Проф. Дулева: Човек сам решава дали да яде насекоми, на етикета ще са описани

11.02.2023 19:26 Любомира Николаева

Хора с алергии към домашния прах, мекотели и ракообразни може да проявят свръхреакция към протеина от ларвите на бръмбара малък мрачник, жълт брашнен червей, щурци, скакалци. Един от видовете освен в храни може да се влага в хранителни добавки, но са забранени за прием от деца до 18 г. Това казва в интервю за в. "24 часа" проф. Веселка Дулева, дм, главен координатор на Експертния съвет по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването, началник отдел “Храни и хранене” към Националния център по обществено здраве и анализи. Представител на България по хранителна политика в СЗО. Член на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

- Проф. Дулева, след новината за одобрението на насекоми за човешка храна вероятно няма европеец, който да не си задава въпроса защо трябва да ядем насекоми?

- Това е възможност, която се дава, но никой няма да е задължен да се възползва от нея. Регулаторните органи са се погрижили да създадат регламенти, които задължават производителите на храни надлежно да описват на етикета, ако в храната са вложени такива съставки, дори да са грамове. От потребителите зависи да решат дали искат да ядат насекоми, или не. Използването на насекоми като алтернативен източник на белтък не е новост. Насекомите редовно се консумират в много части на света. Известни са близо 2000 вида, които служат за храна на хората.

- Може за други континенти това да е обичайно, но самото произнасяне на храната брашнен червей звучи странно. Какво представлява, как ще ни го сервират?

- Не си представяйте червеите, които познаваме. Това всъщност са ларвите на тенебрио молитор - насекомо от семейството на брашнените бръмбари. Както и останалите разрешени за човешка храна насекоми в ЕС са със статут на нова храна - отглеждането е в строго контролирани условия и не се допуска използването на цели насекоми директно. Разрешението е за замразени, пастообразни, сушени и прахообразни форми

Предвидено е да се използват като съставка в определени видове хранителни продукти, като това трябва да бъде надлежно указано в информацията за състава им. Регулаторните органи са уточнили в какви храни какви количества са допустими. Един от видовете насекоми освен в храни може да се влага и в хранителни добавки, като изрично се изисква да бъде посочено на етикета, че не трябва да се консумира хранителната добавка от лица под 18 г.

- Защо говорим за нова храна, след като се изтъква как се яде от векове?

- Новата храна се определя като храна, която не е била консумирана традиционно от хората в ЕС преди 15 май 1997 г., когато влезе в сила първият регламент относно новите храни. В този контекст за нова храна се приема новосъздадена храна, храна, произведена с помощта на нови технологии и производствени процеси, както и храна, която традиционно се консумира или е била консумирана извън Евросъюза. Има много примери за навлизане на нетипични за нашия регион храни, които са получили статут на нова храна и са на пазара.

- На практика ние сме това, което ядем, как се гарантира, че червеите, личинките, щурците, скакалците, които може да се окажат в чинията ни, са безопасни?

- В това не трябва да има съмнение. Основните принципи, залегнали в политиката за храните в Европейския съюз, са, че новите храни трябва да бъдат безопасни и безвредни за потребителите. Не се допуска нова храна просто защото някой я е произвел. Необходимо е разрешение преди излизането на пазара на нови храни въз основа на оценка в съответствие с доказателства за безопасност. Регламентът за новите храни изисква одобрението да става след строга научна оценка, направена от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Това гарантира здравето на потребителите и баланс между иновациите и безопасността. 

Има строг контрол и относно спазване на изискванията за етикетирането, за да не се подвеждат потребителите. В случая с разрешените за храна насекоми подробно е описано какво да бъде отбелязано на етикета.

Задължително се посочва, че тази съставка може да предизвика алергични реакции при потребителите с известни алергии към ракообразни, мекотели и продукти от тях, както и към акари. Това обозначение се поставя в непосредствена близост до списъка на съставките.

Твърденията за сериозен риск са преценени като неоснователни от регулаторния орган, но той все пак изисква да бъдат направени и допълнителни проучвания. Дотогава от загриженост, че насекомите, одобрени за храна, може да предизвикат алергични реакции при хора, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари, е задължително замразените, пастообразните, сушените и прахообразните форми, предоставени на потребителя като такива, както и съдържащите ги храни, да бъдат етикетирани съобразно изискванията.

- Това включва ли и алергията към домашен прах, където в центъра са акарите.

- Да, става дума предимно за акарите в домашния прах.

- Колко честа е тази алергия?

- Това биха могли да кажат по-точно алерголозите, но се смята, че до 4% от възрастното население проявява някаква форма на свръхреакция към принципно безопасни храни, т.е. алергия. Според EFSA хранителните алергии засягат около 2-4% от възрастните и 8-9% от децата, така че със сигурност на алергенния потенциал се гледа сериозно. Правилата на Евросъюза за етикетирането на храни задължават общо 14 вида алергени, сред които са дори яйцата и млякото, да бъдат отличени в съставките върху опаковките. 

- Проф. Дулева, агитацията в полза на насекоми в чинията ни набляга на това, че представляват добър източник на белтъци, като за производството на 1 кг такава храна са нужни до 10 пъти по-малко “фураж”, отколкото за 1 кг телешко например. Само че нутриционисти обръщат другата страна на монетата: белтъците са основният бустер за имунната система и нетипични за нашия регион белтъци вероятно могат да провокират автоимунни реакции. Как мислите?

- Хипотези има всякакви, но малко доказателства в тази посока, а в Европа и никога не е имало опит с такива храни, за да е съществувала предпоставка за научни изследвания. Най-общ коментар би могло да бъде, че малките количества, в които е разрешено влагането на съставки от насекоми в храните, съдържат относително ниски нива на белтък и той едва ли би могъл да предизвика съществени реакции при здрави хора. Освен това в днешно време сме свидетели на навлизане в храненето ни на много храни, които не са характерни за модела на хранене на българина. Но изборът дали да консумираме е наш.

- Очаквате ли с нетърпение да опитате храна с насекоми?

- Не бих казала. Може би все пак от любопитство бих опитала някой ден. Към момента само един производител в Европа има разрешение за 5 г. за пускане на пазара на такива храни, считано от януари 2023. Вероятно ще се появят още кандидати, но за да получат разрешение, трябва да извървят целия път на доказване на безопасност със свои данни.

- Появяват се най-различни наименования на одобрените 4 вида нови храни от насекоми, бихте ли ги уточнили за яснота какво да гледаме на етикетите ?

- Към настоящия момент има одобрени с отделни регламенти 4 вида нови храни от насекоми. Това са: замразени, сушени и прахообразни форми на жълт брашнен червей (ларва на брашнен бръмбар); замразени, сушени и прахообразни форми на прелетен скакалец; замразени, сушени и прахообразни форми на ахета (Acheta) домашни щурци; замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на бръмбара малък мрачник.

За влагане в хранителни добавки, предназначени за лица над 18-годишна възраст, се допускат съставки от ларвите на малък мрачник при спазване на определените в регламента количества.

По данни на Европейската комисия са постъпили още 8 заявления, но те все още са в процедура за оценка на безопасността и безвредността.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>