Благодарим на “европейската” македонска полиция - поне не спря тока на официалната ни делегация

07.02.2023 10:27 Антоанета Маскръчка
Пропускателният път към църквата "Св. Спас" в Скопие, където са положени останките на Гоце Делчев. СНИМКА: СТОПКАДЪР БИ ТИ ВИ

Само няколко изречения от министъра на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски в деня след отбелязване на 151 години от рождението на Гоце Делчев успяха тотално да объркат представите на българите за Европа, европейски ценности и дори да ни накарат да се замислим ние сериозно ли сме в ЕС, или така ни се струва.

И не само той, но и президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, а и Външното министерство излязоха с такива коментари за случилото се на 4 февруари, че човек се чуди българската държава ли затвори граничните пунктове и не допусна македонци да влязат? Българската полиция ли арестува и би македонци? Българската държава ли отказа съвместно полагане на венци на гроба на Гоце? Изявленията им преливаха от похвали и задоволство, че честванията са преминали без проблем, а ако има нещо, от което българите са недоволни - да се обърнат към собствената си държава. България била виновна за станалото на граничния пункт Деве баир!

Куп македонски управници изсипаха порой от хвалби един към друг за станалото на 4 февруари. Всички бяха на върха на щастието от мирното протичане на тържествата. Все едно очакваха стрелби по скопските улици!

Спасовски определи действията на силите на реда както пред гроба на Гоце в Скопие, така и на границите като пример как действала една европейска полиция - на висотата на своите задачи и успешно справила се със събитие от най-висока категория на сигурност.

Никога не съм знаела, че “европейската полиция” държи часове наред хора по границите, докато се изнервят до крайност, а

след това ги бие без никаква сериозна причина,

не пуска мирни граждани да положат цветя на нечий гроб и им издава забрани за влизане със смешни мотиви. Май “европейската” македонска полиция не е чула за свободното движение на хора.

И тъкмо след побоя над Християн Пендиков в Охрид, самоопределящ се като българин, си помислихме, че “европейската” македонска полиция вече не бие и други го правят, случилото се в събота на ГКПП Деве баир срути и тези надежди.

Властите в Скопие обаче отчетоха и като голям успех, че официалната българска делегация все пак бе допусната до църквата “Св. Спас”.

Не може да не отчетем това великодушно отношение и да не благодарим, че не спря токът на границата, когато минаваха вицепремиерът Иван Демерджиев, министър Асен Меджидиев, началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев. Можеше и на тях да им спре токът и да се озоват или в ареста, или обратно в София.

Това гротескно честване на Гоце Делчев с драконовски мерки за сигурност под кръжащия над македонската столица хеликоптер със снайперист, пълна блокада на района около църквата, полицай на всяка крачка, оказа се, е повод за гордост от македонска страна. Явно в Скопие така си представят европейските междудържавни отношения. Казват, че уж са тръгнали към Европа, а още не са разбрали ценностите на Европейския съюз. Това пък буди много подозрения за искренността на намеренията им и дали това не е само едно декларативно желание, което тайничко се молят да не се изпълни.

За разминаването между думи и действия в македонската политика може да се дадат много примери, но пак ще се върна на последния от 4 февруари. Нашият вътрешен министър Демерджиев получил уверения от македонския си колега Спасовски, че всички български граждани ще бъдат безпрепятствено допуснати, за да почетат паметта на Гоце Делчев. Това не се случи, а оправданието за токовия удар на границата бе повече от нелепо.

Всъщност арестите, гоненето на българи по границите и “черни списъци” не е нещо ново. Това е прийом, започнал да се използва още преди трийсетина години, когато Македония обяви своята независимост и започна да гради държавност. Тогава също масово задържаха българи, поставяха им черни печати в червените паспорти и им издаваха забрани за влизане. В първите години имаше съмнения, че все още младата държава се учи, но с годините стана ясно, че това отношение на приливи и отливи към нас продължава и до ден днешен.

И ако допуснем, че на границата в събота няколко българи може и да са били изнервени и са повишили тон на македонските полицаи и митничари, то

никакво обяснение няма за десетките други получили забрана

за влизане, сред които и журналисти. От личен опит знам, че колкото и любезен и възпитан да си на граничния пункт, ако са те сложили в “черния” списък, в най-добрия случай ще намерят начин да те върнат или да те държат часове наред в ареста.

Не така правят европейските държави, драги македонски съседи! С този дребнав, заядлив и комплексиращ манталитет още много път има да извървите, докато стигнете до Европа.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>