Роенето в БСП почна: кметът на Перник и още 50 (засега) си тръгват (Обзор)

13.02.2023 21:55 Павлета Давидова
Повече от 200 делегати на конгреса излязоха пред залата, докато Корнелия Нинова четеше доклада си. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
СТАНИСЛАВ ВЛАДИМИРОВ

Зам.-шефът на партията Атанас Зафиров: Клиентелисти, а Владимиров е любимият кмет на Бойко Борисов

Само 36 часа след като червеният конгрес изключи 14 социалисти начело с Кирил Добрев, а 200 делегати напуснаха демонстративно форума, роенето в партията започна. При това от знаковия ляв кмет на Перник Станислав Владимиров, чиито виждания отдавна се разминават с официално “Позитано”.

Заедно с него от БСП си тръгват 50 социалисти от пернишката организация. Партийните си книжки в понеделник хвърлиха и председателите на областния и общинския съвет на БСП там, младежките лидери, леви кметове на населени места - почти цялото ръководство на партията в района. При това в навечерието на парламентарния вот и на местните избори тази есен.

Актът им е в знак на солидарност с неправомерното и противоуставно според тях изключване на делегати от конгреса в събота. Сред тях бе и шефката на общинските съветници в Перник Ралица Андреева и главният секретар на общината Мартин Жлябинков.

“Това не е моята партия. Аз в това повече не мога да участвам”,

лаконичен бе кметът Владимиров. Той е особено популярен в града, след като набързо се справи с водната криза, намирайки път към диалог с премиера тогава Бойко Борисов. Застана редом с гражданите на протеста им срещу развилнелия се прокурорски син и това провокира бързия арест на младежа, бил наред. Бе на терен и при търсенето на малкия аутист Сашко, оцелял седмица в гората.

Още преди месеци Владимиров напусна Националния съвет на БСП в знак на несъгласие с решенията на партийното ръководство.

Със същите думи - “Това вече не е моята партия”, още вечерта след конгреса БСП напусна Ангел Найденов.

“Клиентелизмът напуска БСП, след като не успя да изпълни поставената задача по овладяването на партията, смяната на ръководството и председателя и превръщането на БСП в една послушна и удобна партия.” С тези думи зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров коментира акта на пернишката червена организация.

Заместникът на Нинова добави, че тя “се бе привела в придатък на общинската администрация”, с което отново даде знак за трупаното цял мандат раздразнение на “Позитано” от активността на кмета Владимиров, когото (неофициално) одобряват и ГЕРБ, и останалите политически опоненти на БСП. Вчера Зафиров дори нарече Владимиров “любимия кмет на Бойко Борисов”.

Според зам.-председателя на БСП напускането

било начало на оздравителен процес

“Тези хора от много време не се чувстват част от БСП. Не работят за БСП, показват го последните избори, където е видно, че работиха за други сили”, обвини той.

На парламентарния вот през октомври, както и на други места в страната, резултатите на БСП в областта паднаха и столетницата остана пета сила в парламента с едва 232 958гласа, или 9,30% от гласоподавателите.

Напрежението между “Позитано” и пернишката структура тлее и заради факта, че на поредицата избори тя не получаваше местен за водач на листата - ръководството изпращаше Александър Симов или Стоян Мирчев. На вота през октомври все пак Изпълнителното бюро реши да даде шанс на Любомир Бонев, който вече бе депутат, но той отказа. Така листата пак поведе Александър Симов, преместен от челната позиция във Враца, но той не успя да се пребори за депутатско място.

Сега Зафиров настоя напускащите БСП

да напуснат и постовете, на които са избрани благодарение на партията

“БСП не е брошка, която да закичиш на ревера само ако имаш интерес от това”, заяви той. И увери, че нямало сигнали за други партийни структури за напускане.

Една от изключените - пернишката общинска съветничка Ралица Андреева, обаче предупреди, че следват още.

“Видя се, че този кръжок, наречен ръководство, не можа и като хората да ни изключи. Ще вкарам въпроса в съда и отново ще получа решение в името на народа. Имам такова за незаконното си уволнение като експерт на “Позитано” 20”, каза тя за “24 часа”. В жалбата си ще се позове на сега действащия устав, ще приложи и кадри от партийната телевизия, от които се виждало, че всъщност “за” не гласуват нужния брой делегати.

След изключването му миналата година Кирил Добрев, който е най-яростният опонент на Нинова и се кандидатира неуспешно срещу нея за лидер, спечели битката си в съда и той го възстанови като член на БСП. Конгресът в събота обаче отново го отстрани.

Междувременно 94 делегати на конгреса, 7 от които не бяха допуснати изобщо в залата, както и част от изключените поискаха вътрешнопартийна дискусия. На нея трябвало да се обсъдят реалният дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея.

Подписи са сложили Сергей Станишев, служебните министри Крум Зарков и Явор Гечев,

Георги Пирински, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Велислава Дърева и много други знакови за левицата лица.

Те не приемат изключването на другарите си и призовават общинските и районните организации да не се съобразяват с “противоуставното решение на конгреса”. “Нека разговорът за това се състои в низовите организации, в които те членуват - така, както предвижда уставът на БСП. Настояваме да не се прекратяват правата им на участие в дейността на партията”, призовават те.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>