Камелия Нейкова: Хората да не вярват, че ще ги снимат как гласуват

02.03.2023 07:30 Павлета Давидова
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

- Г-жо Нейкова, пети поредни парламентарни избори само за 2 години - кое е най-трудното по организацията този път и как се справихте с големите промени в Изборния кодекс?

- ЦИК винаги е приемала като предизвикателство промените в изборното законодателство. Те не би трябвало да се правят в последния момент, непосредствено преди избори, за да може по-спокойно да бъде създадена организация за провеждането на избори, независимо какви са те.

Последните 2 години сме в поредица от предсрочни парламентарни вотове. Те бяха съпроводени и с такива за президент и вицепрезидент, и с множество частични избори в различни населени места. Това създаде доста натоварено ежедневие за ЦИК и за всички, които са ангажирани в процеса. Нещото, което никкога не ни стига и смятаме, че ни трябва още малко - това е времето.

- Отчитането на резултатите от машинния и хартиения вот раздели комисията на две. Защо бе този опит да се заличи бройката на гласувалите с машини? Вписването на данните в отделни графи ще затрудни, или ще улесни процеса?

- На втори април ще се гласува с два вида бюлетини - традиционните хартиени и тези от машините. Този път машините ще отпечатват не разписка, а бюлетина от машинно гласуване. Ново в тези избори, но не и за процеса е това, че избирателите сами ще преценяват дали да гласуват с хартиена бюлетина, или с машина. СИК ще преброяват 2 вида бюлетини - хартиените и тези от машинно гласуване.

Не бих казала, че с решението на ЦИК, което бе отменено от административния съд, се е целяло скриване на машинните гласове. Още преди това комисията бе взела решение числовите данни от машинното гласуване да бъдат публикувани на нашата интернет страница - там, където се публикуват и протоколите на СИК.

И двете тези - за записване в една или в две графи, имат своите аргументи. Целта ни не е била скриване на машиния вот, а по-скоро да се улесни работата на СИК по сумирането.

- Как ще изглеждат протоколите, след като се наложи да отмените първоначалното решение за записване на данните в една графа?

- Съдът отмени решението ни в частта за изборните книжа, които бяха обжалвани. ЦИК трябва да изпълни указанията на съда. Следващите дни комисията трябва да вземе своето решение, съобразявайки се с указанията. 

- Машините продължават да се пазят в частен склад, защо още не е намерено устойчиво решение на този проблем?

- Този въпрос многократно е задаван и отговорът ни е един и същ. Съгласно Изборния кодекс ЦИК няма ангажимент и задължение за намиране на помещение, което да бъде държавна собственост и да бъде предназначено за съхранение на устройствата за машинно гласуване. Това задължение е вменено на Министерския съвет.

Да, към настоящия момент няма подходящ държавен имот, който да бъде предназначен за съхранение на машините за гласуване, но се търси такъв. Сега те се съхраняват на същото място, където се намират от момента на тяхната доставка.

Последното решение на МС, свързано със съхранението на устройствата, е от септември м.г. В него е казано, че до осигуряване на подходящи помещения държавна собственост ЦИК може да наеме частни за срок, не по-дълъг от 2 г., като те трябва да отговарят на определени изисквания. Настоящият склад отговаря на тях. Съобразили сме решението на МС, изпълнили сме го в тази част и се надявам в указания срок държавата да намери имот, в който да съхранява собствеността си.

- Имаше опасения за доставката на хартия за машините, за времето, нужно за защитата ѝ. Ще дойде ли навреме и ще има ли за всяко устройство за гласуване?

- Печатницата на БНБ ни увери, че специализираната хартия за машинно гласуване с допълнителна защита, така както изисква законът, ще бъде доставена навреме, за да бъдат обезпечени всички машини. Хартията е заявена. Количествата са достатъчно, така че да няма проблем. Ролките ще се получават от секционните комисии едновременно с изборните книжа в предизборния ден. Тогава хартията ще бъде поставена във всяка машина, така че да може изборният ден да започне безпроблемно.

- С колко ролки хартия ще разполага всяка СИК?

- С по 2, ще има и резерв в случай на необходимост. Искам да подчертая, че при изборите, проведени само с машинно гласуване, досега не се е стигало до случаи, в които да потрябва и трета ролка.

- Какво може да направи ЦИК, за да бъдат избегнати грешките при попълване на протоколите и да ги няма онези нощи в РИК с опашки за предаване на книжата и бюлетините?

- ЦИК винаги предприема мерки, за да облекчи работата на секционните комисии. Започваме с издаването на подробни методически указания. На секционните избирателни комисии като че ли им се струват дълги за четене и според наблюденията ни някои сякаш не четат. Тези методически указания имат много подробна инструкция какво се прави като последователност на действията - първо, второ, трето... Ако се следва тази последователност, и работата ще върви по-леко, и комисиите ще приключват по-бързо.

