Хартията мина теста на ЦИК, новите бюлетини ще са готови за 2 април

23.01.2023 22:15 Павлета Давидова
Машините за вота все още се съхраняват в частен склад. Проведеният в понеделник експеримент с тестова хартия е минал успешно.

На предсрочните избори тази пролет ще може да се гласува и на машини въпреки опасенията, че няма как да се осигури защитена хартия за новия тип бюлетини, които заменят досегашните разписки от устройствата.

След като първата работа на депутатите бе да прекроят Изборния кодекс - още преди да се опитат да излъчат редовно правителство, като върнат гласуването с хартиени бюлетини, досегашните разписки от машините бяха приравнени на тях. На изборите миналата година те се брояха само контролно и не изискваха съответната защита и форма. За изпълнител на поръчката бе определена печатницата на БНБ. Оттам първоначално предупредиха, че изработването им изисква време и може да не стане за евентуални предсрочни избори.

Тестовете в понеделник за защитата на хартията за фишовете, предложена от БНБ, са успешни. Това означава, че тази хартия безпроблемно може да бъде ползвана за машините за гласуване.

Това заяви за “24 часа” в понеделник Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК.

По думите му осигуряването на необходимите количества хартия за машините е въпрос на допълнителни преговори с печатницата на БНБ.

“Да, има проблем със сроковете, но той не е толкова драматичен, колкото го описват някои медии", успокои Томов.

Напрежението се създаде основно заради писмото от централната банка, пратено миналата седмица до изборните надзорници. Ако трябва да се спазят всички срокове за обработка на хартията за машинните бюлетини, датата за парламентарния вот би трябвало да е чак на 8 или дори на 15 април, става ясно от него.

Специалната хартия вече е поръчана, но ще пристигне в страната в края на февруари. Още 50 дни ще трябват на БНБ за нарязването ѝ и поставянето на защитата. А това надхвърля сроковете за двете възможни дати за вота - 26 март или 2 април.

Президентът Румен Радев, който във вторник приема неизпълнен третия мандат от БСП и трябва да разпусне 48-ото НС и да посочи дата за изборите, обясни преди дни, че тя зависи именно от готовността на ЦИК да обезпечи машинния вот. Във вторник държавният глава е поканил ръководството на комисията, за да го обсъдят.

Самият Радев имаше възражения срещу превръщането на машините за гласуване в принтери на бюлетини. Той наложи вето върху промените в Изборния кодекс, като предупреди, че законодателят е длъжен да укаже начина на гласуване. Мнозинството на “хартиената коалиция” обаче - БСП, ГЕРБ и ДПС, преодоля ветото и сега машинният вот също ще се брои ръчно и ще се сумира с този от хартиените бюлетини.

От “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Възраждане” дори заподозряха, че целта е била на предсрочните избори да се гласува само на хартия. Точно преди коледните празници Калина Константинова от “Промяната” размаха в пленарната зала писмо от БНБ, в което се посочваше, че “сроковете за производство на хартия варират от 4 до 8 месеца”. Същите опасения изрази и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ. Или ако в първите дни на януари бъде поръчана специалната хартия със защита, то тя може да бъде изпълнена най-рано в края на април.

“Става въпрос за термотрансферна машина, върху която се отпечатват няколко защити. Такава хартия се използва на хиляди места в страната, но след това може да бъде защитена по 20-30 начина”, опита се да успокои страстите депутатът от “БСП за България” Петър Кънев, който е и шеф на Съюза на печатарите у нас. И сегашната бюлетина няма воден знак, а върху нея се слагат специални защити, за които знае само печатницата на БНБ, разясни още Кънев.

Както “24 часа” описа след разговори с експерти, една ролка с хартията е дълга около 50 метра, а една разписка - около 10 см. Реално

с една ролка на машина могат да гласуват 500 души

Затова въпреки експресните срокове, с които печатницата на БНБ разполага, очакванията са в деня на вота да има достатъчно ролки. Те обаче ще се доставят на порции, буквално до последния момент.

Два дни преди парламентарния вот машините трябва да бъдат заредени с хартия. На предходни избори реално с машина са гласували 300-400 души в секция, за което спокойно стига само една ролка. Сега се очаква да има още по-малко гласуващи с техниката предвид възможността за избор между обикновената хартиена бюлетина и новия вариант. Затова специалистите казват, че гласуването ще е осигурено още с първоначално зареждане на машините. Вариант е отговарящите за поддръжката техници да бъдат снабдени с резевни ролки.

За тестовите проби, които са минали успешно в понеделник, в ЦИК са подадени и 12 ролки с хартия.

Печатницата е подготвила 3 варианта на защита

Демонстрирани били и три ролки, на чиято лицева страна е отпечатано съдържанието от хартиените бюлетини, използвани на вота от 2 октомври 2022 г.

“Съгласно отговора на производителя възможният най-ранен срок за доставка на тази хартия е календарна седмица девета на 2023 г. По мои изчисления това е периодът от 27 февруари до 3 март 2023 г.”, докладва още миналата седмица пред колегите си от ЦИК Емил Войнов. От думите му обаче отново излиза старият проблем - “полагането на необходимата защита и разрязването на 30 хиляди ролки ще отнеме около 50 календарни дни”.

Прости сметки показват, че ако хартията е тук на 27 февруари, нарязването на ролките и поставянето на защитата ще ангажира институциите до 10 април. Причината е, че пристигащата от чужбина хартия идва на големи рула, които трябва да се разрежат до 8 см, колкото са широки ролките за машините, а това отнема технологично време. По информация на “24 часа” в понеделник членовете на комисията и специалистите от БНБ са туширали взаимно опасенията си, че ще закъснеят.

Освен това от печатницата имат готовност да действат на етапи - вече са заявили, че “частично предаване на готовите ролки е възможно и в по-кратък срок”. Неофициално обаче

централната банка предпочита крайният срок да е 2 април, а не 26 март

Както “24 часа” писа, сметките на политическите централи и на президентството също накланят категорично везните за вот на 2 април. Така парламентът ще има тази и следващата седмица за финални гласувания по важните законопроекти.

“Смартматик”, които отговарят за техническата част по подготовката на машините, също са в готовност да работят с новата хартия. Те са предоставили на ЦИК информация относно данните, които може да отпечатва принтерът, но искат допълнително обсъждане. От комисията планирали такава “в спешен порядък”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>