Адриан Николов: Най-тежко се усещат цените в Северозапада и по границата със Сърбия

17.03.2023 08:00 Юри Велев
Адриан Николов, ИПИ

Партиите разбраха - с над 3% дефицит няма да има стабилно правителство, казва икономистът от Института за пазарна икономика

Още акценти:

- Нормализиране на ДДС чакаме отдавна, но не си представям как ще се въведе  данък “свръхпечалба”

- Като изтъкваме ръста на средния доход, да сме наясно, че голям дял там всъщност
е на ударното повишение на пенсиите - 70% през 2022 г. спрямо 2020 г.

- 38% ръст на цените на млечните продукти и яйцата е притеснителен

- Не очаквайте спад на цените до края на годината

- В сегменти като млечни продукти, яйца, изглежда, има проблеми с пазара и
конкуренцията

- Служебното правителство ще изготви бюджет за 2023 г. с дефицит 3%, но постижим ли е той, г-н Николов?

- Дефицит от най-много 3% не само че е постижим, но и трябва да е задължителна цел на всяко бъдещо правителство, което иска да управлява повече от няколко месеца.
Не е само въпрос на членство в еврозоната, въпреки че неспазването на който и да било от критериите от Маастрихт би означавало поредно забавяне в изпълнението на тази дългосрочна цел. Дори по-важно е поддържането на стабилни публични финанси, което е гарант за стопанската стабилност на страната, включително и от гледна точка на възможността да посрещнем бъдеща криза с фискално пространство за мерки и подпомагане, където се налага. Балансирането на бюджета ще бъде плод най-вече на свиване на обема и обхвата на извънредните мерки, както и оптимизиране на разходите.
Партиите, които си го поставят за цел в остатъка от кампанията, имат какво да спечелят - видяхме ясно колко остро реагира както обществото, така и експертната общност на каквато и да било идея за влошаване на бюджетните условия, промяна на курса към еврото или други подобни. Не че това изглежда изобщо възможно, с оглед на икономическите реалности, но отзвукът беше изключително показателен.

- Необходимо ли е затягане на коланите и добри ли са мерките, за да се съберат още 6 млрд. лв., обявени от финансовия министър Росица Велкова?

- “Затягане на коланите” може да означава много неща - свиване на разходи или ограничаване на ръста им. Най-вероятно през 2023 г. няма да видим повишения на социалните разходи, сравними с увеличенията на пенсиите от миналата година.
Що се отнася до мерките - нормализирането на ДДС чакаме отдавна, ниските ставки бяха въведени като антикризисна мярка в отговор на конкретни стопански условия, които вече не съществуват, и отпадането им е логично.
По-скептичен съм към въвеждането на понятие за “свръхпечалба” - много е трудно дори дефинирането на такава, камо ли приложението. От гледна точка на пазарната икономика е много странно това - държавата да смята, че някой печели твърде много, и съответно да го наказва, като социализира част от печалбата му. По тази причина и не си представям как ще види свят тази мярка.

- НСИ отчете 16% инфлация през февруари спрямо февруари 2022 г. и 0,8% спрямо януари - има ли сигнали, че инфлацията забавя темпове?

- По всичко личи, че вече сме задминали пика, който беше през есента на 2022 година. В никакъв случай обаче не можем да твърдим, че покачването на цените се забавя особено бързо, а и прогнозите на институциите сочат към по-бърз ръст на цените в сравнение с този, с който бяхме свикнали доскоро, през следващите няколко години. Най-добрият сигнал от последните данни е чувствително по-бавният ръст на цените на транспорта и горивата – 8% на годишна база спрямо 16% при общия индекс, тъй като този компонент се отразява рано или късно на цените на всички отделни стоки.
Повод за притеснение е обаче чувствително по-високият ръст – цели 24% за година при храните и безалкохолните, и по-конкретно 38% при млякото, млечните продукти и яйцата. Този ръст не е нечуван за последните месеци и далеч не е най-високият в ЕС, но бързо растящите храни се отразяват най-пряко и непосредствено на домакинските бюджети.

