Танковете от САЩ и Германия няма да обърнат войната, по-опасни за Русия са Т-72 с нидерландска модификация

28.01.2023 07:00 Винсент Тановски
Политологът с украински произход Сергей Петров - Араджиони СНИМКА: ФЕЙСБУК НА АВТОРА

Още акценти от интервюто: 

- Трябваше ли от западни издания да научим очевидното – за ролята на България и помощта ѝ към Украйна. Как оценявате тази помощ и начина, по който бе поднесена – скришом под сурдинка, както се казва, г-н Араджиони?

- Не мисля, че научаваме нещо от западни издания. В общественото пространство бе ясно, че под една или друга форма български боеприпаси и оръжия стигат до Украйна. Но това не бих го и нарекъл толкова помощ по простата причина, че не си спомням военен конфликт през последните десетилетия, в който български оръжия да не са били продавани и изнасяни. Ако в случая под помощ разбираме страха дори да продадем, а да го правим през посредници, тогава мога да се съглася.

Но това не е дефиницията на помощ, поне не и на фона на всичко, което правят други държави. Тук не визирам само големите западноевропейски държави, а други по-малки държави, които изпращат от своя арсенал и военновременни запаси. И не само България го прави тайно - и други държави предпочитат да помагат, без да обявяват публично какво и как точно стига до Украйна.

- Германия се съгласи да изпрати в Украйна танкове “Леопард”. Освен тях танкове ще изпратят както САЩ, така и Великобритания и Франция. С тези нови подкрепления ще се промени ли картината на войната в технически план?

- В публичното пространство много се спекулира, защото хората понякога не правят разлика между различните видове бронирани машини. Даже има дискусии в определени пространства дали не трябва да се променят дефинициите, защото някои можело да минат и за леки танкове. Конкретно тези, които отиват в Украйна, са 14 броя “Чалънджър” от Великобритания, 14 “Леопард” от Германия и 31 от американските “Ейбрамс”. А Франция праща AMX-10, които не са танкове обаче въпреки някои твърдения в медиите, които срещнах. Решенията за изпращането на тези танкове имат много повече политически характер, отколкото да помагат за текущите задачи на бойното поле.

Много по-голямо значение за случващото се на фронта имат наскоро изпратените 90 танка Т-72, модифицирани в Нидерландия. Защото това са машини с до болка позната система на украинската армия - могат да ги обслужват, имат части. И имат хора, които могат да ги управляват. Тоест това е внедрена система в украинската армия и може да заработи веднага. А сега тя получава три други системи, които са несъвместими и са нови. Това означава, че нямат все още обучени хора да работят с тях, както и такива да ги обслужват. Отделно например танковете “Ейбрамс” не са с нормално дизелово гориво, а с керосиново. Което отваря редица въпроси кога всъщност ще видим новите машини в действие. Затова тези решения носят две политически послания. От една страна, казват: “Няма да се изморим да ви помагаме”. Освен това мнозина бяха притеснени, че повечето държави изчерпват запасите си от съветско въоръжение, което да изпращат, и на практика помощта ще свърши, когато се изчерпат и тези запаси.

А второто послание с решенията за изпращане на танковете е: “Ние ще започнем постепенно да обучаваме украинската армия да работи със западни системи”. И това отваря вратите за едно безкрайно подкрепяне на Украйна, дори конфликтът да продължи изключително дълго във времето. Това е стойността на тези решения за изпращане на оръжията.

В медийното пространство обаче се спекулира, че едва ли не, като пристигнат тези танкове, и ходът на войната се преобръща. Не е точно така, защото някои от тях не са подходящи за този сезон и за този терен в Украйна, където всъщност са най-необходими. Тук имаме много повече политически послания, отколкото решения за силен резултат в краткосрочен или средносрочен план.

- Затова ли се чуха твърдения, че първоначалният отказ на Германия се дължал не толкова на страх от реакцията на Русия, колкото от нежелание този танк да влиза в реални бойни действия. За да не се окаже силно прехвалена машина например.

- Опасения винаги има, и то с различен характер. Едно от тях е, че тази технология може да достигне до врага. Това е свързано основно когато се предоставят оръжия или когато се иска разрешение от държавата производител. Танкът е най-тежката наземна машина, която може да се изправи във военен конфликт. Имаше и дискусии в Германия и САЩ, в които официален Берлин казва, че ще прати танкове, но само ако САЩ пратят преди това. Дори се създаде очакване, че танкове няма да се изпращат. А се случи обратното - и двете държави изпратиха. И информациите за тези решения бяха с разлика около десетина минути. Тоест ясно координирано действие между Вашингтон и Берлин.

- А как всъщност стоят нещата на фронта и как се развиват военните действия към този момент?

- За широката аудитория положението на бойното поле изглежда застинало по две причини. Това не е съвсем вярно - водят се тежки позиционни обстрели. От една страна, метеорологичните условия в момента са по-специфични. От друга страна, Русия спря интензитета на украинските военни настъпления. Но това се дължи на множество фактори.

