Два референдума в България: Каква е целта и защо точно сега

28.01.2023 11:14 Емилия Милчева, Дойче веле

Нито еврото ще ни избяга, нито България ще стане президентска република - организаторите на подписките за два референдума много добре знаят това. Защо го правят тогава? Отговорът е лесен.

Самообявилите се за българофили и родолюбци организират подписки за свикване на два референдума, нито един от които няма да постигне формално заявената цел - нито еврото ще ни избяга, нито България ще стане президентска република. Но не това е същественото - и организаторите много добре го знаят. Наясно са и с технологичните и юридически (в т.ч. конституционни) основания, които обезсмислят начинанията още на ниво подписка. Тогава защо?

Бърз и лесен отговор

Бързият отговор се крие в разбуждането на избирателите и активизирането им предвид предстоящите предсрочни парламентарни избори. Демонстрираното на вота на 2 октомври отчуждение на гражданите от политическия процес с над 60% негласували е SOS - и популистите бяха реактивни.

Подписката за референдум, организиран от "Възраждане", които са подкрепяни от националистически организации и формации, борещи се за традиционните ценности на българското семейство, е с въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?". Така "Възраждане" активизира цялата мрежа от групи, които кресливо се възмущаваха от Истанбулската конвенция, протестираха срещу ваксинирането, колониалното робство и норвежците, които крадат деца...

Подписите се събират до 10 април - в България и в чужбина. И с позитивен слоган, оформен в цветовете на националното знаме: "Да запазим българския лев". Така фрустрирани граждани, отвратени от провалите на политиците, биват нахъсвани с положителен заряд - не "срещу", а "за". Излиза, че еврото е заплаха, а не най-добрият изход от 25-годишната система на валутен борд.

Хората се подписват срещу илюзията, че пазят левчето, след като преходът им е отнел другото - доходи, самочувствие, здраве, младост, деца, избрали чужбина… На? ви, на?, на? - лева няма да дадем, ще го пазим! Не са разбрали, че истинският пазител на лева е именно котвата на еврото, за което е завързан - иначе досега българските политици и БНБ да са пуснали печатницата за левове, както направиха преди четвърт век.

Инициативата на "Възраждане" е част от арсенала срещу еврото, включващ разпалване на страхове от висока инфлация (която и бездруго плаши най-бедните в ЕС) и предупреждения за високата задлъжнялост на членки на еврозоната, чиито дългове България ще плаща.

Симулацията за защита на лева не е нова. През 2018 от партията на Костадин Костадинов събраха, по техни твърдения, над 220 хиляди подписа с искане за национален референдум с въпроса: "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?". Така и не ги внесоха в парламента с оправданието, че не били допуснати до Народното събрание - а най-вероятно заради опасения от нередности при събирането на подписите.

(Не)съвпадение

Наред с опазването на лева, суверенът ще бъде питан и дали не иска да се сменя държавното управление от едни хора, които дори бяха направили партия ("Има такъв народ"), която дори спечели парламентарни избори и дори беше в управлението на държавата. Екипът на шоумена и лидер на ИТН Слави Трифонов ще събира подписи, за да се проведе референдумът заедно с местните избори. Това трудно би им се удало втори път - в периода, когато бяха на върха на популярността си, събраха над 670 хиляди гласа, а референдумът, състоял се заедно с президентските избори през 2016 г., за малко не мина заради едни 12 хиляди гласа.

Въпросът в подписката на ИТН гласи: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико НС, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?".

"Това е просто съвпадение - аз какво да направя, че този парламент не успя да направи нищо", заяви Трифонов на въпрос относно съвпадението с подписката на "Възраждане". Не че предишните се отличиха. Върволица парламенти се окичиха с безславие, докато глашатаи не започнаха да тръбят за какво са партиите - ето президентът колко добре се справя. И от ИТН наляха още в тая мелница с данни от проучване - около 26% са удовлетворени от демокрацията в България, 87% не вярват на Народното събрание, 2/3 - на Министерски съвет и прокуратурата. Но към президента Радев кредитът на доверие е висок.

Излиза, че едноличните решения на една, макар и мажоритарно избирана фигура, биват одобрявани, но не и парламентът с неговите 240 депутати, представляващи различни партии. Тези процеси наподобяват един модел на управляема демокрация, свързван с Русия, но не и с Европа.

Далекобойна тактика

Подписките за референдуми не преследват само краткосрочните ефекти за реанимация на избирателната активност и резултати на вота. Последствията от тях ще са по-дълготрайни - защото дълбаят в пукнатините, за да ги превърнат в разломи. Присъединяването към еврото е стъпка към пълноценната интеграция в ЕС. "Защита" на националната валута от този процес означава изолация, дори алиенация от Общността, към която България е избрала да се присъедини. В това се прицелват и руските хибридни атаки. Така че колкото по-дълго тътне шумът около подписките срещу еврото и парламентарната демокрация, толкова повече съмнения, безпокойство и отчуждаване ще произвеждат.

Служебното правителство също помага - не е стартирало информационно-разяснителната кампания за еврото, както го задължи 48-ото НС. А президентът не го подсеща да се размърда - зает е да действа като глава на републиката.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>