Станимир Станев: Плащат се 50 лв. на глас, но вече сумата расте

22.03.2023 11:00 Димитър Мартинов
Главен комисар Станимир Станев е зам. главен секретар на МВР. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Зам. главният секретар на МВР казва още:

- Г-н зам. главен секретар, този път МВР организира вот, в който има и хартиени бюлетини. Създава ли ви това някакви затруднения?

- Честно казано, не смятам, че създава затруднения при организацията по провеждане на изборите, защото имаме опита от 2021 г. Това са първите избори за последните две години, в които има и хартиени бюлетини, но със сигурност констатираме и очакваме увеличение на възможностите за купуване на гласове. Затова сме предприели всички действия. Дейността ни започна преди повече от месец. Направихме ясен и точен разчет на контингента, на секциите, на рисковите по области. И ръководителите на областните дирекции са запознати как да действат.

Всеки ден в София при мен и при главния секретар идват по няколко от тях и ни запознават с обстановката.

- С промените в Изборния кодекс отпадна възможността да се дава предварително попълнена бюлетина. Следите ли за отчитане - с казана преференция, по която се проверява дали продалите гласа си действително са гласували по обещания начин?

- Имаме изготвен анализ и се вижда как в една изборна секция, в която човекът, който е с преференция, не е познат на хората, но е гласувано за него. На следващите избори гласуват за друга преференция. Тоест анализът показва, че в тази секция съществува купен преференциален вот.

Анализът е извършен, хората са идентифицирани и точно с тях се работи активно както оперативно, така и явно. Викат се на беседи, предупреждават се с протоколи, когато е необходимо.

Тук бягаме от залитането, което беше в началото на изборния процес през юли 2021 г. Тогава имаше много голям брой предупредителни протоколи. Сега ще са по-малко, но по-ефективни. Разчитаме на превенцията.

- Как ще я осъществите?

- Има много проведени срещи в тази връзка и продължават да се правят. Идентифицирали сме хората, които се занимават с преференциалния вот. Имаме и анализ на тези, които евентуално биха се възползвали от преференциален вот. Като съпоставим двата, излизат хората, които трябва да бъдат профилактирани.

Прави ми впечатление, че към момента няма остри сигнали. Ежедневно по електронна поща и по откритите телефонни линии се получава такава информация, както и в оперативната дежурна част, и ако щете, на тел. 112 върви такава информация. Всеки сигнал обаче се проверява.

- А колко са действителните, защото е познато по време на кампания, че партия Х топи друга партия, което невинаги е реален сигнал?

- Лошото е, че много от сигналите, поне тези, по които сега работим, са твърде общи. Някъде някой купува. Нито казват за коя партия, нито конкретния човек. В еди-кое си село кметът, да речем, раздава бонуси за дърва или купува гласове.

Въпреки това, колкото и да е общ сигналът, се проверява. От него се извлича максимална информация, след което наши колеги отиват на място и проверяват.

При конкретни данни се информира прокуратурата. И по този начин мога да гарантирам, че не работим изборно за тази или онази партия. МВР е деполитизирано, но работим за закона и го прилагаме еднакво към всички.

- Колко са сигналите сега в сравнение с предишните избори?

- Към 20 март работим по над 270 оперативни и над 50 явни. Те ще се увеличават.

Обикновено в последната седмица сигналите нарастват много, за мен най-важното е, че по тях има образувани 26 досъдебни производства. Те са около 2 пъти повече, отколкото за същия период на предните избори - 10 дни преди вота. Не залитаме - много лесно се образуват такива. Например, ако в магазин след наши действия е намерена книга, в която са записани хората, които дължат вересии.

Ако намерим този тефтер с вересиите, може спокойно да се образува досъдебно производство. После обаче се доказва, че не е списък за купен вот, и това досъдебно производство се прекратява. За мен ефективността е в броя на осъдените лица. За жалост обаче, този процес е много бавен и няма нужната превантивност и ефективност.

- Обяснете за читателите без юридическо образование разликата между оперативен и реален сигнал?

- Реалният е явен - постъпва по откритите линии и е с ясен подател. Оперативният е придобит с оперативни средства, способи и методи. Тези сигнали са повече. Те се добиват от самите служители на МВР чрез провеждане на редица мероприятия, включително и по Закона за специалните разузнавателни средства. Това не значи, че реалните сигнали не могат да бъдат проверени по такъв начин, ако се налага.

Повтарям се, но за мен ефективността от работата ни е в броя осъдени лица, а не в броя сигнали или производства. Залитали сме и в тази посока, но времето показва, че е безумно да образуваш 100 досъдебни производства и от тях да имаш 3 осъдени лица. Това значи, че ефективността е 3%. Затова е важно да се образуват чисти досъдебни производства.