На нашата интернет страница публикуваме много обучителни материали. Най-важен е електронният протокол на СИК, който може да се използва за симулация и преди изборния ден. Членовете на секциите могат да пробват да въведат числа, да видят дали излизат контролите, да проверят дали и къде допускат грешки. Ще им бъде много по-лесно в изборния ден, ако предварително се подготвят. Хубаво е да попълват чернова на протокола, да си проверят внимателно всички данни. Не бива да се напуска прибързано изборното помещение, защото голяма част от грешките са в резултат точно на това бързане.

Всеки път препоръчваме едно и също на партиите, които имат право на предложения за членове на СИК - да не се правят масови промени в последния момент. Много често има ситуации, при които членове се подменят в предизборния ден, дори в самото начало на вота, и то без наложителни причини. Тогава на изборния ден отиват лица без никаква подготовка. Препоръчваме съставите на СИК да са сравнително постоянни от момента на тяхното назначаване. Промените трябва да бъдат изключения, а не да се превръщат в правило.

- В обученията е предвидено и такова за видеонаблюдението. За първи път камерите ще играят важна роля при преброяването - как ще подготвите хората, времето напредва, а има още много въпросителни и около осигуряването на техника?

- ЦИК прие своето решение за условията и реда за видеонаблюдение. То е предоставено на Министерството на електронното управление и на МС, които имат задължението да извършат осигуряването на видеонаблюдението в реално време, както и на видеозаснемането.

Нека подчертая, че този процес ще се извършва след края на изборния ден, при преброяване на бюлетините и ще продължи до подписване на протокола. Избирателите не трябва да се притесняват, че видеонаблюдение ще има през целия изборен ден. Като че ли се злоупотребява с тази тема и се създава напрежение, каквото реално не трябва да има. Няма да има видеонаблюдение по време на гласуването на избирателите.

ЦИК очаква Министерството на електронното управление да ни информира какви ще са устройствата, с които ще се извърши видеонаблюдението, защото към настоящия момент все още няма решение на МС, не е обявена и обществена поръчка.

- Ще има ли условия за видеонаблюдение във всяка секция, с каква техника трябва да стане това? И къде и как ще се съхраняват записите?

- Препоръчвам да отправите този въпрос към министъра на електронното управление.

Надявам се да няма технически проблеми, свързани с видеонаблюдението. Това е голямо предизвикателство не само за ЦИК и за МС, и за Министерството на електронното управление - такава дейност, в такъв обем за такова кратко време, мисля, че досега не е организирана в държавата. Все пак, ако някъде по технически причини не е могло в реално време да се извършва видеонаблюдението, законодателят е предвидил - а ние сме го изискали, да бъдат правени записи. Ще се създаде видео архив на преброяването на бюлетините. Предвидили сме този запис да се публикува на мястото, което ще бъде определено за самото видеонаблюдение.

Към настоящия момент ЦИК няма информация каква ще бъде тази платформа и къде ще бъде разположена. Не препоръчваме това да е интернет страницата на ЦИК, тъй като и без това в изборния ден тя е доста натоварена. Допълнителна натовареност може да доведе до невъзможност да работи нормално. Видеозаписите ще бъдат на разположение на всички, които не са имали възможност да гледат в реално време.

- Това нововъведение вероятно води до нуждата да привличате допълнителни специалисти към РИК. Техните възнаграждения, както и на членовете на изборните комисии, се определят от ЦИК. Ще искате ли допълнителни средства и трябва ли заплащането на хората да се разпише в закона?

- Само законодателят може да отговори на този въпрос. А ЦИК винаги се съобразява с икономическата обстановка в страната и с минималната работна заплата към момента. Разрешили сме допълнителни сътрудници на онези районни комисии, които са обосновали добре такова искане. Последната седмица получихме доста писма от РИК, с които се иска увеличаване възнагражденията на комисиите. Изпратили сме писмо до министъра на финансите с копие до вицепремиера, който отговаря за изборите, да се видят какви са бюджетните възможности. С последните изменения в ИК законодателят е регламентирал единствено възнагражденията на СИК - не могат да са по-ниски от 1/4 от минималната работна заплата за страната. Това число е 195 лв. и сме се съобразили. Оттам нататък то рефлектира и върху възнагражденията на ръководния състав на СИК и на РИК. Въпреки това има предложения за увеличаване на възнагражденията.

ЦИК не би възразила на увеличение, ако държавният бюджет го позволява. Трябва да уточня, че възнагражденията на избирателните комисии не идват от бюджета на ЦИК, а от план-сметката за конкретните избори, която се приема от МС. Така че решението е в техни ръце.

- Каква е личната ви прогноза за избирателната активност?

- Винаги се въздържам от прогнози. Но е много важно да гласуват повече избиратели и много се надяват активността да е по-висока. Не смятам за сериозно да се твърди, че сезонът оказва влияние, както и дали вали дъжд, или сняг. Това е лична отговорност на всеки един от нас. Така всички ние изпълняваме гражданския си дълг.

Не приемам позиция “Никой не ми харесва и няма да гласувам”. Отивайки до урните, излъчваме органите, които управляват държавата.

- Дори ако този глас е в графата “Не подкрепям никого”?

- И това е възможност. Това са действителни гласове, които не се преразпределят между партиите и коалициите. И те изразяват волята на избирателя и показват, че той действително не харесва кандидатите.

CV

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>