- Какви са сценариите за инфлацията до края на годината - ще има ли укротяване, може ли да очакваме намаление на цените?

- Рано или късно повишените – някои биха казали най-накрая нормализирани – лихви ще се отразят върху ценовата динамика, в никакъв случай не се намираме в ситуация на “изтървана” инфлация, която да стигне до трицифрени числа. Тук-там намаления виждаме в отделни групи стоки – през февруари на месечна база поевтиняват облеклата, падат разходите за жилища, за обзавеждане и стоки за дома, най-чувствително газообразните горива – при тях спадът е с 20% на месец.
В този смисъл тук от значение е и личното потребление, тъй като отделните домакинства се влияят по различен начин от отделните компоненти на ръста на цените. Обръщане и негативни стойности на общия индекс на потребителски цени, което би означавало и намаление на общото ценово равнище до края на годината, изглеждат малко вероятни на фона на голямата стопанска несигурност и условията на пазарите на редица суровини.

- Какви са причините - външни и вътрешни за тези високи темпове на инфлацията?

- Както винаги е комбинация. През 2021 г. говорихме най-вече за влиянието на отложеното потребление в хода на корона кризата и натиска на по-високите доходи, съчетани с въздействието на плановете за възстановяване на европейско ниво. Към това през 2022 г. се добавиха и шоковете на енергийните пазари, и голямото повишаване на несигурността след началото на войната на Русия в Украйна. Тъй като последните месеци фокусът е върху храните, редно е да се запитаме дали в определени сегменти няма проблеми с функционирането на пазарите и конкуренцията. При някои от тях - споменахме маслата, яйцата, млечните продукти – цените у нас не от вчера са над средноевропейските, което сочи към проблеми със самия пазар. Тук, разбира се, единствено подробно разследване би могло да установи със сигурност дали това е вярно, или други фактори ограничават достъпа.

- При положение че има сериозно увеличение и на доходите, защо според НСИ голяма част от домакинствата твърдят, че не са го усетили?

- Тук проблемът идва от ползването на средния доход – значителна част от неговия ръст идва от ударното повишение на пенсиите, които по данни на НОИ са със 70% по-високи в сравнение през 2022 спрямо 2020 година. Тоест пенсионерите имат значително по-високи доходи и съответно покупателна способност, но при тях новият доход стига най-вече за догонване на натрупаното още преди корона кризата поскъпване на стоките и услугите от първа необходимост, което означава, че те надали се чувстват забогатели – по-скоро отново могат да си позволят фундамента.
При работещите пък имаше постоянно гонене между ръста на заплатите и инфлацията, с други думи, тяхната покупателна способност остава, общо взето, същата. Вероятно запитаните домакинства интерпретират ръст на доходите като възможност да си позволяват повече стоки и услуги, което за много от тях просто не е вярно.

- Въз основа на наблюденията на Института за пазарна икономика на доходите и цените в различните региони на България - може ли да се каже, че инфлацията се усеща по различен начин според това къде живееш на територията на страната?

- За съжаление, българската статистика не следи ценови равнища на поднационално ниво – можем с голяма сигурност да допуснем, да речем, че храните в Търговище са по-евтини от тези в Пловдив, но не знаем с колко точно. Надали обаче има региони в дефлация, тъй че можем доста уверено да твърдим, че по-бедните части на страната – дунавските общини, районите по границата със Сърбия, планинските общини – понасят повече щети заради общата си по-ниска покупателна способност. Това отново, разбира се, ще е вярно за работещите – ръстът на пенсиите е равностоен, независимо дали конкретният пенсионер е от Варна, или Монтана. Като цяло анализ, който да стъпва на стабилни данни на поднационално ниво на толкова текущи и динамични процеси като инфлацията, се прави трудно.

CV

- Роден е на 28 август 1990 г. в София
- Завършил е НГДЕК “Константин-Кирил Философ”
- Завършил е Варшавския университет и има магистратура по сравнителна политология от Университета в Тарту, Естония
- Работил е като репортер международник в “Дневник”, анализатор в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и е бил член на борда на Българското либертарианско общество
- От 2017 г. е анализатор в Института за пазарна икономика

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>