17 мига от Гарелов

06.02.2023 06:30 Паола Хюсеин
27 май 2022 г. “Ако искаме по-добър свят, истината трябва да е над риска" - с тези думи и с респект президентът Румен Радев приветства Иван Гарелов на представянето на книгата му “Неизпратени писма до Маргарита”.
Корицата на най-новата книга на журналиста, която излезе отпечатана от издателство “Труд” в навечерието на юбилея му
В инициативния комитет за покана на папа Йоан Павел Втори у нас участват Соломон Паси, Иван Гарелов, Венелина Гочева, която днес е издател на в. “24 часа”, отец Павел от Чирпан и Максим Минчев, светла му памет, бил дълги години шеф на БТА.
Иван Гарелов разговаря със Славчо Трънски на първия митинг пред Народното събрание след 10 ноември 1989 г.
С Ахмед, палестинското момче, което през 1981 г. Гарелов довежда от Ливан
1990 г. - Иван Гарелов е заедно с Йосиф Сърчаджиев в НДК в нощта след първите демократични избори. Зад журналиста се виждат Желю Желев и Емил Кошлуков. А в центъра е застанал човекът с потника “Бос”, за когото така и не стана ясно кой е.
Иван Гарелов показва за БНТ как Сергей Антонов, набеден за атентата срещу папа Йоан Павел Втори и лежал в италиански съд, се завръща в България на 1 април 1986 г.
Купон на БНТ. Гарелов е на една маса с Вяра Анкова, Хачо Бояджиев - тогава шеф на телевизията, Доньо Донев и Елена Йончева.
28 октомври 2000 - първото издание на “Студио Нова” - коментарното предаване на Иван Гарелов в Нова тв, в което му гостува президентът Георги Първанов.
Февруари 2002 г. - Гарелов и Нери Терзиева обядват в ресторант “Роял” и обсъждат телевизионните дела. Двамата са колеги и добри приятели.
Известният журналист с наградата за телевизионна журналистика “Златен пъпеш”, създадена от пресгрупа “168 часа” в началото на демокрацията, но просъществувала за кратко. Гарелов е първият носител, удостоен за най-добър водещ. Елена Йончева - по онова време част от екипа на “Панорама”- я получава за най-добър репортер.
9 май 2004 г. - Иван Гарелов в коренно различна роля. Става водещ на новата тв игра “Вот на доверие” по Би Ти Ви, чийто продуцент е компанията на Слави Трифонов “Седем осми”. На снимката Гарелов е с Евтим Милошев и Тошко Йорданов, които тогава правят играта.
28 септември 2001 г. - тиранти и гилза за Слави Трифонов. Мистър Панорама ги подарява на тв водещия, когато гостува в шоуто му по Би Ти Ви.
2002 г. - на купон на БНР Иван Гарелов се появява с фланелка със стихове от “Спи градът” на Димчо Дебелянов. На гърба му пише: “Бродя аз - бездомен и самин...”. Надписът на гърдите му гласи: “На нощта неверна верен син”.
На пазара в Бейрут. В репортажите си Гарелов показва не само “горещите точки”, но и как живеят хората по време на война.
Гарелов пее с Михаил Белчев на един от прочутите купони, които умее да организира.
С дъщеря си Калина Гарелова, която е редактор на книгата му “Неизпратени писма до Маргарита”, издание на КК “Труд”.
6 февруари 2013 г. - Иван Гарелов вдига луд купон в зала 6 на НДК за 70-годишнината си. Събрал е десетки приятели и колеги и когато оркестърът засвирва любимото му сиртаки, излиза да танцува. Остава сам на дансинга, защото всичките му гости са се събрали около него и ръкопляскат в такт.

Известният журналист навършва 80 - горещите точки на планетата и “Панорама” са зад гърба му, но днес пише книги

Историите на Иван Гарелов се делят на два типа. Първият обхваща онези случки и събития, които стават част от журналистическата му кариера. Вторите влизат в душата му и той ги подрежда като част от личния си живот. За тях не прави репортажи или филми, но когато ги разказва, е способен да се разплаче.

През 1976 г. в Ливан вижда една жена пред американската болница с бяла престилка, която нещо вика и хвърля ориз нагоре. Погребвала 3-ия си син, а бялата кърпа и оризът били символи на сватба в смисъл, че той се е оженил за революцията. Жената се казвала Омали и хората я смятали за майката на всички палестинци, тъй като и тримата ѝ синове дали живота си за революцията. “Беше като Баба Тонка, всички бойци я познават, тя нещо ги напътства, кара им се”, разказва Гарелов. Снимал филм за нея, ходил след нея навсякъде и запечатвал с камерата какво прави, “така както се снима президент”.

В тази командировка Гарелов пътувал с жена си. Един ден двамата седели при Омали, когато жената извадила един медал и обяснила, че той се дава на близките на убитите. “Ти си ми вече като четвърти син и ти ще го носиш” и му го окачила.

“С такива хора си поддържам връзките, излизаш от професията и създаваш лична връзка”, казва Гарелов.

Днес обаче голяма част от личните му истории са запазени върху белия лист. Само преди година журналистът, когото всички още наричат Мистър Панорама и използват прочутата му фраза “Часът и мястото на срещата са известни”, написа книгата “Неизпратени писма до Маргарита”. А в навечерието на 80-ата му годишнина, която навършва на 6 февруари, излезе и “Рокендрол, шпионаж и... последен валс” (и двете на издателство “Труд”).

В тях е онзи Гарелов, когото познаваме от екрана - аналитичен, критичен и точен в оценките си за хора и събития, но и Гарелов, чиито човешки истории са достойни за роман.

Как папа Йоан Павел Втори дойде у нас

12 април 2001 г. - събира се инициативен комитет за покана на папа Йоан Павел Втори у нас. В него участват Соломон Паси, Иван Гарелов, Венелина Гочева, която днес е издател на в. “24 часа”, отец Павел от Чирпан и Максим Минчев, светла му памет, бил дълги години шеф на БТА.

На 23 май 2002 г., в навечерието на най-светлия ни празник, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий, папа Йоан Павел Втори стъпва на българска земя. Посещението му е знаково и заради думите на папата на срещата му с президента Георги Първанов: “Никога не съм вярвал в така наречената българска следа в опита за покушение срещу мен. Това беше една инсинуация и несправедливост”.

Така папа Йоан Павел Втори оневини българите Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов, набедени от атентатора Али Агджа, че са били поръчители на покушението.

Първият свободен митинг

17 ноември 1989 г. - първи митинг пред Народното събрание след 10 ноември 1989 г. Иван Гарелов е там с микрофон в ръка и разговаря със Славчо Трънски, който малко преди това държи остра нападателна реч, в която обвинява Тодор Живков в злоупотреба с власт и шуробаджанащина. Два месеца по-късно Славчо Трънски участва в заседанията на Кръглата маса (3 януари – 14 май 1990 г.).

Ахмед - "осиновен" от Гарелов 

Гарелов довежда Ахмед, палестинското момче, през 1981 г. от Ливан. По онова време той снима в местата на конфликти - Камбоджа, Виетнам, Ливан. Намира начин да изведе Ахмед от страната и момчето учи в България. След това се връща в родината си, има свое семейство, три деца. Преди години пак пристига у нас, затормозен от последната война в Южен Ливан. Пак Гарелов му помага да се установи в с. Старцево, Златоградско. Там Ахмед започва работа като джипи, но с твърде ниска заплата, защото пациентите му са малко.

През 2018 г. Ахмед умира, а Гарелов с тъга съобщава вестта в профила си във фейсбук.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>