Министър Явор Гечев: Тенденцията е в следващите години Китай да се оформи като най-големия и доходоносен пазар на хранителни продукти в световен мащаб

24.03.2023 11:05 Радио Китай
Явор Гечев

Специално интервю за КМГ с министъра на земеделието на Република България Явор Гечев, предаде радио Китай.

– Г-н Министър, след облекчаването на противоепидемичните мерки, Китай започна бързо да възстановява своята икономика и селско стопанство и преди всичко сътрудничеството си с други страни в различните области на живота. Какви са търговско-икономическите отношения между България и Китай в тази връзка, и по-специално в селското стопанство и земеделието, както и в други сектори и как виждате перспективите за сътрудничеството ни в следващите години?

– Развитието на търговско-икономическите отношения между България и Китай следва да се разглеждат в контекста на пълноправното ни членство в Европейския съюз и факта, че Китай е стратегически партньор на ЕС, както и в рамките на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, стартирана от китайското правителство през 2011 г. и инициативата “Един пояс, един път”, лансирана от китайския президент Си Дзинпин през есента на 2013 г.

Относно аграрната търговия на България с Китай виждаме ръст в износа за периода януари-юни тази година, който се оценява на 105 млн. евро по данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година общият аграрен износ за Китай се е оценявал на 44 млн. евро. Това е 139,2% изменение, което е наистина добър резултат. За сметка на това вносът от Китай за България за същия период януари-юни 2021-2022 г. е с около 31,3% по-висок, което прави близо 42 млн. евро.

Основните внесени селскостопански стоки от Китай за България са житни растения, естествени лакове, смоли и други растителни екстракти, приготвени храни за животни и разни видове хранителни продукти. За Китай изнасяме предимно царевица, слънчогледови семена, кюспета и други твърди остатъци, фуражни цвекла и други фуражни култури. Например за първото шестмесечие на 2022 г. сме изнесли близо 99 хил. тона царевица.

Тоест, виждаме, че стокообменът между двете държави продължава да расте и търговията бележи отличен ръст. Имаме за цел да продължим да развиваме двустранните отношения и да подпомагаме малките и средни предприятия в тази насока.

През последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай също така и от региона на ЦИЕ се увеличи с огромни темпове. Това се дължи на бързия икономически растеж и увеличението на доходите на китайското население, както и голямото търсене на стоки. Тенденцията е в следващите години Китай да се оформи като най-големия и доходоносен пазар на хранителни продукти в световен мащаб. Перспективи за сътрудничество съществуват и в търговията с млечни продукти, мед, консерви, сладка и конфитюри, вино, селскостопански инвентар.

– Бихте ли посочил някои по-интересни и важни инициативи, свързани с инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, които предстоят и в които България е активен участник?

– Земеделието, както в България, така и в Китай, е един от водещите сектори, които са критично важни за икономиките на държавите. Развитието на търговско-икономическите отношения между Китай и България следва да се разглежда, както на двустранно ниво, така и на многостранно, в контекста на участието на България в Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ. Инициативата значително допринесе за задълбочаването на двустранните и многостранните отношения, както между страните-членки, така и между обществата.

По отношение на сътрудничеството в областта на селското стопанство в рамките на Инициативата, трябва да се отбележи изключителния ръст в търговията на селскостопански и хранителни продукти. Така например, тя се е увеличила от 6 млн. долара през 2012 г. до 76 млн. долара през 2022 г.

Създаденият към Министерство на земеделието Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), работи активно по отношение създаването на възможности за реалния сектор и позициониране на продукти от ЦИЕ на китайския пазар, посредством посещения на бизнес делегации, участия в изложения и фестивали.

Пример за това е и предстоящото Третото Изложение ‘Китай-ЦИЕ’, което ще се проведе в гр. Нинбо, провинция Джъдзян, в периода 16-20 май 2023 г. Планира се ЦНСССКЦИЕ да участва с щанд на който ще се представят компании от хранително-вкусовия сектор и козметиката. Към момента има заявено желание за участие в изложението на 10 компании от ЦИЕ.

Отделно от това се подготвя и участие на ЦНСССКЦИЕ със собствен павилион по време на Шестото Международно изложение за вносни стоки в Китай, което ще се проведе в периода 5-10 ноември 2023 г. в гр. Шанхай. Планира се на щанда на Центъра да вземат участие, както компании от България, така и от останалите държави от ЦИЕ.

Тази година ЦНСССКЦИЕ инициира и стартира пилотно издание на Акселераторска програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, която ще се проведе в периода 27 март-1 април т.г. Посредством тази нова инициатива, ще се допринесе за развитието на жизнена предприемаческа среда в Централна и Източна Европа, внедряване на иновации и технологии в земеделието, като предоставените обучения и поощрения ще мотивират участниците да развият предприемаческа нагласа, като по този начин ще се способства и за сближаване и промотиране на сътрудничеството в областта на селското стопанство.

Отделно от това, от началото на годината ЦНСССКЦИЕ предоставя и периодично ще изготвя аналитични доклади с актуални статистически данни и материали за състоянието на земеделския сектор и съпътстващите го подсектори в страните от ЦИЕ и Китай, с цел запознаване на бизнеса с полезна информация и тенденции в областта.

С оглед на укрепване на традиционното приятелство между Китай и България, ЦНСССКЦИЕ ще се включи и подкрепи организирането на летен Фестивал на Драконовите лодки през месец юни на езерото Панчарево, по време на който ще се реализира и кулинарен фест, който ще покаже най-доброто от кулинарните традиции на страните от ЦИЕ. Инициатор на Фестивала е Посолството на КНР в Република България, като сред основните партньори и съорганизатори са Столична община, посолства в България на държави от Азия, Генералната служба по спорта на КНР, Народно правителство на град Чунцин, Народно правителство на град Нинбо, Народно правителство на град Кунмин, Общинско бюро за култура и туризъм на град Пекин, Служба за външни работи към управата на провинция Дзянси, Китайски културен център – София, Изследователската база за международен културен обмен (културна търговия) на Информационния департамент на ЦК на КПК, Китайски институт по търговия с услуги към Втори Пекински университет за чужди езици, Институт Конфуций при Софийски университет, вестник „Ханджоу Сити-експрес“ , Българо-китайска търговска камара, Асоциация на завърналите се от чужбина китайци в провинция Джъдзян, Народно правителство на окръг Цинтиен; Община Русе, Българска национална асоциация „Един пояс, един път“, Българска федерация по кану-каяк, Ексклузивен представител и вносител на ракия Маутай в България; а подкрепящи институции са Министерство на културата на Република България, Министерство на туризма на Република България, Министерство на младежта и спорта на Република България; Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерство на земеделието на Република България.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>