Скандали за пари и лошо строителство на Колежа разбуниха Пловдив

26.01.2023 09:00 Румен Златански
Представителите на феновете Михаил Манолов, Живко Стамболиев и Борис Гиздаков изнесоха данни за лошото строителство на стадион “Христо Ботев”.
Строителството на Колежа върви със скандали.

Скандалите около изграждането на стадион “Христо Ботев”  в Пловдив вдигнаха неимоверно напрежението  и докараха сериозни главоболия на местните управляващи в годината, когато ще се проведат кметски избори. 

В декларация до Здравко Димитров, заместника му Пламен Райчев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов феновете на “Ботев” (Пд) обявиха, че снемат доверието от тях и излизат на протести. Ден след това кметът на Пловдив внесе предложение  на сесията на  общинския съвет на 9 февруари да бъде осигурен допълнителен ресурс за довършването на Колежа. Той държи да се изгради изцяло козирката и покритието ѝ плюс фасадата на трибуна “А”.

Недоволствата на   феновете на “Ботев” и “Локомотив”, чиито стадиони се строят в момента, идват, при положение че

през 2020 г. държавата отпусна 25 млн. лв.

за строежа на Колежа и още 12 млн. лв. за строежа на  стадион “Локомотив” . Това стана със съгласието на тогавашния премиер Борисов след многократни искания на запалянковците.

През миналата година пък община Пловдив изтегли заеми от по 12 милиона за довършването на двата спортни обекта.  Стана видно обаче, че решенията за строежите  са взети, без да бъде осигурено напълно финансирането им, а рязкото поскъпване на материалите създаде допълнителни проблеми.

Изграждането на стадион “Локомотив” започна в добро темпо. За разлика от него обаче трета година около Колежа избухват скандали за забавено  и некачествено строителство, недостиг на средства и лошо проектиране.

През това време “жълто-черните” привърженици проведоха и няколко протеста пред общината с искане проблемите да бъдат решени. Те се обърнаха за помощ дори към Борисов. Той откликна и пристигна в Пловдив на 6 ноември м. г. Огледа стадиона, срещна се с феновете, с Илиян Филипов, който е собственик на фирма ПИМК, строяща обекта,  и със заместник-кмета на града Пламен Райчев.

“Разчитам на вас като коректив и надзорник на изграждането на Колежа. Винаги може да ме потърсите”, заяви Борисов на феновете. След това изпрати депутата от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който да се запознае с проблемите.

“Реалистично стадион “Христо Ботев” може да бъде завършен през септември 2023 г. Загубено е много време. Досега цялото строителство на стадиона трябваше да приключи. Явно не е упражняван необходимият контрол на строителните дейности”, заяви тогава Нанков.

След проведена по-късно  среща на запалянковците със заместник-кмета Пламен  Райчев и строителя на обекта се оказа, че пълното изграждане на стадиона ще струва  65 млн. лева.

 “Община Пловдив ще иска от държавата още 26 млн. лв. за цялостното довършване на Колежа”, заяви Райчев. 

“Стадионът надмина по скъпотия зала “Колодрума”, категоричен бе независимият общински съветник Слави Георгиев. Много граждани коментираха в социалните мрежи, че както върви,

нищо чудно спортният комплекс да поскъпне до 80 милиона

“Улиците и тротоарите на града са разбити.  С половината от парите за стадиона можеха да ги оправят.  Не можем да минем с количките никъде”, коментира в социалните мрежи млада майка.

 Други пловдивчани пък се ядосваха, че можеше да бъде изградена бързо сграда на  операта в града, ако държавата беше отпуснала средства.

Събитията около стадион “Христо Ботев”. обаче ескалираха рязко през последните дни  и вдигнаха неимоверно градуса на напрежението. Най-напред “жълто-черните” привърженици алармираха за некачествено строителство на  спортния комплекс. Те сезираха кмета Здравко Димитров и той заедно с фенове посети строителния обект.

