Избори в деня на Априлския пленум

26.01.2023 15:50 Гeорги Банов
Априлският пленум на ЦК на БКП се открива точно на 2 април.

Тодор Живков атакува Вълко Червенков на 2 април и взема властта

2 април е 92-ият ден на годината. На него ще избираме за пореден път депутати. Датата обаче не предвещава нищо добро. Най-малкото заради факта, че точно на тази дата преди 67 години е открит историческият Априлски пленум на ЦК на БКП. След който Тодор Живков взема властта, за да я пусне чак през 1989 г.

Априлският пленум е част от политическа кампания с кадрови промени в цяла Източна Европа, последвала XX конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз през февруари. В доклада си съветският лидер Никита Хрушчов за първи път говори за изкривяванията в политиката и култа към личността, като обвинява за всичко Йосиф Сталин.

Съветските другари бързо разбират, че фактическият ръководител на БКП Вълко Червенков не е в крак с новата линия. Той критикува открито подготвянията от Секретарията на ЦК на БКП отчетен доклад. Заради това е проведена

среща на членовете на българското политбюро през март в Москва

На нея Червенков остава в изолация, като съветското ръководство твърдо подкрепя първия секретар Тодор Живков, на когото е възложено да изнесе доклада пред пленума.

В навечерието на пленума в партийното ръководство са обособени четири отделни групи - Тодор Живков, около Вълко Червенков и около вицепремиерите Антон Югов и Георги Чанков и някои стари партийни дейци, изместени на второстепенни позиции, като Добри Терпешев и Йонко Панов.

Постепенно всички преминават към лагера на Живков. В подготовката и хода на пленума Живков се опира на авторитетни партийни лица като Георги Дамянов, секретаря на ЦК на БКП Димитър Ганев, члена на политбюро Енчо Стайков. Той си осигурява и активната подкрепа на групата на Югов и Чанков. Докладът на Живков е съгласуван със съветския посланик в България Юрий Приходов, а и по време на пленума Живков поддържа постоянни контакти със съветската страна.

Самият пленум е при закрити врата и стартира точно на 2 април.

В центъра на встъпителния доклад на Живков,

озаглавен “Двадесетият конгрес на КПСС и поуките от него за нашата партия”, са критиките срещу Вълко Червенков. Той е обвинен за множество провали на режима - култ към личността, репресии срещу активисти на БКП, нарушаване на законността от страна на вътрешното министерство, грешки на съдебната система, неуспехите в селското стопанство и културната сфера, пораженията в идеологическата област.

Повечето от 34-те изказвания по доклада следват неговия тон, като особено критични са Георги Чанков, Антон Югов и Георги Дамянов, а самият Червенков говори два пъти и приема основните критики срещу себе си.

На пленума се чуват и отделни мнения, отклоняващи се от духа на доклада на Живков - на Добри Терпешев, Йонко Панов, Борис Копчев. Панов заявява, че изборът на Живков за ръководител на Политбюро е станал “не по реден път” и че има “поне 500 души”, също толкова подходящи за поста, нарича го “един човек със средни възможности”. Той предлага освен Червенков да бъдат наказани и други ръководни фигури, като Антон Югов и Георги Чанков. Терпешев разобличава незначителното участие на Живков в партизанското движение, като заявява: “Той е толкова дребен, че ние никога не сме го забелязвали - нито преди, нито след вземането на властта в София. Ако поживея още малко,

може да прочета, че Живков сам е извършил революцията

в България”.

Пленумът приключва на 6 април, като решава Червенков да стане заместник-председател на Министерския съвет, а ръководството на Политбюро да бъде възложено на първия секретар Тодор Живков. Червенков остава член на Политбюро и ръководи неговата идеологическа комисия, заместник-председател е на Министерския съвет, остава начело на Отечествения фронт до 1957 г.

В края на 1961 година, след XXII конгрес на КПСС, Червенков е подложен на нови критики и е отстранен от Политбюро и от правителството. Остава член на ЦК до ноември 1962 г., когато е изключен от БКП, едновременно с отстраняването на Антон Югов за погазване на законността от вътрешното министерство през периода 1949-1956 г. Априлският пленум обаче не е единственото голямо събитие на тази дата. На 23 март 1583 г. испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон открива Флорида, като това се смята за едно от най-важните открития в географията. Той акостира някъде между град Свети Августин и делтата на река Свети Иван.

През 1800 г. във Виена Лудвиг ван Бетховен поставя своята първа симфония. За да стане един от най-великите в историята на музиката.

Точно 112 години по-късно “Титаник” е пуснат на вода за първите си, и то успешни морски изпитания. 13 дни по-късно той се удря в айсберг и потъва във водите на Атлантическия океан.

На 2 април 1917 година САЩ влизат в Първата световна война. Президентът Удроу Уилсън иска от Сената декларация за обявяване на война на Германия.

