Евгений Кънев: Трябваше ли пенсионери и социално слаби да платят с оцеляването си инфлацията?

20.03.2023 08:00 Румяна Денчева
Евгений Кънев е финансист, доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания. Специализирал е корпоративни финанси във Великобритания, Белгия и Германия. Ръководил е множество проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия. Автор е на книга за публично-частното партньорство и на над 200 статии по икономически и финансови теми.

На ход сега е финансовият колапс, политиката на страха, а целта е да тласне избора към продавачите на “стабилност”, закотвила ни като най-бедната и корумпирана страна в Европа, казва Кънев - финансист, доктор по икономика

- Г-н Кънев, никой вече не оспорва, че инфлацията у нас е по-висока от тази в еврозоната. Което не означава единомислие по причините за нея, или по-точно за нашата част над “вносната”. Споделяте ли тезата за рязкото увеличаване на доходите, респективно на потреблението като причина?

- Причината за нивото на инфлация е изцяло вносна, но можеше да спада по-бързо без увеличението на някои доходи. И това се доказва от факта, че от всички страни в Източна Европа и в близост до войната в Украйна - основната причина за инфлацията, единствено Румъния има с под процент по-ниска от нашата инфлация. Съвсем друга тема е дали трябваше най-засегнатите от инфлацията - пенсионерите и социално слабите, със здравето и оцеляването си да платят постигането на по-ниска инфлация. И ако бяха я платили - дали инфлацията щеше да е сред трите най-ниски в Европа - критерия за еврозоната, който не изпълнихме? Всеки може сам да си отговори на този въпрос.

- Все по-често се прокрадват съмнения, че през изкуствено помпане на ценовите ерупции се реализира скритата цел на тези, които искат да не влезем в еврозоната, а да останем в “съветската зона”. Виждате ли резон в подобни конспиративни теории?

- Не. Причината за високата инфлация е изцяло вносна: първо през шоково увеличените цени за енергия, които след това се вградиха в цените на стоките от първа необходимост и накрая в почти всички други стоки и услуги. Иначе енергийната война на Путин с Европа определено имаше за цел да я дестабилизира и откаже от помощта ѝ за Украйна. И както видяхме от реакциите у нас - доста хора на държавни позиции бяха готови да удовлетворят всякакви претенции на Кремъл, за да получаваме руски газ при техните едностранно наложени условия.

- Нека продължим извън “коловоза” на обичайния разговор за инфлацията - дали огромните кражби и разхищение на публични пари имат отношение към шоковото поскъпване?

- Не мисля. Тези разхищения отиват в сравнително малко на брой хора, че да могат с тяхното потребление да окажат такова ценово въздействие.

Корупцията обаче определено има отношение към инфлацията

В много отрасли на икономиката, включително в земеделието бяха отгледани картели под чадъра на властта, които задушават конкуренцията и поддържат високи цените, най-видно сега при храните. Същевременно импотентността на регулаторите - най-вече КЗК и КЗП, които следва да насърчават, а не да убиват конкуренцията с подбора си на проверявани фирми извън чадъра, също е следствие на корупцията.

- Защо все не ни се получава битката и с корупцията, и с инфлацията? Всъщност имаме ли антиинфлационна програма, или и този кабинет прави стъпки в някакви посоки, налучквайки коя ще се окаже печеливша?

- Битката с корупцията не се получава, защото нямаме независимо и ефективно правосъдие, поради която причина продължава европейският мониторинг върху България, откакто сме в ЕС. Поради тази причина и още не сме в Шенген. А на практика единствените органи, които трябва да имат отношение към нивото на цените в пазарната икономика, са регулаторите, които споменах. Всякакви директни

интервенции на пазара с контрол и таван на цените създават дефицити и още по-високи цени,

както показва опитът на прехваления Орбан в Унгария - страната с най-висока инфлация в ЕС за 2022 г.

- Някои чужди правителства привлякоха търговските вериги като съюзник срещу високите цени, нашето ги обвини в грехове. Коя стъпка е правилната?

