Всички говорят за “Ергенът”, а забравят куклите Барби и Брац

26.02.2023 19:00 Лияна Панделиева
Кукла Барби

Ефектът “да приличам на нея” - масова пластична хирургия, хранителни разстройства

 "Ергенът” и жадните за неговите алени рози жени е тема на размисли и страсти. Едни заклеймяват жаждата за слава чрез смайващи намеси в телесата, други определят участничките като утайка на обществото. 4000 са били онези, които са влезли в съревнованието за участие.

Пилотният брой на “Ергенът” създаде един общ образ: жена с деформирани устни, ремонтиран нос, опънато лице, подменени зъби и гърди като дини от Любимец, която е готова да се изложи до дъно, но да продължава напред в шоуто.

През 2022 г. може да звучи невероятно, но всичко започва с една кукла, родена през 1959 г. - Барби. Ако Барби бе истинска жена, тя би била висока 1,80 м, с обиколка на бюста от 100 см, 46 см талия, 83 см ханш и обувки номер 34. Тя би тежала около 49 кг. В анкета, направена сред 100 мъже на възраст между 18 и 45 години, нито един не пожелал да започне връзка с жената, нарисувана като реална анимация по тези данни. Повечето я определили като урод. С тези пропорции тя не би могла да стои на два крака, би ѝ се наложило да пълзи.

В реалния живот обаче изяществото на куклата води до реални хранителни разстройства, до хиляди случаи на анорексия.

Куклата Барби с пълното име Барбара Милисънт Робъртс се ражда на 9 март 1959 г. в Уилоус, Уисконсин, и нейна “майка” е дизайнерката Рут Хендлър.

През 1960 г. производителят “Мател” създава “Барби за парти”. В комплекта е сложена и миникнижка със заглавие “Как да отслабна” и в нея с големи букви е написано: “НЕ ЯЖ!”.

Центърът за хранителни разстройства на университета в Йейл се заема с обобщение на случаите на Барби гладуване и учените започват да установяват нарушения в храненето у момиченца още на 5-годишна възраст, пристрастени към куклите си.

Още с появяването си в черно-бял бански Барби създава идеята за супербюст, суперталия, с 30% по-дълги от нормалните крака. Куклите се превръщат в неумолими пластмасови диверсанти, които разболяват милиони момичета по света от най-ранна детска възраст до зрялост.

В първата година от създаването на Барби са продадени 300 хиляди бройки.

От създаването на куклата досега компанията “Мател” продава над 1 млрд. кукли. Само за 2021 г. приходите възлизат на 1,68 млрд. долара. Локдаунът води до 16% ръст в световен мащаб на продажбите на куклата.

Когато психолозите осъзнават какво е постигнала диверсантът Барби сред децата и младите жени, процесът е необратим. Средно 70 хил. долара струва трансформацията на обикновена жена в кукла, като за най-добър се смята резултатът при рускинята Валерия Лукянова, макар световните медии да отбелязват и 15-те операции в рамките на година на българката Андреа Иванова от Бургас.

Обратът идва през 2001 г., когато се ражда куклата Брац, и за всеобщо удивление интересът на жените за естетично подобрение рязко се насочва към устните. Не просто устни, а големи, обли неща, които стърчат от лицето! Създател на новата кукла е бившият дизайнер на рокли и аксесоари за Барби в “Мател”, Картър Браянт, който косвено открива изцяло ново поле в пластичната хирургия.

Брац е още по-деформирана от Барби – главите на куклите са несъразмерно големи, но само така там се поместват около четири пъти по-големи очи с ярък грим и устни, заради които носът често липсва. Тоалетите на Брац са всичко, което днес зрителите могат да видят в риалити програми, където се разиграват драми за женско надмощие. Брац също е кльощава, но акцентът е изцяло върху лицето и предизвикателните ѝ тоалети. И докато през годините Барби доби всевъзможни социални роли и функции, бе болна от рак, с изкуствени стави, с малформации, Брац не се интересува от друго освен от себе си и от света на купона.

Върви дългогодишна съдебна сага, в която производителите на Барби съдят Картър Браянт, че е откраднал идеята и внушението на Брац: “Момичета със страст към модата!”.

През 2018 г. The New Yorker пише обширната статия “Когато Барби и Брац влязоха в открита война”. Войната продължава, но изненадващо – на полето на живите хора и жените, които с цената на всичко искат да се превърнат в кукли.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>