Затова танковете сами по себе си не са панацея. В хода на войната имаше определен тип оръжия, които едва ли не бяха превъзнасяни като решение на всички проблеми. Тръгна се от дроновете “Байрактар”, после с гаубиците, “Хаймарс”, модерни ПВО системи и така до танковете. Просто в определени моменти има критична нужда от определени неща, но сами по себе си те не решават военен конфликт. Защото за едната страна решението е завземането на всички области, които обяви за свои, а за другата - изтласкването на всички руски войски от Украйна. И виждаме, че няма индикация за мирни преговори на този етап.

За да се извършват успешни офанзиви, е необходима много добра координация между пехота, авиация, разузнаване, а отделно трябват и тежки машини. Не може един вид въоръжение на бойното поле да предизвика успешни офанзиви от днес за утре. Трябва да е ясно на хората, че този конфликт ще продължи във времето. И всичко случващо се днес с тази помощ ще има своето отражение по-далеч във времето.

- На 11 януари руският военен министър Сергей Шойгу назначи Валерий Герасимов за командващ на руските сили в Украйна. А досегашният “Генерал Армагедон” Сергей Суровикин е понижен като негов заместник. По този начин не се ли повишава статутът на командващия войските в Украйна, след като Герасимов е и началник на генералния щаб на Русия?

- На практика се променя главнокомандващият на руските сили в Украйна. Това е ясен знак - никой не сменя ръководителя на определена операция, ако тя оправдава очакванията. Както и да го интерпретираме, очевидно в руската армия има вътрешни проблеми. Виждаме, че лидерът на чеченците Рамзан Кадиров и шефът на частната военна компания “Вагнер” - Евгений Пригожин, имат не много ласкави изказвания за Герасимов. А това са хора, които имат свои военни в части в Украйна, в една уж централизирана армия, което отваря пък съвсем други въпроси.

- Догодина в Украйна предстоят президентски избори. Миналия вот Володимир Зеленски го спечели със 73%. Наблюдаваме ли друга личност със силен рейтинг, която да изпъква в Украйна?

- За външния свят съществува само Зеленски. Вътре в Украйна си има други личности, които със сигурност повишават доверието към себе си. Такъв пример е главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни. Ако сравним двете армии, ще видим, че докато Русия смени няколко пъти модела си на управление на силите в Украйна, както и хората, които ги управляват, Залужни и други хора от военния щаб на Украйна си стоят от ден първи. И се ползват с високо доверие както сред населението, така и сред политическата класа.

Иначе по отношение на президентския вот догодина - трябва да видим дали в Украйна ще бъдат в състояние да го организират. Все пак страната е в пълномащабна война и затова трябва да се произнесат компетентните вътрешни органи. А кои кандидати ще се явят и дали Зеленски изобщо ще се кандидатира, до голяма степен зависи от хода на военните действия. Категорично обаче подкрепата за Зеленски е изключително висока и ако реши да се кандидатира отново, най-вероятно ще спечели изборите.

- Но логиката не е ли в такава ситуация да идват по-твърдолинейни личности - хардлайнери като генералите например?

- Самите личности също се променят. Образът на Зеленски също се разви. Ако преди изборите беше един усмихнат човек, познат от телевизионните екрани - благ и диалогичен, в момента е съвършено различен. Самият Зеленски е станал по-твърд в съзнанието на хората. И решението да остане в Киев, а да не се премести в Западна Украйна или да замине в съседна държава изгради по-твърд негов образ. А дали може някой от военното ръководство да бъде кандидат за президент - може. Но тогава не очаквам някой от военното ръководство и Зеленски да излязат един срещу друг в надпреварата. По-скоро би било взето ясно решение между тях, ако Зеленски не се включи в изборите лично. Това все пак би бил труден сценарий, ако Украйна е във война, защото Зеленски има изградени сериозни взаимоотношения с много политически лидери и потенциално прехвърляне би било излишно и сложно.

- Освен в Украйна догодина има и президентски избори в САЩ. Вече видяхме позицията на Доналд Тръмп, който каза, че той би сложил край на войната за 24 часа. Предизборно помпане ли е това? И промяна на властта в САЩ ще промени ли хода на събитията в Украйна?

- Абсолютно обективен факт е, че по времето на Тръмп нямаше сериозен военен конфликт и нямаше проблем в Украйна. А когато има президент от демократите, тогава се случи инвазията в Крим, а след това пълномащабното нахлуване в Украйна. Но нека да не забравяме, че Тръмп говори от позицията на човек, който иска да се яви на изборите и да е президент на САЩ. В кампания е по-лесно да кажеш, че ще направиш нещо за 24 часа. Друго е, когато си президент и си поел определени отговорности. Например програмата за Lend-Lease (от англ. заем-наем) за военната помощ, който спря да се коментира в публичното пространство. Този договор все още не е почнал да действа, а всичко до момента е безвъзмездна помощ. Много по-смислен въпрос би бил какво би направил Тръмп с този договор и как ще продължи целият процес, след като не успее да спре войната за 24 часа, което и той осъзнава, че не може да постигне.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>