Китай помага, но цената винаги е солена

24.03.2023 07:00 Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната
Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин СНИМКА: Twitter

Мирният план на Си май ще си остане само на хартия

На 20 март президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавна визита в Москва - първото посещение на китайския лидер след преизбирането му за нов мандат. След разговорите на високо равнище беше публикувано общо изявление за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие.

“24 часа” потърси за коментар бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев и му зададе два въпроса:

1. Какви изводи може да си направим от срещата между президентите на Русия и Китай в Москва?

2. Как ще се развие международната обстановка и къде е Европа, в това число и България, след срещата на високо ниво?

Ето отговорите на проф. Тодор Тагарев:

 

1. За Владимир Путин тази визита беше ценна. От една страна, това е посещение на възможно най-високото равнище в Москва след заповедта за ареста на Путин от Международния наказателен съд. Тоест даде се знак, че съществуват две сили в света, които не се съобразяват със съда.

От друга страна, и двамата лидери говориха за задълбочаване на търговските и икономическите взаимоотношения. В някаква степен това е успех и за Китай, макар че мирния план от 12 точки реално не видя бял свят. Изглежда, там двамата президенти не успяха да постигнат договореност.

Реално интересът на Китай е да получава евтини суровини, без да поема дългосрочни ангажименти. Руснаците разчитаха, че Пекин ще поеме някакви ангажименти за изграждането на газопровода “Сибир 2” - нищо подобно. Китай е готов да купува при големи отстъпки, без да се ангажира.

Виждаме как Китай действа на други места - дава заеми при доста тежки условия, след което немалко африкански страни се разделиха със стратегически обекти, тъй като не могат да си изплащат заемите. Дали Русия ще стигне този момент, е трудно да се прогнозира. Но не бива да се изключва.

Путин загуби европейския пазар, а насреща няма равностоен партньор. Ако Европа виждаше в Русия важен партньор за дългосрочно и взаимоизгодно сътрудничество, при Китай не работят така нещата.

Пекин налага своята воля, когато може. А той може

и все повече ще го прави в бъдеще. Войната на Путин отслабва Русия, включително в икономическо отношение. А взаимодействието с Китай за Русия ще бъде критично важно, докато за Пекин това са дреболии - говорим за 2-3% от търговския стокообмен.

2. И Китай, и Русия смятат, че Западът в лицето на САЩ, ЕС и НАТО, не трябва да се меси в зоните на интереса им, нито да разширява влиянието си. Но съвременният свят работи при общи правила и норми, които трябва да се спазват от всички страни.

Визитата на Си Дзинпин в Москва съвпадна с посещението на японския премиер Фумио Кишида в Украйна, но това може и да не е случайно. Преди това Кишида беше на посещение в Индия, а после, без това да бъде предварително обявено, се появи в Киев и в Буча. Това съвпадна и с решението на МВФ да отпусне нов заем на Украйна. Затова мисля, че международната демократична общност държеше да даде на Украйна сериозни знаци да не се притеснява от поведението на Китай и от факта, че този мирен план май ще си остане на хартия, а Украйна ще продължи да получава подкрепа.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>