Кой би обезценил лева? Чисто хипотетично

22.03.2023 16:33 Валери Найденов
СНИМКА: Архив

Уникален исторически момент, а икономистите го проспиват

Голямата загадка на миналата седмица е защо финансовата министърка си позволи да намекне за девалвация на лева спрямо еврото. Но самият този факт доказва желязната стабилност на борда. Ако имаше и най-малката опасност, тя би мълчала като Стефан Янев. Така че спете спокойно, деца - левът е здрав.

Всичко е под контрол! Но това не пречи да поразсъждаваме кой би имал интерес да орежем левчето, нали така? Чисто хипотетически. Защото в подобни кризи винаги има късметлии.

Незабравим пример е 1996-1997 г.,

когато левът рухна, пенсиите станаха по 1 долар, а 10-15 хиляди кредитни милионери се освободиха от бремето на задълженията. Така че си струва да се запитаме - а сега кому би било изгодно?

Пак повтарям - бордът е по-стабилен и от Айфеловата кула. Само заради хипотезата като такава нека предположим, че една девалвация би зарадвала туристическия бизнес, тъй като курортните услуги ще поевтинеят и у нас ще нахлуят орди от англичани. Точно по същата причина напоследък хиляди българи пътуват до Одрин и купуват като невидели - евтинията зове.

По принцип всички работодатели печелят от една добре организирана девалвация, тъй като трудът поевтинява. Но някои работодатели ще са много по-доволни от другите, особено ако реализират продуктите си в чужбина. Това са най-вече производителите на суровини и полуфабрикати, като например медна и златна руда, цимент, петролни продукти и така нататък. За тях девалвацията би била джакпот.

По-тъжни и оклюмали ще са фирмите, които произвеждат за вътрешния пазар и особено ако им се налага да внасят я суровини, я домати и чесън. Разходите скачат, клиентите обедняват. Ако държавата пак спаси кафенетата, бюджетът пак ще пострада и пак няма да се строят магистрали. Слава богу, това е само хипотеза. Казах ли, че у нас бордът е по-стабилен от Хеопсовата пирамида?

Но има и една исторически уникална прослойка от предприемачи, които биха хвърляли шапки при една девалвация на лева. Това са бизнесмените, които са се възползвали от отрицателните лихви, за да теглят огромни кредити и да ги инвестират в имоти и сгради или в други стабилни авоари. Например в злато. Ако инфлацията беше умерена и лихвите бяха положителни, това нямаше да е кой знае каква далавера. Но пък рискът щеше да е минимален. Но в момента

логиката е обърната с краката нагоре

За пръв път в човешката история инвестиционният дълг се самоунищожава, и то със свърхзвукова скорост! Чудесен бизнес, но не се знае докога.

През XIX-XX век германският икономист Силвио Гезел предлага така да се строи социализмът - въвеждат се отрицателни лихви. Те бързо изяждат непродуктивните влогове на милионерите, което води до равенство на възможностите, а резултатите вече зависят от предприемчивостта на самия човек. По-късно най-големият икономист на ХХ век Мейнард Кейнс се изказва много ласкаво за идеята на Гезел в своята велика книга “Обща теория на заетостта, лихвата и парите”.

Е, доживяхме да видим утопията на Гезел в действие, но не видяхме никакъв социализъм. Пазарниците могат да си отдъхнат. Оказа се, че

инфлацията изяжда главно дребните пари,

но стойността им се прехвърля в джобовете, където са едрите пари. Ако при 16 на сто инфлация теглиш кредит срещу 2,5 на сто лихва и го вложиш например в офис сграда, която ще поскъпне със 100 на сто, преди да е завършена, прави му сметката - за такава далавера някои предприемачи са готови човек да убият! И знаем кои са!

Разбира се, такива сериозни кредити не са достъпни за простолюдието, а само за суперелита. По-долу в кредитно-милионерската хранителна верига са умерено заможните членове на политическия и бизнес елита, които инвестират в отделни апартаменти или парцели - по 2, 3, 10. Дето се вика, от всекиму според възможностите. И чак в основата на пирамидата е простолюдието, или 95 на сто от българите, които също имат теоретическа възможност, но не и на практика. Те пък захранват върха на пирамидата със спада на доходите си. Всичко това е крайно интересно за икономическата теория, дано видим нови монографии. Аз пък съжалявам, че няма как да взема интервю от самия Гезел, поне засега.

Но всичко хубаво свършва - на Запад лихвите вече растат. Какво ще стане, ако утре у нас ударят 7, 8, 10 на сто, а цените на имотите пак рухнат? Мътна и кървава. Но ако питате бизнес елита, спасение има. Просто левът се девалвира спрямо еврото и тежестта на кредитите олеква, точно както стана през 1996 и 1997 г. Разбира се, алибито би било еврозоната.

Пак напомням, това е само една хипотеза. Казах ли, че у нас бордът е по-непоклатим от Гибралтарската скала? Злите марксистки езици биха съскали, че имаме антагонистични противоречия между елит и народ, но не и аз. Според мен сега не е времето да раздухваме предизборна класова омраза, нали всички вече сме капиталисти в резултат от масовата приватизация.

Народът ни е силен, ще издържи и на 100 лева яйцето

Народът ни е умен, той разбира, а който не разбира, е на гурбет в чужбина.

Политиката налага пред избори да се раздават блага на народа, т. е да се вдигат пенсии и минимални заплати. Ако изборите бяха веднъж на 4 години, обратното прибиране на предизборно раздадените блага щеше да става постепенно и незабележимо. Но в наше време, когато правим избори на 3-4 месеца, налага се прибирането да става ударно. Вземай - връщай! На - дай! И пак дай! Такъв е задъханият ритъм на партийнолистовата избирателна система.

Казах ли вече, че бордът у нас е по-стабилен и от Статуята на свободата?

Отвътре той не може да бъде взривен. Понякога и това се случва, но само когато фитилът е заложен от по-високо, наднационално ниво. Един пример е азиатската дългова криза през 1997 - 1998 година. Пръв пострада Тайланд, който тогава беше фиксиран към долара и имаше напълно адекватен по тогавашните представи валутен резерв. Само че юначната дружина от хедж фондове начело със знаменития Quantum Fund на Сорос заложи “на късо” срещу тайландската валута и накрая се измъкна с доларите от резерва в джоба.

А Тайланд легна на хирургическата маса на МВФ. После легнаха и Малайзия, Индонезия, Филипините, Южна Корея, докато накрая опря и до Хонконг. Той пък току-що се бе присъединил към Китай. И противно на добрите практики Пекин реши да подкрепи хонконгския долар, а хедж кавалерията се оттегли с натъртени задници, огласявайки планетата с вой срещу наследените от Мао китайски маниери.

От онези времена не забелязвам хедж фондовете да са атакували малките валутни бордове. За какво им е да играят на дребно? Те налетяха направо върху световната валута - долара.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>