Коментар на седмицата номер 1: Защо в Швеция изгориха българското знаме

05.02.2023 19:15 Виктор Иванов
Външните министри на България Николай Милков и на Северна Македония Буяр Османи посетиха пребития Християн Пендиков във ВМА. СНИМКА: ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

Представяме ви отново най-четените през седмицата коментари. Този е номер едно и има над 472 хиляди прочитания. 

България отново е в предизборна кампания - идеалната ситуация Москва да внесе ново напрежение в отношенията със Северна Македония

Шифровчикът на руското разузнавателно управление объркал съобщенията. В резултат в Скопие на протест изгориха Корана, а в Швеция – българското знаме.

Този виц се появи в началото на миналата седмица, когато изведнъж в Стокхолм на националистически протест бе изгорена свещената книга на мюсюлманите. А българи и македонци постигнаха най-ниската точка във взаимоотношенията си за последните над 30 години. В резултат Турция блокира влизането на Швеция в НАТО, а България отново припомни на Северна Македония, че има право на вето за началото на преговорите им с ЕС.

Вицовете обикновено почиват на истина, само я правят гротескна. И докато в Швеция доста бързо разкриха, че горенето на Корана е поръчано от руски агенти, София и Скопие засега предпочитат да задълбочават конфликта, започнал след нападението над Християн Пендиков – секретар на българския културен клуб в Охрид.

Че все пак България и Северна Македония май наистина подозират нещо за разрива в отношенията обаче, стана ясно в края на миналата седмица. В петък двамата премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски проведоха телефонен разговор – нещо протоколно и имаше всички шансове да остане дори незабелязано. Ако Донев и Ковачевски не се бяха разбрали двете контраразузнавателни служби да работят заедно, за да тушират напрежението от двете страни на границата.

Днес за Скопие заминават българският вътрешен министър Иван Демерджиев и шефът на ДАНС Пламен Тончев с публично обявената задача да договорят с македонците как да бъде охраняван 4 февруари. Тогава групи български националисти ще се отправят към Скопие, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. Македонските им събратя пък са решени да ги чакат с трактори и камиони, за да не ги допуснат.

Че честванията на 151 години от рождението на Гоце Делчев могат да предизвикат сблъсъци, е ясно. Странното тук обаче е, че в охраната на реда се включват ДАНС и македонската агенция за национална сигурност. И двете служби са контраразузнавателни и опазването на реда не им е първа грижа. За да не се допуснат бой и кървища по пътищата към Скопие, работа биха свършили полиция и жандармерия от двете страни на границата. Контраразузнавачите имат друга задача и тя не е да пазят протести с палки. А да намерят и неутрализират тези, които имат изгода от поредното смразяване между България и Северна Македония.

Че в развалянето на отношенията има пръст Русия, първи заговориха македонците. Президентът им Стево Пендаровски дори посочи като руски агенти хората в България, които са най-гръмогласни срещу РСМ. След него и вътрешният министър Оливер Спасовски видя хибридна война, която се води срещу Северна Македония.

В голяма степен тези твърдения от Скопие служат и като вътрешнополитически оправдания. Но фактите показват, че руското влияние е и от двете страни.

Всъщност побоят, който бе нанесен на Християн Пендиков, бе само искрата, която запали отдавна тлеещите въглени. Които пък бяха все още горещи от грешните стъпки и на български, и на македонски политици след смиряването покрай френското предложение и падането на българското вето за Северна Македония. Реално почти веднага, след като свали ветото, България влезе в предизборна кампания. И уж проевропейският все още премиер Кирил Петков отиде да открие българския културен център в Битоля, кръстен на Иван Михайлов. Ванчето като великобългарски шовинист е нееднозначно приеман в РСМ и ползването на името му най-малкото бе невъзпитано в конкретния момент. Логично даде и прекрасен мотив клубът да бъде атакуван. А след като в Охрид българският клуб бе именуван Борис III – още една личност, която в РСМ е поне спорна, северномакедонците даже приеха закон за имената, които не им се нравят. Нещо характерно за всяка предизборна ситуация от която и да било страна на границата.

А през лятото на миналата година България вече бе в поредната предизборна кампания. Както е и в момента, когато има “късмета” да бъде пребит Християн Пендиков. И благодарение на него служебното правителство на Гълъб Донев откровено преигра, като блокира всички междудържавни проекти. Спряно бе дори гостуването на български театър в Северна Македония, въпреки че няма по-добър посланик от културните проекти. Както бе и при налагането на ветото от правителството на Бойко Борисов през 2020 г.

Макар и да звучи като заклинание, полза от нестабилност между България и Северна Македоия има едиствено Москва. Още повече че македонците трябваше да бъдат наказани, след като за разлика от България подариха смело танковете си на Украйна. И сегашното им правителство започна открито да се бори с руските агенти в политиката на югозападната ни съседка. Не са тайна връзките между тамошната ВМРО-ДПМНЕ и Кремъл, още повече че бившият македонски премиер Никола Груевски открито изповядваше политика на следване на руските интереси. Връзки, които често пъти минават през агенти на югославската държавна сигурност УДБА. Точно както връзките на българските националисти с Москва често пъти минават през все още участващи в политиката агенти на Държавна сигурност. Които поне са обществено известни, макар и не лустрирани. Докато македонските са все още скрити.

През миналата година и българските специални служби описаха опитите за влияние на Русия върху процесите на Западните Балкани. И за превземане на българските общности извън границите на страната ни. Предизборните кампании в България и Северна Македония пък бяха посочени като основна причина за влошаване на отношенията във втората половина на 2021 г. в българския доклад за състоянието на националната сигурност.

“Руската федерация е мобилизирала комплексен инструментариум, в т.ч. дипломация, военна сила, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационни пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки, като кампанията е насочена срещу разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави”, описа и ДАНС в своя годишен доклад, който миналото лято бе одобрен от служебното правителство. Контраразузнавателната агенция открито заговори и за опитите за чужда намеса в българската политика по време на избори.

“България е обект на системен разузнавателен интерес, насочен към ангажиментите ни в ЕС и НАТО, модернизацията на Българската армия, икономиката и вътрешната политика, особено заради поредицата парламентарни избори през миналата година. Опити за влияние и въздействие има в държавни, военни, образователни и религиозни институции, медиите, неправителствения сектор”, докладваха още от контраразузнаването.

Като тези констатации са валидни за 2021 г. А през миналата, според хора от ДАНС, руските опити да се влияе пряко на българската политика само са се засилили. И руските разузнавателни мрежи на Балканите стават все по-активни, като центърът е в сръбския Ниш.

Русия стои зад антибългарската истерия в РС Македония - протестите и предложението за референдум за анулиране на Договора за приятелство с България. Тя от дълго време работи за дестабилизация на региона, обяви пък бившият македонски премиер Владо Бучковски през миналата година. Тогава в Скопие истерията бе, че заради френското предложение и падането на ветото за преговори с ЕС продават страната си. Ако не помним, тогава площадът пред парламента на Северна Македония бе блокиран от постоянни протести. Подобно на площада пред българския парламент, когато решаваше за вдигането на ветото. Между другото тогавашната истерия по нищо не се различаваше от сегашната. Само още нямаше вицове за Стокхолм и горене на българското знаме.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>