Евгений Тодоров развенча още веднъж клевета за Петър Стоянов

09.03.2023 11:54 Любомир Гешев
Петър Стоянов и Нери Терзиева през 2000 г., когато тя е негов прессекретар.

В съботния брой на вестник “24 часа” е публикуван откъс от книгата на Евгений Тодоров за съпругата му Нери Терзиева. Между другото там има един пасаж, в който описва как от Пловдивската телевизия са искали да поканят Петър Стоянов в далечната 1988-1989 г. да участва в популярното предаване АДРЕС 4000. Но Държавна сигурност се намесва и категорично забранява. Ето и цитата:

“Решихме с Пепа Славчева, че сме открили телевизионен талант и решихме да му предложим да стане нещо като съводещ.

Една сутрин обаче в Пловдивската телевизия дойде човекът на Шесто, който отговаряше за пловдивските медии, и каза на тогавашния директор: “С Петър Стоянов дотук”.

Тази история съм я разказвал много пъти. Разказах я и по телефона в ефир на някакво сутрешно предаване тогава, когато бяха обявили Петър за агент на ДС. А въпросът беше много прост - ако е бил агент, защо точно ДС ще сваля свой човек от екран.

Това силно ме впечатли, защото си спомням много добре как преди около 15 г. в един вестник, с цел да обслужи едни свои “приятели”, изписаха на първа страница: “Дали и Петър Стоянов е агент на ДС?”.

Разбира се, сложиха питанка, за да не бъдат съдени за клевета и щяха да бъдат осъдени. Защото Петър Стоянов е проверяван сигурно повече от 5 пъти от комисията по досиетата - като заместник-министър, като депутат и като президент.

Разбира се, че никога нищо не е открито, защото той никога не е бил агент или нещо подобно. Точно обратното - агентите на ДС са вгорчавали живота му. По този въпрос обстоятелствено писа и покойният Христо Марков. Един изключително честен човек, който лично много обстойно беше прегледал досиетата на пловдивската Държавна сигурност. И който довери на мен кой е и от кои среди е клеветникът.

За съжаление, не е дори от бившите комунисти, а от “нашите”.

Представяте ли си да бяха открили едно листче дори. При толкова недоброжелатели и врагове нямаше да бъде спестено на Петър Стоянов.

В книгата си Евгений Тодоров много категорично развенчава още веднъж тази клевета. Прави го мимоходом, но това прави разказа му още по-автентичен.

Така, де, истината винаги излиза наяве.

А колкото до “нашата” десница - затова е на този хал. От интриги и клевети не можаха да се примирят с факта, че Петър Стоянов е единственият останал неопетнен, достоен и обичан лидер от старото СДС.

* Любомир Гешев е бивш координатор, организационен секретар и член на НС на СДС.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>