече работа за по-малко време.

По-интересно е, че при по-къса работна седмица значително намаляват ползваните болнични, с - 65%, а служителите са по-малко претоварени и по-удовлетворени от работата и личния си живот. Съответно по-малко служители напускат, което също подобрява производителността и атмосферата на работното място.

Това, разбира се, са експерименти с ограничен брой компании, които най-често са се включили доброволно и начинът им на работа позволява лесно да се въведе по-кратка седмица. С други думи, рано е да вадим генерални изводи за цялата икономика и за всички браншове и сектори. Дори и сред служителите, които като цяло са много оптимистични за 4-дневната седмица, има такива, които не са съвсем ентусиазирани – защото както винаги, дяволът е в детайлите.

Един сравнително лесен модел за въвеждане на 4-дневна работна седмица е да се запази същият брой отработени часове, но те да се отработват за 4 дни вместо за пет. Т.е. вместо пет дни по осем часа да се работи четири дни по 10 часа – и така петият ден да стане почивен. Това е накратко белгийският модел, който дава на служителя правото на избор. Ще го наблюдаваме с интерес, тъй като това вече не е експеримент с отделни компании, а национална политика. И тук вече ще установим какъв дял от служителите предпочитат този модел, как влияе на отделните компании и на националната икономика.

Още отсега можем да да кажем, че не всички ще предпочетат 4-дневна работна седмица с по-дълги работни часове. Особено някои от работещите с деца, които трябва да ги вземат от детска градина или училище, може би предпочитат да работят пет дни, но да си тръгват всеки ден по-рано от работа. Но пък млади хора, които обичат да пътуват, могат да предпочетат 4-дневната работна седмица и да имат всяка седмица по три почивни дни за пътуване.

В България модел за 4 работни дни по 10 работни часа не е съвсем възможен – Кодексът на труда го позволява, но само за кратко време. Така че формално не можем да го приложим, макар че неформално може да се прилага особено в по-гъвкави бизнеси. Някои служители сами преминават към по-къса работна седмица, като просто си вземат отпуск или болничен и така си удължават уикенда. Това е проблем с болничните, с който НОИ безуспешно се бори от години и няма никакви изгледи да се пребори. Друг начин, по който фактически се намалява работната седмица, е по-ранно приключване на работа в петък. Това е официална политика в много европейски страни – в България е неофициална, но все по-масова, съдейки по задръстванията на изходите от София всеки петък следобед.

Въобще дори и без законова регламентация много служители си издействат по-кратка работна седмица и работодателите нямат много опции да се противопоставят, особено в среда на дефицит на кадри. При рекордно ниска безработица и в САЩ, и в Европа, и в България силата на работниците и служителите все повече ще се увеличава и те ще диктуват работната седмица, като същевременно ще натискат и за вдигане на заплатите. Ако един работодател не им дава гъвкаво работно време, ще се преместят при друг, който ще им го даде.

Но освен 4-дневна работна седмица с по-дълги часове има и по-радикални варианти, които изправят косите на част от работодателите. Например 4-дневна работна седмица при запазване на 8-часов работен ден и запазване на заплатата. Т.е. работникът работи 20% по-малко, но получава същата заплата. Това е възможно само при повишена производителност – което в някои експерименти наистина се реализира. Особено ако служителите са по-удовлетворени и по-отпочинали при кратка работна седмица, те съответно ползват по-малко болнични и имат повече енергия, което наистина може да вдигне производителността им.

Но кратката работна седмица изисква и много повече усилия от работодателя. Особено в бизнеси от сектора на услугите, които работят по 7 дни в седмицата, трябва да се направи график на работните и почивните дни, така че във всеки един момент да има достатъчно служители на работа, но и всеки от тях да има своите три почивни работни дни. Сложно е, но не е невъзможно. Все пак имаме заводи, които поддържат трисменен режим на работа и успяват да си напаснат графика така, че по всяко време да имат достатъчно персонал.

Същият подход, с график на работни и почивни дни, може да се приложи и в други сектори. Например един служител в магазин може да работи от понеделник до четвъртък, а друг от четвъртък до понеделник – а следващата седмица обратно.

Но докато спорим за 4-дневна работна седмица, една друга революция се случи заради пандемията – това е работата от вкъщи. Преди работа от вкъщи беше някаква малка ниша, за която само бяхме чували, но никой не я беше виждал. Сега милиарди хора по света тестваха този модел и на някои много им хареса. Толкова им хареса, че не искат да се откажат от работата вкъщи.

Например по данни на социалната мрежа Linkedin само 16% от работодателите предлагат обяви за работа от вкъщи – но 52% от кандидатите за работа кандидатстват точно за тези обяви за работа от вкъщи. Тоест работодателите постепенно искат служителите да се върнат в офисите, но не всички служители са съгласни на това. Ние имаме едно цяло ново поколение от млади служители, които ценят високо работата от вкъщи и не са готови да се откажат от нея дори при много по-висока заплата.

Духът беше изпуснат от бутилката и не може да се върне обратно. За добро или лошо, младите усетиха вкуса на работата вкъщи, хареса им и няма да се откажат. Например, за да върне повече хора в офисите бизнесът е принуден да прави отстъпки – по-кратка работна седмица, хибридна работа (някои дни в офиса, други - вкъщи), бонуси, допълнителни придобивки като занималня за децата в офиса и т.н. Така че, ако някой направи революция в работните дни, това ще е младото поколение. Което не е учудващо, така стават всички революции.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>