Нови 15 млрд. лв. депозити за година, а кредитите набъбват с 13% - как да не скачат цените?

27.02.2023 13:33 Георги Ангелов, старши икономист, “Отворено общество”
БНБ СНИМКА:Архив

Четири парадокса по отношение на парите на българите

На 23 февруари Българската народна банка публикува редовната парична статистика, отразяваща кредитите и спестяванията в банковия сектор към края на януари. Всъщност данните са доста показателни за ситуацията, в която се намираме, и очертават някои сериозни парадокси по отношение на парите на българите.

Интересно е например, че парите на вложители в банките са над 116 млрд. лв., а кредитите, отпуснати от банките, са под 81 млрд. лв. – което е внушителна разлика от около 35 млрд. лева. Банките имат твърде много средства от вложители, които не могат да инвестират в икономиката и формират свръхрезерви, които държат в БНБ на нулева лихва.

Казано с други думи, банките нямат нужда от парите на вложителите. Затова и средните лихви, които плащат на вложителите, са близки до нулата – особено що се отнася до спестявания в левове. Единствено по депозитите в евро има видимо увеличение на лихвите и през декември средната лихва по новооткрити еврови депозити достигна 1,27%. Но както се казва, една птичка пролет не прави.

Парадоксът е, че въпреки практически нулевите лихви спестяванията продължават да нарастват. Увеличението на депозитите в банките е 14,2% на годишна основа през януари, което представлява почти 15 млрд. лева за година. Темпът на увеличение се запазва много висок, само с една десета от процента под пиковата стойност през декември.

Домакинствата запазват солиден темп на увеличение на спестяванията си в банките (растеж от 8,2% за последните 12 месеца), но бизнесът е много по-напред с растеж от цели 26,6% на годишна основа, което е в пъти повече, отколкото преди година, когато темпът беше 7-8%. Накратко, още една индикация, че голяма част от бизнеса се справя отлично в среда на висока инфлация – приходите растат бързо, а държавата отпуска и щедри компенсации за цената на тока за фирмите. В резултат се реализират свръхпечалби, но вместо да се инвестират, те се складират на нулеви лихви в банките.

Още една индикация за изкривяващия ефект на щедрите компенсации за цената на тока за всички фирми. Вместо да имат антиинфлационен ефект, тези средства напомпаха печалбите на част от бизнеса, който и без това вдигна цените. Време е компенсациите да се спрат за отраслите, които вдигнаха масирано цените и печалбите си – със спестените средства може да се направи нещо по-смислено, например да се намалят дефицитът и дългът, което ще има много по-силен антиинфлационен ефект.

Положително е, че поне част от увеличените приходи на бизнеса отиват за повишение на заплатите. Тенденцията от последните месеци показва, че заплатите постепенно догонват цените и през 2023 г. доходите ще успеят да надхвърлят инфлацията. Но трупането на пари от бизнеса по банкови сметки и слабостта на инвестициите са проблем, по който трябва да се работи. Подобряването на инвестиционната среда и насърчаването на инвестициите трябва да бъдат приоритет на следващия парламент заедно с членството в Шенген и еврозоната.

Между другото, говорейки за парадокси, не е ли странно, че спестяванията в банките стоят при нулеви лихви, но в края на миналата година Министерството на финансите не успя да събере достатъчно интерес за продажба на държавни ценни книжа с лихви от 5-6% годишно? И затова се наложи в началото на януари България да издаде еврооблигации на международните пазари.

Този парадокс има своето обяснение. Българите предпочитат да държат парите си в банки, защото имат по всяко време достъп до парите си, ако им се наложи да ги използват. Ако някой закупи държавни облигации, ще спечели лихва, но не е сигурно дали може да ги продаде, когато му потрябват пари в брой.

Проблемът е, че в България няма ликвиден капиталов пазар, на който да могат лесно и бързо да се продават облигации.

Това пречи и на Министерството на финансите да си осигурява финансиране, но пречи и на спестителите да изкарат нормална доходност с парите си. Затова от интерес на всички е този проблем да се реши и спестителите да получат възможност да изкарват доход от парите си.

Друг парадокс е продължаващата солидна кредитна експанзия в България. В еврозоната става точно обратното – Европейската централна банка затяга монетарната политика и в резултат кредитирането намалява, което помага за намаление на инфлацията. В България кредитът расте с 13% на годишна база през януари, което е дори малко ускорение спрямо декември, когато растежът беше 12,7%.

С други думи, кредитирането остава проинфлационен фактор в България, за разлика от еврозоната. Особено тревожно е положението с ипотечните кредити, които растат със 17,9% на годишна основа, ускорение спрямо 17,8% предходния месец. БНБ няколко пъти вдига капиталовите буфери, но засега не успява да укроти ръста на ипотеките. Може би е време и за други мерки за затягане на кредита?

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>