Защо Германия отказва да даде танкове на Украйна

22.01.2023 14:11 Евгений Кънев
Танкове “Леопард”

Вероятно най-горещата международна новина за Украйна от последната седмица е отказът на Германия - засега - да предостави свои танкове или разреши на други държави да ги предоставят на Украйна. Засега - защото вече в няколко ситуации канцлерът отказва да направи нещо, но под напор - отвътре и отвън - го прави.

Защо Германия отказва своите танкове?

За да имаме донякъде по-ясна картина, трябва да познаваме не само историческия, а също политическия, геополитическия, икономическия и личностния аспект на такова решение в епохата на Zeitenwende - тектонични промени - както ги нарича самият канцлер Шолц.

Ето няколко от най-важните причини:

1. История

Германия едва от миналата година се върна на военната сцена като фактор - тя промени Конституцията си, за да дава оръжия на Украйна и започна масирано превъоръжаване на армията си.

От една страна е нормално да се приеме, че понеже Германия носи тежка историческа вина за агресията си срещу СССР и десетките милиони жертви, тя не би искала да предоставя тежки оръжия като танкове, които биха били решителни в украинска офанзива и така да стане номер 1 фактор в победа на Украйна над Русия. Същевременно, еднакво вярно е и че историята става много удобен параван за германския канцлер да не предприеме такова решение.

2. Политика

Исторически, (западно)германските леви винаги са изпитвали симпатия към СССР и Русия и неприязън до съпротива срещу САЩ и ролята на НАТО. Самият канцлер в миналото си е участвал в такива антизападни митинги. Нормално е неговата солидарност в рамките на НАТО сега да има ясни граници и помощта да не стига чак дотам да става номер 1 фактор във войната. Затова и последното оправдание на Шолц е, че Германия ще прати танкове, само и ако САЩ го направи - въпреки ясните обяснения на САЩ за непригодността на техните танкове - като цена, логистика и релевантност - за войната в Украйна.

3. Геополитика

Германия винаги се е възприемала като самостоятелна велика сила и никога не се е чувствала удобно в ролята на втора цигулка в съюзи като НАТО, където САЩ и Великобритания доминират. Исторически, тя е търсела разширение на своето влияние на Изток.

Затова е много предпазлива да не би чрез своята помощ да размести важни баланси, които да застрашат нейното влияние не само на Изток, а и в самия ЕС. От една страна, тя вече подкрепи инициатива в началото на войната да осигури свои танкове на държави като Полша, които пък да дадат своите танкове от съветската ера на Украйна. Иронично, сега именно Полша предлага най-рязката критика на нерешителността на Германия, като заплашва, че ще даде своите германски танкове без изискваното съгласие на Германия.

Твърде е възможно германският елит да си дава сметка за последиците от намеренията за военен ?съюз между Полша и победна Украйна и влиянието на този съюз с население по-голямо от нейното в Европа. И как това би се отразило на бъдещите й отношения с Източна Европа, вече разделена от Русия географски от този антируски съюз.

4. Икономика

При всички положения - въпреки скъсването на зависимостта от руския газ - Германия си представя сценарий след войната, в която тя пак ще разчита на евтините руски ресурси за своята икономика. И затова не желае да къса своите политически с ефект върху икономическите отношения с Русия.

Германия, заедно с Франция са в лагера на Запад, който най-бързо би приветствал всеки мир, независимо на каква цена, дори да е за сметка на Украйна. Русия също е и голям пазар за германски стоки и инвестиции и най-краткия въздушен път до един от двата най-големи нейни пазари - Китай.

Самата перспектива да изгуби и Китай, който да бъде въвлечен в блоково противопоставяне ужасява Германия. Канцлерът написа подробна статия за Foreign Affairs по този повод след негово посещение в Китай - в опит да се противопостави на доминиращите вече нагласи за втора световна студена война, този път между САЩ и Китай.

5. Личностни особености

Профилът на германския канцлер е на ляв политик, известен с антизападна реторика и никога с антируска. През 80те години Източната Германска комунистическа партия го е идентифицирала като “важен съюзник срещу САЩ и НАТО”, а той е посещавал Източна Германия над 8 пъти със специално разрешение на ГКП. Описват го като марксист. На практика, той не е много по-различен от Румен Радев като вътрешни убеждения, не като риторика.

Сега си представете как се чувства като съюзник с тези, които е ненавиждал и срещу бившите си съюзници. Дори се появи на шега терминът scholzing - да говориш постоянно как нещо трябва да се направи, но да не го правиш.

(От фейсбук)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>