Симеон Караколев: Фермери остават без пасища заради фотоволтаици. Това е абсурдно!

30.01.2023 15:42 Дима Максимова

От едната страна държавата налива ресурси, за да спасява животновъдството, от другата общини слагат кръст, казва съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

- Г-н Караколев, вашата асоциация предупреди, че пасища и мери се превръщат във фотоволтаични паркове. Толкова сериозен ли е проблемът?

- Ситуацията придобива епидемични размери. Дори в последните дни имах обаждане от възмутени фермери от два региона в страната. Звънят ми и общински съветници, търсят полезно решение, с което да запазят тези пасища за животновъдите. В случая

не надделява националният интерес, а  корпоративният

За съжаление, тези фотоволтаични паркове няма да наемат работна ръка. Няма да донесат добавена стойност, ако изключим наемането на един пазач.

- Как би се отразило това на животновъдството?

- Вземайки пасищата на животновъда, го лишават от перспектива да отглежда животни и той разпродава.
Държавата годишно дава стотици милиони левове, за да поддържа животновъдството, а кметове вземат пасищата на животновъдите и буквално ги принуждават да разпродадат животните.

- Какъв е механизмът по отнемане на пасища?

- Да кажем, че съм инвеститор със сериозен ресурс, идвам в общината при кмета и му казвам: “Искам да правя тук соларен парк 100 мегавата и за целта ми трябват 1500 дка.

За хубавата работа от мен имаш 100 хил. евро”. По закон максималният срок за такава собственост е 10 г., но вече има изобретателни кметове, които намират начин да ги дадат за 20-30 г. Отказват животновъдите да кандидатстват за земята, после сменят предназначението на пасищата.

- Как ги отказват?

- Като им обяснят, че за тези пасища има друг интерес, или не ги обявяват като свободни. Ние затова сме сезирали прокуратурата - точно за скриване на тези имоти от ползвателите по право.

Сега е неподходящ момент, защото Народното събрание ще се разпусне, но трябваше да се направи закон за агро-фотоволтаиците.

- Какво да представлява той?

- Той трябва да дефинира на каква земя може да правиш фотоволтаик.

Ясно да се казва, че на селскостопанска земя не може

Може да се направи от фермера или животновъда, ако иска да си захрани фермата, но той няма да направи 100 дка, а ще направи 100 квадрата. Ако е голяма фермата, ще направи 1 декар.

Приносът за една община от инвеститор, който ще направи 1000 дка фотоволтаици, е никакъв, но се ограбва трудът на 50 животновъди. Да, те няма да дадат 100-200 хил. евро “стимул” за кмета. Няма откъде да ги извадят, ама тоя с фотоволтаиците ще ги даде.

- Това са сериозни обвинения в корупционни схеми, има ли вече резултат на сигнала до прокуратурата?

- Има разпоредена проверка. Първо се изчаква отговор от земеделското министерство. Вероятно после проверката ще обхване и други сектори. Ние сме дали конкретни примери. Последният е отпреди няколко дни.

Сезираха ме големи ферми от община Нова Загора. Вземат 1700 дка пасища и ги дават на инвеститор за соларен парк. После тези животни панели ли ще ядат?

Има и други случаи, при които инвеститори се срещат с фермери и ги съветват, че не бива да заявяват пасища, защото проявяват интерес към тях.

Имаме такива сигнали от Бургаска и Благоевградска област. Знам детайли, но не искам да създавам проблеми на животновъдите. Сигналите ни са достоверни, проверени.

На други директно казват: “Откажете се, ще ви дадем някой лев”. На тези, които не са съгласни, им се отвръща: “Абе, вие сега не сте съгласни, ама ще си помислите, защото ще видите другия край”. Всякакви подмятания има, които целят да откажат животновъдите да заявяват пасищата.

Подали сме информация и до министерството на земеделието. Зам.-министър Крум Неделков направи две срещи в Южна и Северна България по проблеми с пасищата.

Ние сме една от държавите в Европа с немалък ресурс от пасища. Те са от времето, когато сме имали 12 млн. овце. В момента всичко е намаляло 10-12 пъти.

Няма държава в Европа, която толкова да е унищожила поголовието, и намаляването на овце, кози, крави ще продължи. Не се чудете защо няма българско месо, а внасяме с ниско качество.

От едната страна държавата налива ресурси, за да спасява животновъдството, от другата общини слагат кръст. За м.г. ресурсът за животновъдството сигурно е над 400 млн. лв.

- А пред депутатите поставяли ли сте тези проблеми?

- 20 срещи проведохме - изслушвания в комисия, индивидуални срещи с народни представители, за да може най-накрая да влезе промяна в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи.

За съжаление, няма да има време да се гласува, а е нужна, защото от тази година започват стратегическият план и нов програмен период с плащания. А
70% от

животновъдите в България имат остър дефицит на пасища,

защото там схемите са прекалено тежки. Българските животновъди не разполагат с обработваема земя, за да си произвеждат фуража.

Това е страхотен проблем. При най-малкото сътресение - икономическо или климатично, животновъдът изпада в остра зависимост. А държавата разполага с огромен поземлен фонд, който може да дава на фермерите с предимство.

Ако не се промени политиката за подкрепа на животновъдите, те ще се откажат. И дори утре да дойдат хора визионери и да кажат, че дават 500 млн. лв. за бранша, няма да има кой да ги усвои.

Хората, които трябва да се възползват от тези пари, да вложат труд, енергия и да дадат продукция, вече няма да ги има.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>