- Когато цените, от които се оплакваме, ги виждаме най-вече в супермаркетите, то интуитивно повечето хора обвиняват тях, предразположени от отъпкания мит, че чуждите инвеститори - чиято собственост са най-големите вериги, са дошли да печелят на наш гръб чрез чудовищни надценки. Тук манипулацията е представянето на надценката на веригите в десетки проценти като чиста печалба. А всъщност с нея веригите трябва да покрият всички свои разходи за заплати, логистика, продуктов маркетинг, амортизации, изплащане на заеми и др., за да направят печалба. Разбира се, това не значи, че не са възможни злоупотреби и при тях, но те могат да бъдат разкрити само от компетенти регулатори като КЗП и КЗК, каквито ние нямаме. Затова и медийното отразяване ни занимава с опаковки и грамажи вместо с доказателства за съгласувано поддържане на високи цени, каквото прави картелът. Тази картинка вече я наблюдаваме с години и при горивата.

- Икономиката ни изненадва с необичайна жизненост - 2022 г. се очертава като рекордна откъм нейното възстановяване. Което не пречи на политиците да се обвиняват взаимно и да вещаят поредния апокалипсис. Как обяснявате този феномен?

- Не е феномен. У нас от всичко се прави политика в полза на определени интереси без непременна връзка с реалността. Така при относително добра година, в която индустрията бумтеше - някои месеци с най-голям ръст в Европа, някои сектори като енергетиката и оръжейната промишленост счупиха рекорди, безработицата е на историческо най-ниско ниво,

ни заплашваха с потъване на държавата, ако не купуваме руски газ

След това темата за руския газ беше заменена с тази за жизненоважния руски петрол, който получи дерогация, а дори ще строим в помощ на руската рафинерия и “Гръцки поток”, за да я обезпечим и с неруски петрол. Сега на ход е финансовият колапс. Политика на страха.

- Скоро държавата няма да има актуален бюджет - какви ще са последствията? Приемате ли обясненията, че той би бил с голям дефицит и висока инфлация, което може да затвори за по-дълго от 1 г. вратата ни към еврозоната?

- Членството в еврозоната е предимно политически процес и не може да се осъществи без политическа воля. А тя в парламентарна демокрация принадлежи на мнозинството в НС. Само при редовен кабинет и мнозинство с воля за еврозоната може да се приеме адекватен бюджет с допустимия дефицит, необходимите закони и да се управляват публичните финанси по начин, който да покрие критериите за членство. Дали такова мнозинство ще се оформи след изборите, предстои да видим. Страхувам се, че стремежите за политическо оцеляване и съхраняване на групови интереси пак ще надделеят и ще продължи финансовата агония на държавата с отдалечаваща се перспектива за еврозоната.

- Финансовата ни система засега се оказва със силен имунитет. Ако обаче продължим да изпитваме здравината на валутния борд и да не вървим към неговото естествено продължение - еврозоната, какво можем да си навлечем?

- Така е. Благодарение на валутния борд, който се оказа вероятно най-добрата реформа на прехода, днес имаме стабилен лев, големи фискални и валутни резерви, здрава банкова система и нисък държавен дълг. Но това, което се изпуска често в България, са две неща: че цената на поддържане на борда също е много висока и че именно

заради борда България е най-подготвена сред страните извън еврозоната за членство в нея

Затова е безсмислено хем да не можем да ползваме предимствата на гъвкавата монетарна политика и плаващия валутен курс на лева, защото сме в борд с фиксиран курс, хем не можем да ползваме предимствата на еврозоната с облекчения кредит и опора в кризи, защото протакаме членството.

Цената на борда е в затруднения кредит за бизнеса, във високите трансакционни разходи лев-евро на еврообвързаната ни икономика, в ниската и дори отрицателна доходност на активите на валутния борд, инвестирани в ценни еврокнижа, и др. Освен всички тези разходи в стотици милиони и дори милиарди левове всяка година постоянното отлагане на членството поддържа изкуствено привнесения дебат за смисъла му, какъвто не се води в нито една страна - членка на еврозоната, и така създава условия за перманентна политическа и геополитическа нестабилност.

- Държава пред фалит, отдалечаващо се евро, нови и все по скъпи заеми - това ли е бъдещето ни? То бе описано в доклад не от кой да е, а от финансов министър.

- Това бяха умишлено използвани думи от финансовия министър, без да е ясно дали целят вътрешнокабинетна мобилизация за съкращаване на разходи, или много по-вероятното за мен целено политическо въздействие върху избирателите, които да бъдат тласнати да изберат продавачите на “стабилност”. Която ни закотви като най-бедната и корумпирана страна в Европа.

В момента няма каквито и да било финансови и икономически предпоставки за държавен фалит, промяна на курса лев - евро, или ползване на заеми от МВФ.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>