Оперират аневризми по иновативен безкръвен метод в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

26.01.2023 07:20 24 часа Пловдив онлайн
Хирурзите в УМБАЛ "Свети" Георги в Пловдив оперират по нов метод. Снимка: УМБАЛ "Свети Георги" .

С модерна и безкръвна процедура за имплантиране на стент графт на пациенти с аневризми оперират медиците от клиниките по Съдова хирургия и Инвазивна кардиология в УМБАЛ „Свети Георги“ в  Пловдив. Това съобщиха от здравното заведение.

Ендоваскуларното аортно протезиране или процедурата EVAR се извършва в Пловдив и Южна България единствено в университетската болница, където екипите от специалисти вече превръщат иновативния метод в практика.
Хирургическите интервенции са протекли и завършили успешно и без усложнения. Някои от тях са били изключително тежки.

Освен това възстановителният период е значително по-кратък и пациентът може да си тръгне още на следващия ден.
Подобна интервенция струва в порядъка от 15-20 хиляди лева, а за здравно осигурените пациенти на лечебното заведение, тя е напълно безплатна, тъй като се реимбурсира от Здравната каса.
“За съжаление тази патология започва да се среща все по-често и при млади хора. Аневризмите са състояния, които крият опасност от пълно разкъсване на аортата, а това е несъвместимо с живота. За много кратко време голямо количество кръв се събира в коремната кухина и хората завършват летално. Когато това настъпи, обичайно няма време за реакция и най- важното е да се вземат навременни мерки”, казва началникът на Клиниката по Инвазивна кардиология д-р Георги Горанов.
“Вариантите за лечение са два. Десетилетия наред екипите на Клиниката по съдова хирургия са извършвали класическия метод, който е оперативен", заяви от своя страна началникът на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Богомила Чешмеджиева.

Тя добави, че са поставяли  протези и по този начин са лекувани тези състояния. Болшинството от случаите са и спешни. Тези операции са тежки, трудоемки, с отваряне на корема, с продължителен възстановителен период и крие немалко интраоперативни рискове.

При съмнения за аневризма, екипите на университетската болница съветват пациентите да се обърнат към специалистите и да се изследват, тъй като голяма част от болните са диагностицирани случайно. Част от симптомите са оплаквания в коремната област, гърба или сърцето.
Процедурата EVAR е особено подходяща за високо рисковите за операция пациенти. Тази методика се е зародила, именно защото част от пациентите, които имат необходимост от подобно лечение на аневризма или дисекация на абдоминалната аорта, всъщност се оказват на сериозна възраст или с тежки придружаващи заболявания, което увеличава техния оперативен риск.
С иновативния метод са ангажирани освен клиниките по Съдова хирургия и Инвазивна кардиология, също и медиците от Клиниката по кардиохирургия, когато аневризмата обхваща част от гръдната аорта.

Други от Пробиви

В операционната с проф. Габровски! Роботи и 3D импланти (Видео)

Звучи невероятно, но суперскъпи роботизирани операции с 3D принтирани импланти вече са достъпни и за българи, благодарение на сътрудничеството между проф

Научни открития поставиха рекорди през 2023 г.

През 2023 г. изследователите направиха открития за книгите за рекорди и за учебниците по история. Тазгодишните научни суперлативи хвърлят нова светлина върху нашите древни предци

Експериментално лекарство дава нова надежда в борбата с рака

Ново експериментално лекарство дава надежда в борбата с рака. То възстановява способността на имунната система да се бори с туморите. Експерименталното лечение демонстрира обещаващи резултати в

“Доматено хапче” укрепва сърцето

Формулата, измислена от учените в “Кеймбридж”, е силно усвоима от тялото - тя е комбинация на ликопен със суроватъчен протеин, който имитира ефекта на естествено приготвени домати в зехтин Всяка

В болница в Торино извършиха двойна сърдечна трансплантация

Лекари в болница в италианския град Торино извършиха двойна сърдечна трансплантация за първи път от близо 30 години, предаде АНСА. Четиридесет и три годишен мъж, страдащ от остра белодробна болест

>