Изложбена култура в кварталния магазин

29.01.2023 20:41 Диляна Ценова
Магазин за хранителни стоки СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

В тесни пространства неделни клиенти съзерцават

многопластовите внушения на продуктовото разнообразие

Съдейки по поведението на клиентите, миналата неделя в кварталния магазин имаше изложение на високи технологии и съвременни арт инсталации.

Както е добре известно, неделният клиент е различен от всички останали, той е гост-изследовател. Главната му работа е да се шляе и разглежда, дори когато няма нищо за разглеждане, да ходи бавно и да говори много, за да изстиска с наслада и последната секунда от отегчителното си свободно време.

Макар да е хипермаркети, въпросният квартален оазис на хранително-вкусовата промишленост и битовата химия е сбутан в приземния етаж на реновирана градска къща. Предлага тесни пространства за преминаване, които изискват от посетителите добри рефлекси, максимална толерантност и отлична ориентация.

Влизам. Възрастна дама е наведена ниско над щанда с яйцата, задната й част препречва коридора, нищо по-едро от Йоркшир териер или гугутка не би преминало.

Жената е неконтактна, напълно отдадена на яйчения асортимент, сякаш е открила нови аспекти на научно-техническата революция и съзнанието й е заето с вникване в дълбокия им смисъл. Дори хипотетично да успея да я заобиколя, за да щурмувам яйцата от другата й страна, пътят ми е допълнително затруднен от препълнена със стока количка. Зад нея стърчи неподвижна като Рамзес Втори служителка с каменно изражение. Погледът й е див, втренчен някъде над мен и леко в дясно. Осъзнавам, че изчаква дамата да се разкара от яйцата, за да зареди щандовете, потиснатият й гняв напомня за изнервен посетител на Лувъра, чийто изглед към Джокондата е препречен от тълпа снажни холандски туристи.

Клякам в краката на служителката, двете жени не помръдват и не дават вид, че ме забелязват - или са на пауза, или съм невидима.

Протягам гъвкаво ръка покрай внушителната дясна раменна става на възрастната дама, с виртуозна извивка достигам кора яйца размер L и я грабвам, без да докосна дори едно влакно от плетеното ѝ палто. Изправям се пъргаво и се залепям плътно към фризер със сладоледи. Приплъзвам се внимателно по гладката му стена, след това и по стената на следващия, зареден с бланширани зеленчуци и кори за баница. Чрез този хитър маньовър победно се оказвам на нещо като Т-образно кръстовище и ми иде да разтръскам радостно козина като излизащ от вълните лабрадор.

Мярвам в галерията в дясно млад мъж с анцуг. Заел е позиция в центъра на сектора, равно отдалечен от лавиците, за да придобие пълна представа за мащабите на експозицията, превръщайки се в незаобиколим акцент. Интелектуален тип с очила, непокорна, лошо поддържана брада, която замислено чеши, вглъбен в колорита от тестени изделия. Отправям мислено благодарност към Създателя, че вчера добрият ми съпруг купи хляб и се насочвам към противоположния край на изложбената зала.

Минавайки край млеката, зареждам кошницата с пет айряна и една заквасена сметана за плодовия ми пандишпанов сладкиш по рецепта на Катето Евро. Още една крачка, втора и опирам в друга солидна преграда от поклонници на изкуството – вълнуваща съвременна реплика на мащехата на Пепеляшка и доведените ѝ сестри. Разрошена госпожа, балансираща върху ботуши с пайети на високи и тънки като куки за плетене токчета, е потънала в дискусия с двете си дъщери на средношколска възраст, една идея по-сресани.

Заварвам ги, докато анализират свойствата на марка телешки салами: “Онова разстройство ми стана от оранжевия”, “Не, ма, от тоя с чушките”, “Тва не са чушки”, “А кво са?”, “Маслини. Ще го взема”, “Нали минаваш на диета?”…

Срещам мрачния поглед на малката дъщеря, подчертан от катраново черни, жигосани вежди. Промърморвам: “Извинете, може ли да мина?”, изчаквам ги да се спогледат, майката неохотно да се отдръпне с два сантиметра в ляво, а голямата дъщеря да отметне глава, зашлевяйки ме през лицето с пършивите си коси и аромат на застояло пържено. Разминаваме се мъчително в неприлична близост, но съм твърдо решила да не хабя патрони за неделни клиенти. Продължавам ведро към касите.

Кошницата ми вече е пълна и тежи, освен айряните, буца сирене, пакет брашно и други дреболии, съм добавила буркан кисели краставички, но за щастие пред мен стърчи само един господин с кариран каскет. Тъкмо ме обзема приятно облекчение, когато касиерът прави фаталната грешка да попита: „Имате ли 2 лева, за да ви върна 5?“

Човекът се намръщва и се заема да пребърква джобовете си като на каданс, бавно, подробно, по няколко пъти. Преживяйки нарежда: „Тука ги турих, къде са отишли?“

И тогава като по чудо съдбата ми изпраща избавление – на празната съседна каса се появява касиерка! С един лъвски скок се хвърлям към нея и стоварвам кошницата върху тезгяха й, ако беше олимпийска дисциплина, щях да чуя химна от най-високата стълбица. В същия миг обаче с болка осъзнавам, че съм забравила прясното мляко. Оставям касиерката да прокарва изобилните ми покупки през четеца и хуквам обратно, далновидно избирайки прекия път откъм входа на изложбената зала.

Завивам и не вярвам на очите си! Жената с яйцата още си е там, но в цял ръст. Изучава противоречивите внушения и многопластовата същност на млечните произведения от най-високия рафт, а върху лицето на служителката с количката вече е изписана зловещата полу усмивка на самия Ханибал.

Грабвам бутилка прясно мляко от количката й, припряно се извинявам и без да дават пет пари за нямото й изумление, се връщам на касата точно навреме, за да се насладя на компанията на мащехата на Пепеляшка и двете й дъщери. Касиерката дискретно побутва към тях пакет чипс:

Жената е преди вас.

Забелязвам два детайла: първо, пакетът чипс е единствената им покупка и второ, гримът и маникюрът на майката са тъмно лилави. Гледа ме с възмущението на човек, изтласкан брутално от пътеката към прогреса, готова всеки момент да ме разкъса на ситни парчета. Настръхвам. Леле, ако верно я бях прередила!

Най-сетне излизам, мъкнейки с торбите потискащото усещане, че съм обезпокоила хармонията в общество на ценители на авангардното изкуство.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>