- Споменахте вересиите. Популярна схема винаги е била лихвари, които на изборите опрощават лихвата по вноската.

- Има я, да. Върви и тази с опрощаване на вересиите, както и хората да получат продукти, след като гласуват.

Нашата работа е проверка по заложни къщи, по търговски обекти, ориентирали сме се към съответните махали и към хора с по-нисък социален статус, които стават жертви на подобен вид престъпления.

- Да поговорим за корпоративния вот, защото той е труден за доказване. На много места хората казват, че знаят за кого трябва да гласуват, за да не останат без работа, и без да им се правят намеци. Затруднява ли ви това?

- Работим и със собственици и управители на фирми, които са в по-малките населени места, където възможностите за работа на хората са ограничени. Те са профилактирани. Оперативните действия също продължават. Нещата се следят отблизо и се контролират. Няма как 100% да ви гарантираме, че босовете няма да купуват гласове. Идеята ни е този процес да е минимален, да не повлияе на общия изборен резултат и да не наклони везните в полза на една или друга партия или коалиция.

- А сега по колко върви един глас?

- Сумата от около 50 лева се запазва към днешна дата, но вече поскъпва. Сега постъпва информация, че поради нашите много активни действия цената е започнала лека-полека да се повишава. Хората вече се притесняват, че ще бъдат идентифицирани и заловени. Забелязали сме и че колкото повече се приближава изборният ден, толкова повече расте цената, а в деня на вота е най-голяма.

- А при дървата предвид факта, че вече излизаме от отоплителния сезон?

- Там по-скоро става дума за обещание, че след вота ще бъдат получени дърва. Провели сме необходимите действия и не спираме да работим в тази посока. Така се получава и контрол - например при купени 100 гласа се вижда дали сметката излиза.

- Всъщност какви са купувачите на гласове?

- Това са хора, които имат някакво влияние. В ромските махали са съответните лидери, но на други места може да е зърнопроизводител, собственик на магазин, предприятие или друг човек с влияние. И всъщност затова правим акциите по места. Разчитаме много на превантивната дейност и профилактираме точно такъв тип хора, за които знаем, че могат да се занимават с купуване на гласове.

- А хората от криминалния контингент?

- Разбира се. Както каналджиите, така и хората, които купуват гласове, не се занимават само с това, защото избори няма постоянно. Но това са хора с престъпно мислене и за тях е все едно дали ще се занимават с лихварство, дрога, или купуване на гласове.

- Като казахте каналджиите, и в нощта срещу понеделник имаше случай на преследване вътре в страната. Толкова ли не ги затруднява оградата?

- Тя не е трудна за преминаване, една много малка част е двуредова и висока. Другата е единична. На места няма дори никакви технически съоръжения, защото така е построена навремето. Много пъти сме го казвали, но не оградата, а хората пазят границата.

В момента обаче очакваме финансиране от Европейската комисия. Проведоха се и презентации от няколко фирми, които предлагат да изградят различни технически съоръжения. За нас е важно това да стане и бързо.

- Какви съоръжения, знаем за камерите и термокамерите?

- Да, за тях, но също така за възможност самата ограда да се оживи. Идеята е тя да реагира при доближаване на група или човек. Има начини, по които се разпознава дали животно, човек, или автомобил идва към нея.

Разбира се, паралелно с това вървим към назначаване на още 1200 души, които в годините са били съкратени. Аритметиката показва, че е по-евтино да се наемат те, отколкото да се плаща за командировки и извънреден труд. Ефективността също би била по-добра.

- Очаквате ли със затоплянето да се засили натискът?

- В момента имаме над 48% увеличение на случаите, в които са направени опити за влизане през нашата граница. Само за това денонощие те са около 500. Тоест толкова са били засечени и недопуснати да влязат в страната. Тази цифра варира всеки ден, но данните сочат близо 50% увеличение спрямо същия период на м.г.

- Предложихте промени за каналджийството, но те не бяха приети. С какво щяха да ви помогнат?

- Имаше пречка за ефективно осъждане заради записаната в закона облага. Предлагахме тя не да отпадне, а да влезе като квалифициран състав. Проблемът е, че сега хващаме шофьор с бежанци, но тъй като у него няма пари, не може да бъде осъден ефективно. Така се стигаше само до условни присъди и глоби.

- Колко печелят организаторите на българските канали?

- До 1000 евро на човек. След това се разплаща, но със сигурност половината са за него.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>