През 1956 г. на тази дата CBS пуска два сапунени сериала - “Докато свят светува” и “На ръба на нощта”, които са първи в 30-минутен формат, който след това ще завладее света. Интересното е, че през 1972 г. на същата дата се излъчва и първият епизод на “Далас”.

През 1962 г. се отбелязва раждането на 8-милионния българин. След последното преброяване в страната са около 2 милиона по-малко човека.

10 години по-късно великият актьор Чарли Чаплин се завръща за първи път в САЩ след дълго изгнание, след като е обявен за комунист по време на Маккартизма през 50-те години на миналия век.

През 1979 г. лаборатория в Свердловск за химически оръжия изпуска отрова над града, като са убити поне 66 човека. Инцидентът е крит с десетилетия.

На 2 април 1982 г. Аржентина превзема Фолкландските острови и стартира войната с Великобритания.

През 1989 г. Ясер Арафат е избран за президент на самопровъзгласилата се палестинска държава.

През 1992 г. в Ню Йорк мафиотският бос Джон Готи е осъден на доживотен затвор за убийства и рекет. Тефлоновият дон умира зад решетките в Спрингфийлд, Мисури, на 10 юни 2002 г.

И на 2 април 2004 г. с издигането на българския флаг пред щабквартирата на НАТО в Брюксел ставаме официално член на алианса.

Родени са от Казанова до депутат от ДПС

Първото голямо име, родено на 2 април, е Карл Велики, крал на франките, който се появява на бял свят през 747 г. и се възкачава на престола на 21 години.

През 1725 г. се ражда и най-великият любовник на всички времена - Джакомо Казанова. През 1805 г. - великият Ханс Кристиян Андерсен, дал на света едни от най-знаменитите детски новели. Заради това датата се празнува и като Ден на детската книга.

35 години след Андерсен се ражда и не по-малко знаменития писател Емил Зола. През 1914 г. пък се появява на бял свят и големият английски артист Алек Гинес.

Но датата 2 април е може би най-свързана със световния спорт. На нея са родени - един от най-големите пилоти и конструктори във Формула 1 Джак Брабъм (1926 г.), един от знаменитите голмайстори в историята на футбола, на чието име бе кръстена и наградата на ФИФА за най-красиво попадение, Ференц Пушкаш (1927 г.), големият рали пилот Юха Канкунен (1959 г.), знаменитият спринтьор Линфорд Кристи (1960 г.) и Едмундо Алвеш де Соуса Нето или просто Животното, един от най-колоритните бразилски футболисти (1971 г.).

У нас на 2 април 1821 г. в Котел се ражда Съби Стойков Попович, повече известен като Георги Раковски, една от най-великите фигури в родната история и национален герой.

През 1872 г. се ражда и Никола Мушанов, който е трикратен премиер на България. През 1933 г. пък изплаква поетът и драматург Константин Павлов. Рожден ден имат певицата Люси Дяковска (1976 г.) и депутатът от ДПС Сезгин Мехмед.

Умира папа Йоан Павел II

През 1905 г. на 2 април в битка с турската войска загива войводата Цено Куртев, един от най-знатните членове на ВМОРО.

През 1974 г. умира и един от най-почитаните политици в Европа - Жорж Помпиду, президент на Франция.

Томазо Бушета, главният свидетел на легендарния италиански прокурор Джовани Фалконе срещу мафията, умира на 2 април 2000 г. Със своите показания той дава старт на операция “Чисти ръце”.

5 години след това почива и папа Йоан Павел II, може би най-популярният ръководител на Римокатолическата църква през последните години. Отец Карол Йосиф Войтила оцеля и в атентат, за който бяха обвинени българските тайни служби. Сергей Антонов бе главен обвиняем. При посещението си в София папата сложи край на българската следа. 2 години след папата на 85 години почина и един от най-великите български футболисти на всички времена - Божин Ласков. Перничанинът е един от малцината наши, които са играли в два национални отбора. Има 8 с 2 гола за България и три за Чехословакия, където играе дълги години. Двукратен шампион на България през 1942 и 1946 г., трикратен носител на купата (1942, 1946, 1947 г.) и четирикратен столичен шампион през 1942, 1943, 1945 и 1946 г. с екипа на “Левски”. След края на кариерата си е лекар.

Празник на беларуско- руската дружба

Иначе според църковния календар изборите ще са на петата неделя от Великия пост. Почита се преподобна Мария Египетска и преподобният Тит Чудотворец.

Освен ден на детската книга е и Световен ден за увеличение на осведомеността за аутизма. Празник е на община Царево. В Тайланд почитат традициите си. А в Беларус - дружбата с руския народ. А според априлската линия точно дружбата с великия СССР бе всичко за българина.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>