“Нормално е в процеса на изграждане на обект с подобен мащаб да има някои несъвършенства.

Благодаря на феновете за тяхната бдителност

Заедно констатирахме недостатъци и дадох предписание за тяхното отстраняване. Убеден съм, че строителят ще вземе мерки. В противен случай обектът няма да бъде приет и пуснат в експлоатация”, каза кметът.

Зико припомни, че към настоящия момент общината задържа 3 млн. лв., които ще бъдат преведени на фирмата изпълнител след окончателно становище на приемателна комисия, в която са включени представители на Регионалната дирекция за строителен контрол , фирмата по надзора, пожарна безопасност, полиция, строителни инженери.

“Жълто-чернит”е фенове обаче не спряха дотук. На пресконференция техните представители Михаил Манолов, Живко Стамболиев и Борис Гиздаков изнесоха смущаващи данни за стадиона.

Най-голямото им притеснение е, че според последните документи

ще бъдат пуснати само две трибуни - “А” и “В”. За останалите не се знае

кога. Те обвиниха община Пловдив, че е променила проекта, според който е трябвало да бъде пуснат в действие целият стадион.

“Има опасност Колежа да не бъде завършен изцяло. Така той е на път да се превърнe в паметник на глупостта, както градският стадион”, заяви Борис Гиздаков. Той добави, че футболният клуб е обявил, че няма да се завърне да играе на стадиона, докато не бъдат пуснати в действие всички трибуни. Представители на феновете показаха множество дефекти в строителството. Твърдят, че

на места парапетите са криви, мазилката пада, има течове

Виждали се оголени армировки и некачествено вибриран бетон, неправилно наредена зидария, калпави заварки, лош монтаж. 

“Настояваме община Пловдив да задължи строителя да премахне всички пропуски, тъй като става въпрос за сигурността и удобството на зрителите”, отсече Живко Стамболиев. 

Михаил Манолов добави, че според представените им документи е установено сериозно завишение на цените на някои материали.

Феновете настояха  да бъде свикана сесия на общинския съвет, на която съветниците да вземат решение 12-те милиона заем, които общината изтегли за стадиона, да бъдат изразходвани изцяло за изграждането на козирката на спортния комплекс.

Те поискаха с отпуснатите 37 млн. лв. да се направи цялостна козирка и стадионът да бъде лицензиран за мачове от Ефбет Лига.

“Готов съм да докажа с документи, снимков материал и на място, че няма завишени цени и големи пропуски в качеството”, заяви пред “24 часа”  Илиян Филипов. Той участва в неделната среща на феновете, но не успя да ги убеди.

“Някои от снимките, които показаха, са отпреди 2 г., , когато не бяхме влезли в обекта”, уточни Филипов.

Привържениците на “Ботев” (Пд) настояха кметът Здравко Димитров да спре изплащането на парите на строителя, докато не бъдат отстранени всички нередности.

“Няма проблем, ако общината вземе това решение. Тогава тя ще изпадне в несъстоятелност по договора между нея като възложител и мен като изпълнител. Аз веднага ще прекратя контракта и ще се оттегля. Нека тогава търсят друг, който да направи Колежа”, заяви Филипов.

“Всяка сутрин се събуждам и се псувам, че се наех да изградя стадиона

След помията, която се изсипа върху мен, мисля, че има заинтересовани хора Колежа да не стане”, добави той. Уточни, че не е платил на свои подизпълнители заради некачествено строителство.

Кметът Здравко Димитров е възложил на дирекция “Строителство и инвестиции” да изготви количествено-стойностни сметки за необходимите средства за довършването на стадиона, които ще представи на предстоящата сесия.

“Държа на пълна прозрачност при изразходването им”, каза той.

Искания към кмета отправиха и феновете на “Локомотив” (Пд). Те настояха за среща, на която да бъдат обсъдени сумите, необходими за довършването на клубния им стадион, както и възстановяването на 2 млн. лв., които бяха върнати на общината, за да се използват за други цели.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>