Иван Костов е гуру, но не и за еврозоната

08.02.2023 16:28 Валери Найденов
Евро СНИМКА: Pixabay

Правилата не са ни враг, те ни спасяват от катастрофа

Макар встрани от политиката, Иван Костов все още е гуру на половината български избиратели. А един гуру е винаги прав. Ето какви указания даде той за влизането в еврозоната пред г-н Любенов:

“Аз не съм съгласен с изказаната теза, че не сме готови. Дори да не сме готови, аз си спомням, че Гърция не беше въобще готова, но г-н Симитис помогна да влезе, дори не изпълняваща Маастрихтските критерии, защото има по-важни геополитически съображения. Тези геополитически съображения ме карат да считам, че българският национален интерес е колкото се може по-бързо да влезем във вътрешните кръгове на интеграцията”.

Момент! А какво се случи с Гърция, след като влезе неподготвена

в еврозоната? Тя падна в дългов капан, който предизвика национална катастрофа. Не може да бъде г-н Костов да е проспал гръцката дългова криза. Какво по-точно бе “геополитическото съображение”, което доведе до срив в жизненото равнище на гърците, масова емиграция на младите специалисти и разпродажбата на държавата? Само едно - алчността на гръцкия елит.

Що се отнася до г-н Костас Симитис, който бе министър-председател при влизането в еврозоната, той носи главната отговорност за лъжите на своите финансисти, които вкараха Гърция в капана. За наказание неговите избиратели изхвърлиха зад борда партията ПАСОК. Той ли е светлият пример? Въпреки голямото ми уважение към г-н Костов, тук съм длъжен културно да възразя.

Днес България също не отговаря на условията, но банкерският ни елит напира да влезем сега и веднага. Точно както гръцките банкери и политици в далечната 2001 г. Защо? Бързи и лесни кредити, които веднага се превръщат в недвижимости, а после държавата ги погасява за сметка на жизненото равнище на населението.

С какво България не е готова в момента? Проблемите са много, но ще се спра на най-очевидното – 16% официално призната инфлация. За да ни приемат в еврозоната, не трябва да надвишава с повече от 1,5 % инфлацията в нейните три отличнички. В случая това са Франция, Люксембург и Испания, със съответно 6,7, 6,2 и 5,5%. За да влезем в нормата, инфлацията у нас би трябвало да е някъде около 7,6 %. Както виждате, ние нарушаваме основния критерий не с някакви си 10-20 на сто, а с поне 200 на сто!

Вероятно г-н Костов смята, че европейските правила са досадна формалност, която създава ненужни пречки. Ако лошият портиер не ни пуска, дайте да минем през задната врата.

Но за 99 на сто от българите истината е тъкмо обратната –
    този портиер не е лош, той е на нашата страна!
Правилата са там, за да ни предпазят от катастрофа, подобна на гръцката! Всеки човек с елементарна икономическа култура би трябвало да е наясно какво може да се случи, ако върху двуцифрена инфлация се наложи още една двуцифрена инфлация – в такива моменти счетоводната логика се изпарява, включват се мощни психологически и емоционални сили, които Кейнс нарича “животинските духове” на пазара – паника, презапасяване, бягство от парите, надпревара на цените и още много, много други лудории.

Десетилетия наред сините лидери ни учат, че трябва да имаме правила и да ги спазваме. Как се стигна дотам, че днес именно сините лидери ни препоръчват да заобиколим някак си правилата, да бъдем еврохулигани?

Само да не си помислите, че препоръчвам България да напусне ЕС и НАТО. Това според мен би било национална катастрофа. Напротив – аз съм убеден, че трябва да спазваме строго правилата на ЕС. Ако инфлацията влезе в нормата и остане там 3 г. - нека влизаме. Но най-разумно е и тогава да поизчакаме, докато не стане ясно накъде върви самата еврозона.

Според г-н Костов влизането ни вкарва “във вътрешните кръгове на евро-атлантическата интеграция”. Но опитът на държави като Испания, Италия, Гърция показва тъкмо обратното – еврото буквално ги изрита от “вътрешните кръгове” в кочината.

Помните ли? До влизането това бяха бързо развиващи се икономики, които настигаха Германия. След влизането бързо изпаднаха в дългови кризи и бяха наречени “прасета”. Спряха да настигат, спряха да се развиват. Когато икономики с различна производителност влязат в общ валутен механизъм, по-развитите засмукват богатството на по-неразвитите. Така Германия излезе на второ място в света по износ на стоки, а “прасетата” затънаха в дългови капани, от които няма излизане. Колкото по-ниска е производителността - толкова по голямо е изоставането. Сега в рамките на ЕС нашата икономика е това, което е Северозападнала България в рамките на нашата география.

Но след като въведе еврото, самата Европа лека-полека взе да заприличва на Северозападнала България - тя бързо изостава и от САЩ, и от Азия, и от собствените си претенции.

За това предупреждаваха и продължават да предупреждават всички световни икономисти – като започнем с покойния Милтън Фридмън и стигнем до Стиглиц, Кругмън и още десетки нотабили. Понеже у нас е актуален Сорос, препоръчвам книгата му “Трагедията на Европейския съюз” – той изрично подчертава, че вината за трагедията е на еврото.

Кому е изгодно точно сега и веднага България да влезе в еврозоната?

Най-вече на банкерско-финансовото съсловие. Това отваря вратата за още повече евтини кредити, които съсловието мигновено превръща в по-трайни инвестиции, а непосилните дългове се поемат от държавата. Кому не е изгодно? За останалите 99 процента от българското население.

Но г-н Костов говори за “геополитически съображения”. И тук нещата не са еднозначни. Ако и България влезе в зоната, това ще е изгодно за Европейската централна банка и за Германия. Но над тях има един истински господар и това са САЩ. А от САЩ постоянно идват сигнали да не влизаме.

Ето например какво каза световноизвестният професор Стив Ханке още миналата година: “Закъде бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо бързате да я променяте, без да анализирате, без да обсъждате, без да имате референдум по темата? Това е истинска лудост!”

Оказва се, че Костадин Костадинов с неговия референдум буквално

изпълнява указанията на Стив Ханке,

който от своя страна свежда до нас истинското мнение на Чичо Сам, заобикаляйки “разваления телефон” на грантоедната верига. Тогава за какви “геополитически съображения” става дума? Със сигурност не на тази държава, която мести фигурите на геополитиката.

Доколкото е публично известно, Иван Костов е под влиянието на фондацията “Аденауер”, която, естествено, е свързана с интересите на Германия. Съобразява се и с Европейската народна партия, която също е под силното влияние на Берлин.

И аз симпатизирам на Германия, но уви – няма никакви грантове. Ако имах, кой знае - може би щях да пея друга песен. Но сега трябва да разсъждавам за интересите на 99 на сто от населението. И да призная, че след като някой гръмна двата газопровода, Германия също влезе в капан, от който няма излизане. Не знам за какво е вътре и България, може би за да е по-весело.

Ханке предупреждава: “Как биха се развили нещата, ако България е в еврозоната, а еврозоната се разпадне? Ако сте вътре, имате проблем.”

Така че най-добре е да изчакаме – било докато ние сме готови за еврозоната, било докато еврозоната е готова за нас. Както казал Настрадин Ходжа: я камилата, я камиларят.

Ако човек е на “Титаник”, добре е да има своя, персонална спасителна лодка.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>