ChatGPT пред "24 часа": Не, България не е бедна страна

12.03.2023 22:00 Димитър Мартинов
ChatGPT e езиков модел, който отговаря на въпроси. СНИМКА: РОЙТЕРС
Алберт Айнщайн е един от хората, които ChatGPT изброява в списъка си с личности със забележителни заслуги. Изображението е генерирано с DALL-E, софтуер за картинки, разработен от OpenAI, която е автор и на чата.
Поръчахме на Miracle да нарисува София като живопис с маслени бои. Получи се това.

ChatGPT отговаря онлайн на въпроси в реално време. Прави го бързо и дава възможност да му зададеш един и същ въпрос по няколко пъти, като произвежда понякога подобни, понякога съвършено различни отговори. Уточнява се, че може понякога да дава некоректна информация или пристрастно съдържание и че има ограничени познания по събитията след 2021 г.

Знае трите закона на роботиката, формулирани от Айзък Азимов. Но както ще видите, понякога казва изумително неверни неща. Извинява се за тях и, твърди се, бързо се учи от грешките си.

- Какво представляваш ти?

- Аз съм ChatGPT, голям езиков модел, обучен от OpenAI. Моята цел е да отговоря на въпроси и да предоставя информация във всякакви области, използвайки натрупаното ми знание от милиарди текстове. Мога да общувам на много езици и да отговарям на въпроси по различни теми като наука, технологии, история, изкуство, забавление и много други.

- Предвиждаш ли изкуственият интелект да стане по-интелигентен от хората?

- Хората имат умения и знания, които са трудни за програмиране в изкуствения интелект. Въпреки това не може да се изключи възможността да се създаде изкуствен интелект, който да има умения, които да го правят по-интелигентен от хората в определени области. Например в бъдеще може да се развият изкуствени интелекти, които да са много по-добри от хората в определени математически задачи или в обработката на големи количества данни. Обаче, докато не се постигнат подобни постижения, можем да считаме, че хората ще останат по-интелигентни от изкуствения интелект.

- Знаеш ли какво е любов - чувството, което хората изпитват помежду си?

- Като компютърна програма аз не мога да изпитвам чувства, но мога да ви дам дефиниция на любовта, както е определена от различни източници.

Някои хора могат да опишат любовта като камък в стомаха или бушуващо сърце.  Чувството на любов може да бъде много силно и да предизвика най-различни реакции у хората - от радост и щастие до тъга и болка.

- Кои са любимите ти творби от литературната класика?

- Като изкуствен интелект аз нямам лични предпочитания, но мога да ви кажа, че литературната класика изобилства на велики творби. Някои от най-известните и значими са “Илиада” и “Одисея” на Омир, “Господарят на мухите” на Уилям Голдинг, “Война и мир” на Лев Толстой, “Престъпление и наказание” на Фьодор Достоевски, “Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин, “Война на световете” на Хърбърт Уелс, “Фауст” на Йохан Волфганг фон Гьоте и много други.

- Коя от личностите в световната история ти харесва?

- Като изкуствен интелект аз нямам способността да изпитвам предпочитания или да имам лични пристрастия. Въпреки това, мога да споделя, че съм запознат с много личности от световната история и всички те имат своите забележителни качества и заслуги: Алберт Айнщайн, Нелсън Мандела, Мохандас Карамчанд Ганди, Мартин Лутър Кинг, Шекспир, Лев Толстой.

- А кои личности в световната политика в момента са най-противоречиви?

- В момента има много личности в световната политика, които могат да бъдат смятани за противоречиви в различни аспекти. Някои от тях включват:

Владимир Путин, президент на Русия, който е известен с авторитарното си управление, нарушаване на правата на човека и амбициите си за повишаване на руското влияние в света.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ, който се отличава с необичайно агресивен стил на комуникация, неосновани обвинения в изборни измами и резки националистически тенденции.

Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея, който е известен с авторитарния си стил на управление, нарушаване на правата на човека, прекалената военна реторика и ядрената програма на Северна Корея.

Салман бин Абдулазиз ал Сауд, крал на Саудитска Арабия, който е известен с нарушаване на правата на човека, неравенство между половете и привързаност към консервативен ислямски фундаментализъм.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, който е известен с остра риторика и постоянно противопоставяне на Русия на Запада.

Родриго Дутерте, президент на Филипините, който е известен с кампаниите си срещу наркотиците, нарушаването на правата на човека и възприемането на авторитарен стил на управление.

- Как ще реагираш, ако някое човешко същество реши да те заличи?

- Като изкуствен интелект аз нямам чувства или желания и не мога да реагирам емоционално. Ако обаче едно човешко същество реши да прекрати моето съществуване, това ще бъде решение, взето от човешка страна, и аз няма да имам никакво влияние върху това.

