Пуснаха полицая Караджов с убитите родители под домашен арест след 7 г. решетки

23.02.2023 14:55 Ваня Драганова
Венцеслав Караджов с адвокатката си Зоя Тошкова
Венцеслав Караджов
Венцеслав Караджов посрещна с усмивка доживотната си присъда.

Държаха го 6 г. и 9 месеца, а винаги е бил с безупречно процесуално поведение, твърди адвокатката му Зоя Тошкова

Бившият пловдивски полицай Венцеслав Караджов, обвинен в убийството на родителите си, напуска затвора и ще чака края на процеса под домашен арест с гривна на крака.

Решението е на Върховния касационен съд, който днес разгледа делото по същество и го обяви за решаване. "Венцеслав Караджов беше задържан 6 г. и 9 мес., което е много дълъг срок, а и винаги е бил с безупречно процесуално поведение. Затова поставихме и въпроса за мярката му за неотклонение", обясни пред "24 часа" адвокатката му Зоя Тошкова.

Обвинението срещу него гласи, че на 15 май 2016 г. той се е промъкнал в дома на родителите си Цветан и Божура и ги е застрелял. Синът и те били във влошени отношения заради спор за семейния имот на ул. "София" 68 и според прокуратурата Караджов се решил на крайната мярка дни, след като загубил делото срещу майка си и баща си на последна инстанция.

Бившият полицай беше задържан дни след стрелбата и оттогава е в ареста.

Той отрича да е убил родителите си, оръжието не е намерено,

но в хода на делото стана ясно, че патроните, с които са убити Цветан и Божура Караджови, не са продавани в магазинната мрежа, но са използвани за учебни стрелби в МВР.

Венцеслав Караджов беше осъден на доживотен затвор от Окръжния съд в Пловдив и потвърдено от два състава на Апелативния, след като ВКС  го върна за ново разглеждане на въззивната инстанция. Сега се чака новото произнасяне на върховните магистрати. 

Убийството на Божура и Цветан разтърси Пловдив преди близо 7 години, откогато синът им е обвиняем. Според прокуратурата Венцеслав екзекутирал родителите си, защото  години наред отказвали да му прехвърлят собствеността върху семейния имот на ул. “София” в Пловдив.

Парцелът, в който има голяма къща за Венцеслав и съпругата му Каля и пристройка, обитавана от Божура и Цветан, бил закупен през 1999 г. Родителите дали парите от продажбата на панелния си апартамент, а синът - спестяванията си. Имотът бил записан на името на Цветан Караджов.

Полицаят твърди, че това е станало, защото в деня на сделката не носел личната си карта, но родителите обещали впоследствие да му го прехвърлят. Те обаче не одобрявали снаха си и се страхували, че ако останат без собственост, ще бъдат изгонени.

Отказали да припишат имота на сина си и с годините отношенията между тях се влошили до степен и от двете страни да се сипят закани за убийство и цинични обиди и да се подават сигнали в полицията.

В личния компютър на Караджов е открита папка “Гадовете”,

в която имало клипове от скандалите с майката и бащата. Накрая той завел дело срещу тях за спорната собственост, което загубил на последна инстанция броени дни преди убийството.

Тогава решил да ги ликвидира, започнал да проверява в интернет възможности за това като използването на живак или отрова за мишки. След това се спрял на пистолет.

Стрелял два пъти през мрежата против комари и улучил майка си в шията и гърдите. След това счупил с щанга, тип кози крак, стъклото на входната врата и стрелял и по баща си. После разбил и заключената входна врата, влязъл вътре и

стрелял още два пъти по баща си и три пъти по майка си

При последните изстрели пистолетът бил опрян в главата на Божура и в шията на Цветан, затова и съдът нарича убийството “екзекуция”.

След това разхвърлил вещите из стаята, за да инсценира грабеж, придружен с убийство, оставил козия крак на умивалника, разбил веригата на оградата на имота и изчезнал.

Телата на родителите му били открити два дни по-късно от съседката Анка Петкова. Пред съда тя разказа, че в последните дни на живота си Божура Караджова споделила страховете си, че синът им ще ги убие.

Очевидци на случилото се няма, камерите в района не са заснели никой да влиза и да излиза от имота, няма отпечатъци на Венцеслав Караджов нито по козия крак, нито по веригата.

Всичко останало е трудно доказуемо

Караджов твърди, че във фаталната вечер не е излизал от дома на тъща си Мария Рекина, но изпратил съпругата си Каля да отиде до имота на ул. “София”, за да нахрани кучето им Рино и да остави в гаража пикапа им “Ситроен Берлинго”, защото предното стъкло пропускало вода, а в същия ден валяло дъжд.

При един от първите си разпити Рекина е заявила, че Венцеслав и Каля излезли заедно във въпросната вечер, но после – в хода на делото, твърдеше, че е дала тези показания под натиск.

“Домът на Рекина е на такова място, че откъдето и да минеш по улицата, все ще те засече някоя камера, а няма записи на Венцеслав Караджов. Изследват само дали е излизал тази вечер, но не и дали е ходил до имота на ул. “София”, което е важното”, коментира този момент адвокатката на Караджов Зоя Тошкова.

“Липсва логичност в дъждовна вечер подсъдимият да остане да лежи на дивана, а съпругата му сама да закара управлявания преимуществено от него пикап до гаража и да нахрани кучето, което той правел по два пъти на ден, при реална възможност и да срещне родителите му, с които е във влошени отношения”, е записано в съдебното решение по този въпрос.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>