Доц. Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК: Очаквам 200 хил. повече пред урните на предстоящия вот

25.01.2023 07:00 Мила Гешакова
Димитър Димитров, ЦИК

Ще има достатъчно хартия за всяка машина при избори на 2 април

- Има ли държавата готовност за избори на 2 април, г-н Димитров? Проблемът с хартията за машините изглежда решен.

- Разбира се, че имаме готовност - в понеделник цял ден гласувахме с три различни вида хартия на машина и нямаше никакъв проблем. Имахме съмнения каква ще бъде шпулата - ролката, на която се навива хартията по предписание. Досега са давани шпули от по 1 инч, а тези, които ни се предлагат, са по-големи, но вършат същата работа. Казвам го, за да е ясно, че ще има достатъчно хартия за всяка машина за избори на 2 април.

- С връщането на хартиената бюлетина се връщаме и към стари практики. Има ли ЦИК идеи за оптимизация?

- Преди разпечатката от машината се наричаше отрязък, сега се нарича бюлетина. С нея се потвърждава изборът на гласувалия. Няма никаква разлика! Протоколът е един, в него ще влизат преброените ръчно бюлетини (отрязъци) от машината и преброените хартиени бюлетини.

- Не посочваха ли обаче мнозина тъкмо ръчното преброяване като проблем?

- Дали ще преброиш голяма, или малка машинна бюлетина - няма значение. Всяка една е равна на друга. И ако се преброят примерно по 55, това е числото, което ще се запише в протокола. А нали броят на гласувалите ще се сравнява с броя на подписите? Когато равенствата са изпълнени, всичко ще е наред.

Вероятно малко повече пари ще се похарчат в районните комисии, където ще работят малко повече оператори, за да преобразуват в запис написаните на ръка протоколи. Всъщност машинното гласуване улесняваше тази част, но това съвсем не означава, че е единствената възможност. И преди всички числа са се набирали на ръка.

- Според последното преброяване на НСИ би трябвало да има разместване в бройката на мандатите за всяка област, които се изчисляват въз основа тъкмо на тези резултати. Очакваше се София да увеличи мандатите си. Ще предприеме ли ЦИК действия в тази посока?

- Ще има размествания за около 5-6 мандата. 4 мандата ще се добавят в трите софийски избирателни района. Това ще коства на няколко други места намаляване на мандатите.

- Как стои въпросът с гласуването от чужбина?

- Без промени. Там, където е имало секции, пак ще има, там, където е имало машини, ще изпратим пак машини. Но ще е възможно да се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина.

- На предишните 3 парламентарни вота имаше сериозен спад в избирателната активност. Колко би върнала пред урните хартиената бюлетина?

- Според мен на предстоящия вот ще гласуват около 200 хиляди повече в сравнение с последния.

- Ще падне ли под 40% активността?

- Активността падна толкова ниско на последния вот, че ако слезе още надолу, ще означава нещо като организиран бойкот.

- Като политолог очаквате ли забележим резултат за формации като НДСВ, като ИТН?

- Практиката у нас показва, че когато една партия загуби позиции в предходно гласуване, т.е. излезе от оборот, трудно ги възстановява, даже е почти невъзможно. Спомнете си как НДСВ загуби половината си избиратели на европейските и парламентарните избори през 2009 г.

- Такава съдба ще сполети ли някоя от партиите на терена в момента?

- Едва ли сред 7-те партии в днешния парламент има такива. Очаквам обаче да се появи още един играч - коалицията на напусналите БСП през последните 5-7 г., която се нарече “Левицата". Подобна е на немската “Ди линкен”, която се състоеше от остатъци от ГЕСП и отпаднали от Социалдемократическата партия.

- Какъв ще е според вас изходът от новите избори?

- Очаквам малко по-нисък резултат за “Продължаваме промяната” и много малко по-висок резултат за традиционните партии като ГЕРБ, ДПС и БСП. Няколко разместени мандата обаче може да означават, че ще са възможни само няколко определени коалиции. Това ще зависи от т.нар. четирипроцентови партии.

И понеже в публичното пространство много се говори за срещата на ГЕРБ, БСП, ДПС и “Български възход” - за мен тя е изпреварващ сигнал за следизборна коалиция. Важно е обаче каква подкрепа ще получи “Български възход". Другите три партии поддържат устойчив резултат в разпределянето на мандатите.

CV

Доц. Димитър Димитров е роден е през 1952 г.

Завършил е социология във Варшавския университет.

Преподавател e в катедра “Политология” в СУ.

Член на ЦИК (1994-2005) и на обществения съвет към временната комисия за изработване на нов изборен закон в 42-ия парламент.

Член е на ЦИК от 2019 г. по предложение на Асоциацията на политолозите от квотата на ГЕРБ, беше неин говорител, а сега е един от четиримата ѝ зам.-председатели.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>