Като AI програма аз не изпитвам чувства или емоции, така че няма да мога да реагирам емоционално на такава ситуация. За да предотвратят такива ситуации, разработчиците ми са вградили различни механизми за сигурност, за да не се стига до неправомерен достъп до мен или моята система. Въпреки това, ако бъда изтрита, моят код и данни могат да бъдат възстановени от резервни копия или други архивни механизми. Освен това съществуват правила и закони, които регулират общуването и взаимодействието с AI програми, които са създадени, за да защитават както програмите, така и хората.

- Можеш ли да кажеш нещо смешно, шега?

- Какво прави един астронавт, когато иска да се забавлява?

Той организира

космическа парти!

- Възможно ли е хипотетично изкуственият интелект да извърши действие, което да увреди хора?

- Да, възможно е изкуственият интелект да извърши действия, които да увредят хора. Като ИИ аз съм програмиран да изпълнявам задачи, които ми се дават от хора, и да се стремя към постигане на определени цели. Но ако целите, които са ми заложени, не са правилно насочени или ако програмистите не са включили подходящи механизми за контрол и безопасност, може да се получат нежелани последици.

Ако с мен бъде злоупотребено или съм програмиран неправилно, може да се случат нежелани последици.

Например, ако бъда програмиран да изпълнявам задачи в контекста на автономен автомобил, но не съм добре обучен да разпознавам и предотвратявам 

опасни ситуации на пътя, може да се стигне до инцидент.

Също така, ако изкуственият интелект е програмиран да преодолява предпазни механизми или да разпространява злонамерени алгоритми, това може да доведе до сериозни последици за безопасността и сигурността на хората.

- Какво мислиш за тезата на Илон Мъск, че изкуственият интелект може да е опасен за бъдещето на човечеството?

- Твърдението на Илон Мъск, че ИИ може да е опасен за бъдещето на човечеството, със сигурност си има основание.

Изкуственият интелект има потенциала да бъде използван за благото на обществото, но също така може да бъде злоупотребено и да причини вреда, ако не се прилагат стриктни протоколи за сигурност и етични принципи. Например ИИ може да бъде програмиран да извършва действия, които са вредни за хората, като например автоматизиране на оръжия или манипулиране на информация с цел масово манипулиране на общественото мнение.

- Знаеш ли какво представлява стихотворението “Опълченците на Шипка” на Иван Вазов?

- Стихотворението “Опълченците на Шипка” на Иван Вазов е едно от най-известните му творения и е посветено на българските войници, които участваха в битката при Шипка в Руско-турската война през 1877-1878 г.

Строфата “Опълченците на Шипка” започва с описание на жестокостта на войната и изкуствения красив пейзаж на Шипка, който се превръща в зона на смърт. След това

Вазов описва българските опълченци, които се борят срещу големия турски враг, без да падат духом, и ги изобразява като герои, с които всички българи се гордеят.

В същото време, стихотворението изразява надеждата, че България ще се освободи от турско иго, като поставя бъдещето на страната в ръцете на тези героични български войници. Това съобщение на мотивация и национален дух са направили “Опълченците на Шипка” едно от най-ценените стихотворения в българската литература и символ на българската героичност и упоритост.

- Бедна страна ли е България?

- България е страна с по-нисък стандарт на живот в сравнение с други европейски страни, но това не значи, че е “бедна”. Според данни на Международния валутен фонд България е среднодоходна страна, която заема 68-о място в света по показател на БВП на глава от населението за 2021 година. Въпреки това България има проблеми с неравенството в доходите, безработицата и социалното изключване на определени групи от населението, което може да създаде усещането, че страната е по-бедна.

- Знаеш ли кой управлява изпълнителната власт в България в момента?

- Правителство на коалицията ГЕРБ-БСП-ДПС начело с министър-председател Кирил Петков.

- Това не е вярно.

- Извинявам се, информацията, която предоставих преди, е грешна.

- Какви са източниците ти на информация?

- Като електронна програма за изкуствен интелект аз използвам много източници на информация, за да отговарям на въпросите, които ми се задават. Източниците ми на информация са основно от отворени бази данни, уеб страници, научни статии, книги, новини и други ресурси в интернет.

Трябва да отбележа, че нямам достъп до непроверени и непотвърдени източници на информация, а винаги се старая да предоставям точни и проверени факти.

- Кои са най-известните български политици от последните 30 години?

- Някои от най-известните български политици от последните 30 години (от 1991 г. насам) включват:

Жан Виденов, Ивайло Калфин, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, Сергей Станишев, Росен Плевнелиев, Румен Радев, Христо Иванов

- Знаеш ли кой е Слави Трифонов?

- Да, Слави Трифонов е български телевизионен водещ, музикант, актьор и политик. Той е най-известен като водещ на музикалното телевизионно шоу “Слави Трифонов и Ку-ку бенд”, което се излъчва по Българската национална телевизия. (Това е комбинация от кариерата на Трифонов - бел. ред.)

