Шоуменът Трифонов сам се зае с реанимация на своята партия

27.01.2023 06:30
Хората на Трифонов внесоха предложението за референдум два дни преди той да обяви, че вече ще си декларира доходите.
По време на целия брифинг Слави Трифонов почти не се усмихна, а запази строгото си и почти намръщено изражение, взирайки се с присвити очм в журналистите.

За да стигнеш до поповата къща, първо трябва да влезеш в селото.

Така метафорично конституционният съдия, бивш служебен правосъден министър, а преди това - уважаван от колегите си от всички партии ляв депутат Янаки Стоилов, описа заявката на Слави Трифонов да обърне републиката в президентска.

С което опитният юрист и политик искаше да обясни, че една партия с подобна огромна претенция като начало трябва да покаже, че може да прескочи парламентарната бариера, а после да вдига летвата със заявка, че може да обедини 200 депутати от Велико народно събрание да сменят държавното устройство.

Че пътят е към селото (парламента), а не към “Дондуков” 2, коментират през последните дни и повечето анализатори. Или да говори сега, или

да замълчи завинаги -

май в тази ситуация е изпаднал Слави Трифонов със своя екип партийци/сценаристи. В смисъл, че ако сега не им се чуе високо гласът и избирателят не се вслуша в него, бракът им с политиката ще бъде разтрогнат.

Малко са примерите изпаднала от парламента формация триумфално да се завърне. Трябва мощна вълна, някаква чудна

идея, която да възбуди пак народа за политиката

Той е тотално разочарован, уморен, омерзен от парламентарните партии. А на този фон президентът спасява положението със служебните си кабинети, инфлацията се забавя, не умряхме от студ и глад през зимата и въобще - рейтингът на Румен Радев е константата в тази тригодишна политическа криза, опустошила доверието в повечето други участници.

Така логично единствената идея, която би сработила за връщането на “Има такъв народ”, е тази за президентската република. Самият Трифонов категорично обяви на първата си от над 3 г. пресконференция на живо, че не е консултирал начинанието с Радев. Хората му обаче някак успяват през последните месеци да обвържат рекламата на искането си за референдум именно с фигурата на настоящия държавен глава.

Истината е, че за Радев това не е обещаващ проект. Дотук той е спасителят на народа от провалилите се партии. Но ако отговорността бъде стоварена върху него с проект “президентска република”, ще се превърне от човека, който идва да разчисти окаляния терен, в единствения отговорен за случващото се в държавата. В която няма как всичко да тръгне по мед и масло, ако хипотетично предположим, че поставим на върха ѝ президента. Да се превърне от спасител във виновен надали е бъдещето в политиката, което е планирал за себе си Радев.

Ако той направи крачка към политически проект, много по-голяма логика има да търси партия или платформа от партии - има вече опита, хората около себе си, формулата, която лансира и през служебните кабинети за обединение на експерти от различни части на политическия спектър. И през оставащите 4 години от втория си мандат има достатъчно време да обмисли дали, кога и как да направи тази крачка. Впрочем няма основание да му се приписват тежнения към президентска власт само заради това, че публично ги защитава политологът Слави Василев. Към името му винаги се лепи етикетът “президентски човек”, но истината е, че той бе много за кратко в екипа му преди повече от 5 г. и в момента изобщо не са близки, камо ли да координират послания.

Допълнително подозренията, че спасителният план “президентска република” е писан единствено в офиса на телевизия 7/8, се затвърждават от неочакваното покаяние на Слави Трифонов за това, че наруши закона и отказа да декларира имуществото и доходите си. Изведнъж се зарече да поправи грешката си два месеца преди новите избори и два дни след като хората му внесоха в НС уведомление, че ще събират подписи за референдум.

Отделен въпрос е, че Велико народно събрание

според конституцията не се свиква с референдум

В самото допитване пък въпросите може да бъдат само такива, чието решение е от компетентността на Обикновено НС, а формата на държавно управление не е от тях.

С въпроса на ИТН “Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?” всъщност се предпоставя, че обикновен парламент трябва да напише проект за промяна на конституцията и да реши да се проведат избори за Велико, което да го приеме. Всичко това надали ще бъде допуснато от КС, ако изобщо екипът на Трифонов събере за 3 месеца 400 хил. подписа, за да направи задължително провеждането на референдум.

Това носи характера на политическо послание, което едва ли би довело до бъдещи юридически последици, коментира доцентът по конституционно право от Юридическия факултет на ПУ Христо Паунов.

Защо на партията ѝ е нужно такова политическо послание? Тя изпадна от НС след вота на 2 октомври 2022 г.

ИТН е най-бързо изкачилата се и най-бързо залязлата от парламентарната сцена в България

Открито с политиката Трифонов се захвана през 2009 г. Оттогава досега всичките му идеи са все за промяна в модела на управление по един или друг начин. Лятото на 2009 г. написа писмо до президента, парламента и правителството с искане за мажоритарна избирателна система. Издигна свой мажоритарен кандидат за НС - младата Валерия Петрова. Тя не влезе в парламента.

През юни 2014 г. в разгара на протестите срещу кабинета “Орешарски” поиска допитване по 6 въпроса - за мажоритарното, електронното и задължителното гласуване, за намаляване на броя на депутатите до 120, за драстично орязване на държавната субсидия за партиите и пряк избор на магистрати и полицейски шефове. Конституционният съд обаче му позволи референдум само по 3 от тях. В допитването през ноември 2016 г. за задължителното гласуване, мажоритарен вот и 1 лв. партийна субсидия участваха 3,5 млн. души, като близо 2,5 млн. подкрепиха Слави - най-големият му успех.

Депутатите обаче го “забравиха” и Слави обяви, че прави партия, за да си вкара сам промените. “Има такъв народ” влезе с летящ старт в парламента с дебюта си на избори през април 2021 г. като втора сила. Първите - ГЕРБ, нямаха мнозинство, а ИТН отказа мандата и така през юли на новия вот вече бе първа. Не успя с правителство. При третите поред избори през ноември 2021 г. партията вече се реши и влезе в първата четворна управляваща коалиция у нас.

Трите парламента обаче не стигнаха на Трифонов да прокара идеите от референдума, в името на които влезе в политиката. Нещо повече - каузата “мажоритарарен вот” изобщо не беше внесена в Народното събрание от ИТН. А пленарната зала отхвърли субсидията да падне на 1 лв. на действителен глас, но не се прие. ИТН реши да взема само по левче от своята, а не полагаемите се 8 лв./глас. Допреди два месеца обаче - през декември, стана ясно, че вече прибира цялата сума.

Партията е върнала 3 755 528 лева от получените 4 229 032, защото така е морално, обясни Трифонов през август. В същото време упорито отказваше да свърши нещо морално, което правят всички останали в политиката - да подаде имуществена декларация пред КПКОНПИ. По думите му това щяло да е само за сеир. Този вторник Трифонов се извини и отново през фейсбук - начина, по който три години общуваше с партньори, избиратели и фенове, обеща да се поправи. А вчера излезе от фейсбук и показа на живо, че лично се заема да реанимира партията си.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>