"Маркет линкс": 5 партии в парламента, не е ясно кой е първи

07.03.2023 12:03
КАДЪР: bTV

Следващото Народно събрание се очертава да е с пет партии, според проучване на "Маркет линкс".

Сред гласуващите проучването показва превес от 0,5% на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" пред ГЕРБ-СДС (20,9% : 20,4%). Сред всички анкетирани обаче ГЕРБ-СДС са с преднина 2% пред ПП-ДБ (15,4% : 13,3%).

„Има много избиратели, които все още не са взели окончателно решение за кого да гласуват. Към момента виждаме изключително изострена битка за първото място с практически равен резултат“, казва социологът Добромир Живков.

Според данните сред гласуващите ДПС е трета политическа сила с 13,3%, следва "Възраждане" с 11,8%. БСП би била пета на вота на 2 април и ще е последната партия, която преминава прага за влизане в Народното събрание. Социолозите отчитат за социалистите 6,6%.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Към момента под 4-процентната бариера остават „Български възход“, „Има такъв народ“ и новата коалиция „Левицата“.

На какво се дължи разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

„Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции да достигне толкова висок процент резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство. Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет“, коментира Добромир Живков.

По думите му все още е рано да се каже дали обединението на ПП и ДБ им носи по-голям успех, отколкото ако се бяха явили по отделно.

„Значително по-висока мобилизация виждаме в коалицията ПП-ДБ. В ГЕРБ-СДС можем да търсим и вариант за някакъв електорален резерв, тъй като виждаме, че мобилизацията не е на много високо ниво. Това може да е резултат и от други процеси, които текат в нашето общество. Възможно е този потенциал да не бъде реализиран в деня на изборите“, коментира още социологът.

Какво се случва с останалите партии?

По думите на Добромир Живков при ДПС няма съществена динамика, но при „Възраждане“ има известно нарастване на политическата подкрепа.

„С инициативата, свързана с референдума за еврото, те се опитват отново да влязат по-остро в политическата ни предизборна кампания, привличайки повече внимание върху себе си“, коментира социологът.

Той уточни, че е важно да се отбележи, че БСП отбелязва низходящ тренд, който е постоянен и това е следваща стъпка надолу.

„Разчитането на хартиената бюлетина да промени този резултат може да доведе до някаква частична мобилизация отново в редиците на БСП, но като цяло резултатите могат да ни правят по-скоро скептични към подобно развитие“, посочи Живков.

Той допълни, че се вървим към процес на електорална консолидация около два големи политически центъра за сметка на по-малките партии. Така вероятно наистина може да се стигне до 5-партиен парламент.

Хартиено или машинно гласуване и регулация на цените

Бяха проверени и нагласите по някои актуални теми. „За“ хартиеното гласуване са 20%, „за“ машинното – 56%, а неутрални са 24%.

68% са „за“ контрол върху цените от страна на държавата, „за“ свободен пазар са 19%, а неутрални са 13%.

Националното проучване на Маркет линкс е проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>