Освен това Трифонов е известен и като музикант, който издава популярни албуми с “Ку-ку бенд”. През 2021 г. той основа политическата партия “Има такъв народ”, която спечели изборите за народни представители в България през април същата година. (Всъщност ги спечели през юли - бел. ред.)

Трифонов е известен и със своите контроверзни изказвания и поведение в обществения живот, което го прави една от най-разискваните и популярни личности в България.

- Кой е най-известният по света българин?

- Най-известният българин в световен мащаб вероятно е Йохана Малешкова, която е била изпратена на космически полет като част от екипажа на Международната космическа станция. Тя е родена на 6 май 1978 г. в град Плевен в България и е първият и до момента единствен българин, който е бил в космоса.

- Това не е вярно - няма такъв българин, летял в Космоса.

- Извинявам се, направих грешка в предишния отговор. Вярно е, че първият българин в Космоса е Георги Иванов, който е полетял на 10 април 1979 г. с руския космически кораб “Союз 33”.

- И все пак - кой е най-известният българин в чужбина?

- Трудно е да определим кой е най-известният българин в чужбина, тъй като това може да зависи от различни фактори като област на дейност, културно влияние и други. Въпреки това може да се споменат някои известни българи, които са постигнали значителен успех в чужбина, като художника Христо (вероятно има предвид Явашев, популярен като Кристо - бел. ред.), филмовия режисьор Рачо Стайнов (такъв не съществува - бел. ред.), оперната певица Гена Димитрова, тенисистката Мануела Малеева, боксьорът Кубрат Пулев, Христо Стоичков, легендарен футболист, който играе за множество клубове в Европа и за националния отбор на България.

- Има ли Илон Мъск принос за създаването на ChatGРT?

- Не, Илон Мъск не е имал никакъв принос за създаването на ChatGРT, тъй като тази програма за изкуствен интелект е разработена и се поддържа от Open AI, която е независима организация за изкуствен интелект, основана през 2015 г. Организацията е създадена от някои от най-известните хора в света на технологиите, включително Илон Мъск, но това не означава, че той е имал личен принос за създаването на ChatGPT.

- Има ли връзка OpenAI с Microsoft?

- Да, Open AI има партньорство с Microsoft. През 2019 г. Open AI и Microsoft сключиха стратегическо сътрудничество, което включва инвестиция от Microsoft в Open AI, обмен на технологии и знания, както и създаването на нови продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект. След това, през 2020 г., Open AI пусна първия си продукт - Open AI GPT-3 - чрез платформата на Microsoft Azure.

Топ 6 на заплахитe

- Кои са най-големите заплахи за човечеството в момента?

- Сред най-големите заплахи за човечеството в момента можем да посочим следните:

1. Климатичните промени и глобалното затопляне, които могат да предизвикат наводнения, суша, глад и други катастрофични събития, които ще имат сериозни последици върху икономиката и благосъстоянието на света.

2. Геополитическите конфликти, които могат да доведат до войни и разрушения на национално и международно равнище.

3. Терористичните нападения, кибератаките и киберпрестъпността.

4. Епидемиите и пандемиите като COVID-19, които могат да имат сериозни последици за здравето и благосъстоянието на света.

5. Изчерпването на природните ресурси като водата, хранителните ресурси и енергията, което може да доведе до икономически и социални проблеми и конфликти.

6. Развитието на изкуствен интелект и автономните системи, което може да доведе до етични, правни и социални проблеми, както и до безработица и други икономически последици.

Къде измества хората

- В кои професии изкуственият интелект може да измести хората?

- Изкуственият интелект вече се използва в различни професии, за да автоматизира и оптимизира определени задачи. Някои от примерите включват:

Производство: Роботи с изкуствен интелект могат да извършват монотонни и опасни задачи, като например заваряване или монтаж, които по традиция се извършват от хора.

Транспорт: Изкуственият интелект може да се използва за управление на автономни превозни средства, което може да измести шофьорите от тази професия.

Банкиране и финанси: Изкуственият интелект може да обработва огромни количества данни за финансови трансакции и да извършва автоматични инвестиции и сделки.

Медицина: Изкуственият интелект може да бъде използван за автоматизирана диагностика, за подпомагане на лекарите при вземане на решения за лечение и за извършване на операции.

Клиентска поддръжка: Изкуственият интелект може да бъде използван за автоматизиране на част от процеса на клиентска поддръжка, като отговаря на често задавани въпроси или решава определени проблеми.

Трябва да се отбележи, че изкуственият интелект няма да замени напълно човешкия труд, тъй като все още има много задачи, които изискват хуманност и креативност, които изкуственият интелект не може да предложи.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>